בנק ישראל פרסם היום (שני) מצגת שהעביר לממשלת נתניהו ובה התכנית האסטרטגית של הבנק לצמיחה כלכלית. שישה תחומים עיקריים מוזכרים בה: פיתוח ההון האנושי, התחבורה, הדיור, האנרגיה, התשתיות הדיגיטליות ומיתון יוקר המחיה. המלצות הבנק הוצגו לראש הממשלה נתניהו, לשר האוצר סמוטריץ׳, ולשורת שרים נוספים. עם זאת, חלקן עומדות במתח עם ההסכמים הקואליציוניים וקווי היסוד של הממשלה.
בנק ישראל שם דגש מיוחד על תחום החינוך. בבנק מתייחסים לשתי דרישות מרכזיות שהוצבו בהסכמים הקואליציוניים: ביטול התניית סבסוד המוסדות החרדיים בלימודי ליבה, וחינוך חינם מגיל לידה. בבנק מייעצים להתנות את הסבסוד לגיל הרך במבחני הכנסה ותעסוקה, או במילים אחרות - לתעדף הורים עובדים. בקשר ללימודי ליבה, בבנק מייעצים "להגביר את לימודי המקצועות המכוונים לשוק התעסוקה", להפך מהצמצום אותו מבקשות המפלגות החרדיות.
בתחום התחבורה, ממליץ הבנק להמשיך ולבצע את פרויקט המטרו ואגרות הגודש בכניסה לגוש דן. תכנית המטרו כבר יותר "בטוחה", למרות ההתנגדות הראשונית של שרת התחבורה מירי רגב, עם כניסתה לתפקיד. אגרות הגודש, לעומת זאת, מוטלות בספק. ביטולן עוגן בהסכמים הקואליציוניים, ויהדות התורה כבר מיהרה והגישה הצעת חוק בנושא. במקביל, בבנק קוראים להפחית את התמריצים הקשורים לרכב פרטי בשכר העובדים, אך רק לאחר שיפור התחבורה הציבורית.
פתרונות לשוק הדיור ויוקר המחיה
בתחום הדיור מתמקד בנק ישראל בהגדלת ההיצע. הבנק קורא להקל על הרישוי הנדרש לשם בנייה, זאת לצד הגדלת הרווח של רשויות מקומיות על הגדלת מספר התושבים שלהן. במקביל, קורא הבנק למסות רשויות מקומיות שלא מפתחות שטחים עם פוטנציאל משמעותי להתחדשות עירונית. לבסוף, מציע הבנק לקדם פרויקטים של שכירויות ארוכות טווח - במה שעשוי להוות פתרון לשכירות המתייקרת.
בתחום האנרגיה מציע הבנק להמשיך לשים דגש על השימוש באנרגיות מתחדשות וצמצום השימוש במזהמים. פתרון יצירתי, או לפחות כזה שלא נמצא על שולחן קבלת ההחלטות בשגרה כאן בישראל, מגיע בדמות קידום חשמל גרעיני.
בתחום יוקר המחיה ממעט הבנק בהמלצות ספציפיות, מעבר למה שכבר מקודם בחוק ההסדרים בכל הקשור לייבוא מזון ומוצרים. עם זאת, בבנק מודאגים כבר מזה זמן מ"אינפלציית השירותים" הגבוהה, ומציעים להסיר חסמים בכניסת חברות שירותים לישראל. הרעיון הוא שאלה יוכלו להציע שירותים שכבר קיימים כאן - מוניות, פיננסים, סופרים, משלוחים ועוד - במחירים בינלאומיים ותחרותיים.