העלאה חדה ומהירה של הריבית בחודשים האחרונים "חונקת" ישראלים רבים, אבל בכלל לא בטוח שזו תיפסק בקרוב. הערב (רביעי) יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר - ולפי התחזיות האינפלציה צפויה להאט לקצב של עד 5% - לעומת 5.4% בחודש שעבר. המשמעות היא שהעלאת הריבית עובדת - והכלכלה מאטה. ובכל זאת, יומיים לפני ליל הסדר צפויה העלאת ריבית נוספת - כשהשאלה היא לא אם, אלא בכמה.
סיקור N12
- הנגיד התראיין ב-CNN: "לא נהסס להעלות את הריבית"
- לנצל את התחרות: כך תוזילו את המשכנתא שלכם
- רווחי הבנקים השנה: יותר מ-20 מיליארד שקל
הערב תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד המחירים לצרכן, שבודק כמה סל המוצרים שקונה משק הבית הישראלי התייקר בחודש החולף, לעומת החודש שלפניו. בהסתכלות לאורך 12 חודשים השינוי במדד המחירים כבר נקרא "אינפלציה".
בבנקים הגדולים בישראל חוזים כי נתוני האינפלציה יעמדו על בין 4.9%-5.05% לחודש פברואר, האטה מנתון ינואר שעמד על 5.4%. המשמעות של האטה באינפלציה היא שהמוצרים והשירותים שאנו צורכים עדיין מתייקרים - אבל בקצב פחות מהיר.
ההערכה: עלייה במחירי המזון, ירידה במחירי האנרגיה
בבנק הפועלים צופים כי מדד חודש פברואר יתייקר ב-0.35%, והאינפלציה תעמוד על 5.05%. מה שעלול למשוך את המדד למעלה הוא מחירי המזון, גם עבור אכילה במסעדות וגם עבור ביצים ועוף, מעריך מודי שפריר האסטרטג הראשי של הבנק. גם מחירי הדיור ומחירי החופשות בישראל יעלו את המדד כלפי מעלה.
עם זאת, לפי הניתוח של בנק הפועלים ירידת מחירי החשמל בפברואר וירידת מחיר הדלק והכלים החד פעמיים ימתנו את עליית המדד. בחישוב המדד, כל הוצאה נמדדת בנפרד - והשינוי בה במהלך החודש החולף יכול למשוך את המדד למטה או למעלה. גם בבנק דיסקונט מעריכים כי המדד יעלה החודש ב-0.3%.
לעומת זאת, בבית ההשקעות פסגות חוזים עלייה של 0.2% במדד המחירים - ואינפלציה של 4.9% בחודש פברואר. עם זאת, מזהירים בפסגות כי סעיף ההוצאות על נסיעות לחו"ל עשוי להפתיע כלפי מעלה, זאת בשל פיחות השקל שהעלה משמעותית את מחירי החופשות בעולם.
בשל הירידה במספר העסקאות - תיתכן ירידה במחירי הדיור
לפי סקירת ענף הנדל"ן שפרסמה הכלכלנית הראשית באוצר, בחודש ינואר נמשכה הירידה החדה במספר העסקאות, שהסתכמו ב-7,093 - ירידה חדה של 39% בהשוואה לינואר בשנה שעברה. בכך נמשכת הירידה החדה במספר העסקאות מאז אפריל הקודם, שבו החלו העלאות הריבית ע"י בנק ישראל. בהשוואה לחודש הקודם נותר מספר העסקאות ללא שינוי משמעותי.
בניכוי הרכישות במסגרת "מחיר למשתכן", עמד מספר העסקאות בשוק החופשי על 6,558, ירידה של 35% בהשוואה לינואר בשנה שעברה וירידה של 2% בהשוואה לחודש הקודם. בדומה לחודש הקודם - ולאחר תקופה ארוכה שבה הובילו המשקיעים את הירידה ברכישות, מי שהובילו את הירידה בעסקאות בחודש ינואר היו "משפרי הדיור" ורוכשי דירה ראשונה, שרשמו ירידות של 42% ברכישות בהשוואה לינואר אשתקד.
הנתונים הללו מתפרסמים לקראת מדד הדיור שתפרסם היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בפסגות מעריכים כי בהתאם לקיפאון בשוק הדיור ולנתונים שהראו על ירידים במחירי הדירות החדשות, יתכן שנראה היום ירידת מחירים כללית במדד מחירי הדיור.
ומה לגבי העלאת הריבית הבאה? נגיד בנק ישראל אמיר ירון צפוי לעדכן את הריבית בשבוע של ליל הסדר. במסגרת המדיניות של הבנק, ירון מעלה את הריבית על מנת להילחם באינפלציה, כשהרעיון הוא שלצרכנים תהיה פחות הכנסה פנויה, הם יוציאו פחות - והאינפלציה תאט. לאחרונה אותת הנגיד כי מהלך הריבית עוד לא הגיע לסיומו, וגם נתוני האינפלציה האחרונים ככל הנראה לא ימנעו העלאה של כ-0.25% נוספים בריבית.