כשיפה בן דוד נלחמה על שכרם של מורי ההסתדרות, מי שעקב מקרוב הוא רן ארז, יושב ראש ארגון המורים זה כ-25 שנים. ארז, למוד מאבקים, חיכה לראות מה תקבל חברתו - ולבקש "מה שיפה קיבלה - ועוד קצת". עכשיו הגיע הרגע והמאבק על שכר מורי התיכון עולה מדרגה. בהצעת האוצר שנשלחה לארז בימים האחרונים, הציעו להעלות את שכר מורי התיכון החדשים ב-15%, ואת שכרם של המורים הוותיקים ב-300-1300 שקלים, לפי ותק. ארז לעומת זאת דורש - 30% נוספים לכל המורים.
בתגובה להצעת האוצר, אמר ארז כי מדובר בהצעה "מבזה", ופתח מיד בצעדים ארגוניים. הצעד הראשון הוא הנחייה למורים שלא לקיים שום פעילות עם תלמידים מחוץ לכתלי בית הספר - לא טיולים, לא מסעות, לא הצגות וכל דבר שבעצם חורג מהכיתה. כשמנהלת באחד התיכונים ניסתה לחרוג השבוע מההנחיה, ארז העניש אותה והשבית את המורים מהתיכון בניהולה לימים ספורים. בשלב הבא, מתכנן ארז לעבור להשבתות אזוריות, כשהתיכונים והחטיבות בערים שלמות יושבתו לחלוטין. "משרד האוצר מחריב את החינוך העל יסודי, והגיש הצעה מבזה שפוגעת במורים ובתלמידים. כנראה שאצלם הגרוש יותר חשוב מאיכות החינוך", מסר ארז.
באוצר מציעים: מורה מתחיל בתיכון ירוויח 9,800 שקלים
עם זאת, באוצר פחות מתרגשים כרגע מהאיומים. ההערכה היא כי לפני בגרויות הקיץ אין לארז מנוף לחץ משמעותי, ובינתיים יקיימו עמו שיחות רציפות. הפערים עדיין גדולים - לפי הצעת האוצר, השכר ההתחלתי של מורים בתיכונים עם תואר ראשון יגדל ל-9,800 שקל, במקום כ-8,500 שקל כיום. השכר ההתחלתי למורים עם תואר שני יגדל ל-10,677 שקל, במקום 9,320 שקל כיום. בשנה רגילה, העלאת שכר של כ-15% הייתה נחשבת ניצחון קטן. אבל ארז לא משווה את השנה לשנה רגילה - אלא להישגיה של יפה בן דוד.
בהסכם השכר שחתמו באוצר עם הסתדרות המורים, שכר המורות והמורים ביסודיים עלה ב-30% למורה מתחיל, וארז לא מתכוון להתפשר על פחות. בהצעת האוצר יש גם סעיפים נוספים שפחות לרוחו של יושב ראש ארגון המורים - כמו מסלול פיטורים מקוצר.
נקודת הלחץ האמיתית של רן ארז מגיעה בבגרויות הקיץ. אם אלה מתעכבות, גם גיוסי הקיץ מתעכבים, ובשלב זה הנזק כבר הופך גדול ומשמעותי. שביתה לעומת זאת, פוגעת פחות במשק משביתה ביסודיים, מאחר שהנערים יכולים להישאר בבית ללא השגחה.
מבחינת האוצר, יש פער של לפחות מיליארד שקלים בין הצעתם לבין הצעתו של ארז - נתון משמעותי בתקופה שבה קופת המדינה כבר מתרוקנת במהירות, עם מימון הוצאות הממשלה וחוסר הודאות הפיננסית. בנוסף, יצטרכו לחתום בקרוב על הסכם מסגרת עם עובדי ההסתדרות - שדורשים גם כן מיליארדים רבים של תוספות שכר. סך הכל מעריכים באוצר את דרישות השכר של הארגונים השונים בלפחות 40 מיליארד שקלים.