הגביע אצלם - אבל המשבר הכלכלי מחריף: הדבר שהכי חוזר על עצמו עכשיו, כששקע אבק המונדיאל, הוא הייאוש. מלכת הכדורגל פושטת רגלויש מקומות שבהם היא גם טובעת בזבל. המשכורות של עובדי מערכת הבריאות. נמצאים ברמה של קו העוני. זו מדינה מנוצלת בגלל המצב החברתי - ויש בה 20 מיליון עניים. את מה שישראל חוותה בשנה, ארגנטינה חווה בחודש. והישראלים הארגנטינאים שאיתם שוחחנו השבוע - סיפרו איך המשכורת נשחקת בקצב הרסני.
"מי שחשב שכדורגל יכול לעזור במצב הכלכלי הוא לא מכיר את העניין או טיפש, כי אפילו השלטון יודע שאי אפשר לתת לאנשים רק כדורגל", טען דני זלצמן. גם גבי בוקלר, סוכן נסיעות בבואנוס איירס שיתף במצב הקשה: הכלכלה פה תמיד הייתה במשבר, מאז שאני ילד ועד היום, תמיד היו משברים - לא חשוב איזו ממשלה הייתה. האינפלציה מאוד גבוהה ואת זה רואים בכל התחומים, בעסקים, בחיי היום-יום, בקניות בסופר".
"המשכורות פה הן מאוד נמוכות", המשיך בוקלר. "בסופי שבוע אנשים באים ומוכרים בגדים ואוכל וכל מיני דברים כדי להכניס משכורת שנייה לבית. המטבע המקומי לא שווה הרבה". מריסה שניידמן שחיה גם בארגנטינה הוסיפה: "המשכורת כל חודש שווה פחות. אנשים קונים בסופר כמה שיותר - כי הם יודעים שהמחירים יעלו". דבריו של בוקלר מצטרפים למקומי שטען: "המשכורות של עובדי מערכת הבריאות - הן ברמה של קו העוני".
זה כמובן מעגל קסמים פיננסי. כדי לרסן את האינפלציה, הריבית, כמו שאנחנו יודעים כעת - אף היא חייבת להיות גבוהה. ערך הפסו נשחק. כולם רצים אל הדולר, אבל יש מגבלה על הדולר. שוק שחור, שערי מט"ח לא רשמיים וכשאין טעם לחסוך, צורכים או מבזבזים - הכול מהר ועכשיו.
ד"ר אפרים דוידי, חוקר ארגנטינה והיסטוריון באוניברסיטת תל אביב, הסביר: "לכאורה, השמאל בשלטון בארגנטינה או לפחות השמאל-מרכז בשלטון בארגנטינה. אבל יש תנועות חברתיות ובתוך תנועת השלטון, התנועה הפרוניסטית, יש אגף שמאלי מאוד רדיקלי שמאשימים את השלטון בכך שלא נוקט את העמדות הנחוצות על מנת לקיים את מה שהוא הבטיח - צדק חברתי. מצד שני הימין מאשים את הממשלה הנוכחית בזה שהיא נוקטת בצעדי שמאל, ולכן מדרדרת את המדינה לעבר משבר כלכלי עמוק מאוד".
הקרב בין הנשיא לבית המשפט העליון
סימן נוסף לדמוקרטיה לא מתפקדת הוא כמובן הריב בין הרשויות. שימו לב למעין תמונת מראה שמציירת לנו ארגנטינה. ראש עיריית בואנוס איירס, מהימין - מלין שהמדינה לא מתקצבת אותו כנדרש. הנשיא, אלברטו פרננדס, איש שמאל - סירב לכך.
בעקבות זאת, בית המשפט העליון מתערב, כי הוא יכול, וכופה על הנשיא הסטת תקציבים אדירה ומיידית. והנשיא שכועס ממילא על השופטים, ששלחו את קודמתו בתפקיד לכלא, כמובן מתחפר בעמדתו וטוען כי אין לו תקציב למימון פסיקת בית המשפט. במקביל, פרננדס פותח בהליך להדחת נשיא בית המשפט העליון, כי יש אפשרות כזאת בחוקה; ספוילר - הנשיא ייכשל, כך גם בית המשפט העליון.
עם הייאוש הכלכלי - השחיתות חוגגת
ד"ר אפרים דוידי, הסביר על תופעת השחיתות שפשטה בכל מקום: "השחיתות הופכת לשחיתות של יום-יום, שחיתות של פקיד, שחיתות של עורך דין, שחיתות של רופא - על מנת לקבל שירותים שמגיעים מכוח החוק. אבל אין ברירה אחרת אלא מאשר לשלם פה ולשלם שם כדי לקבל שירות במערכות ציבוריות. הארגנטינאים עם הגביע לא הולכים למכולת, אולי מסי כן".
לא סתם מדברים בארגנטינה על תוכנית הייצוב המיתולוגית של ישראל משנות ה-80' בתור החלום, כשהשמאל והימין יחד ישבו עם המעסיקים ועם האיגודים, מנעו את הדולריזציה המסוכנת, חתכו בבשר החי - ועצרו את הסחרור.
"האמת, שכמובן שזה שתי מדינות מאוד שונות", הסביר בוקלר. "אבל פה האיגודים מאוד חזקים, אנשי העסקים גם כן לא רוצים להפסיד שום דבר. בנוסף, יש כמובן הרבה שחיתות, השחיתות פה היא הנורמה, אז יש אנשים שמרוויחים מהמצב הכלכלי הזה ומהאינפלציה".
לדברי הפרופסור מריו בלכר, ששימש נגיד הבנק המרכזי בארגנטינה, השחיתות השלטונית היא החטא הקדמון שנגדו נלחם בית המשפט העליון. עוד הוא הוסיף כי האיגודים המקצועיים גם הם חסם לשינוי. "האיגודים המקצועיים הם חזקים מאוד כאן בגלל האידאולוגיה של פרון", הסביר בלכר. "אז עד שלא יהיה שלטון שישתלט על האיגודים המקצועיים אני חושב שאין הרבה תקווה".
המבקרים בארגנטינה השנה, אם נשאל מה סביר שיראו, סביר שלא ייתקלו במסי שותה את המאטה שלו בבית הוריו לצד הגביע עם השמיכה המוזרה ההיא. יותר סביר שייתקלו בשווקים של יד שנייה, באנשים שעובדים בשתי עבודות, בעסקאות ברטר והרבה שערי דולר לא רשמיים, וכן, גם באנשים שמחטטים בזבל.
בערים היו השנה הפגנות נגד מותה של מה שהם כינו המשכורת. והפגנות כאלה צפויות להתגבר השנה כשהאינפלציה, אמרנו כבר, הגיעה ל-100. ומה הכי גרוע שיכול לקרות במצב כזה? כמובן - בחירות. "יש אפשרות של שינוי שלטון", טען דני זלצמן. "אם זה בסוף יהיה טוב או רע, בארגנטינה זה קשה לדעת.
צילה הגדול של כריסטינה קירשנר, הנשיאה לשעבר והמושכת בחוטים שהורשעה בפלילים - מרחף מעל הכול. האם היא תיכנס בפועל לכלא בתום הערעור? בעבר היא טענה: "יש כאן מדינה בתוך מדינה, שהיא ארגון מאפיה - מאפיה משפטית. העונש האמיתי שהם הטילו עליי הוא פסילה מלכהן בתפקידים פוליטיים נבחרים".
העיניים נשואות כעת אל פרננדס, שאותו העמידה קירשנר כיורש. מה הוא יצליח לעשות לעשות בתחום הכלכלי בשנת בחירות שלא ייחשב חנופה לעם? אבל עם או בלי כלכלת בחירות הארנקים בכל מקרה ישארו גם השנה ריקים.