מחירי החלב ברשתות השיווק ממשיכים לעלות ודווקא החלב המפוקח נעלם מהמדפים. כבר כמה שבועות שיש מחסור בקרטוני החלב המפוקח בסופרים - ולצרכנים נותר לקנות בקבוקים של חלב מועשר בלבד במחיר גבוה יותר. במקביל, מחיר המטרה של החלב המפוקח צפוי לעלות בחודש מאי, כך על פי הערכות.
מבחינת הצרכנים, המשמעות היא לשלם יותר כסף לליטר חלב. במקום קרטון חלב בפיקוח שעולה 6.20 שקלים, הציבור נאלץ לקנות חלב מועשר שמחירו מתחיל ב-8.10 שקלים. רשתות השיווק, שכבר לא עומדות בביקוש, החלו להגביל את מספר בקבוקי החלב המועשר לקנייה.
התופעה הזאת נובעת מהחלטתן העסקית של מרבית המחלבות בישראל, שמעדיפות לייצר יותר מהחלב המעושר, והיקר. החברות מפחיתות, ואף מפסיקות, את ייצור החלב המפוקח. למעשה, כיום, רוב הייצור של החלב המפוקח נעשה על ידי חברה אחת בשוק – תנובה.
התחזוקה המתמשכת של מכונות המילוי, לצד הביקושים הגדלים, הם שהובילו למחסור המתמשך. לפי גורמים בענף, הפתרון לבעיה מונח בידי המדינה שיכולה לחייב מחלבות נוספות לקחת חלק בייצור החלב המפוקח.
תופעת המחסור בחלב מצטרפת לתופעת המחסור בחמאה זולה, אך מדובר בשני מקרים עם נסיבות שונות. לפני כשנה, הסירו את הפיקוח על מחירי החמאה ופתחו את השוק לייבוא חופשי. תנובה בחרה להמשיך לייצר את החמאה הזולה, בעוד שחברות רבות ייבאו מותגי חמאה חדשים מחו"ל ושיווקו אותם במחיר גבוה יותר.
בחלק מהסניפים, לא מציעים לקונים את החמאה הזולה, כדי למנוע מצב שבו לקוחות ירכשו כמויות גדולות. עם זאת, בחלק מהחנויות דואגים למכור חמאה זולה באופן פרטני ללקוחות שמבקשים.
למעשה, מחירי החמאה לא ירדו עקב פתיחת השוק, ולצד המחסור בשומן בעולם וההתייעלות העסקית של המחלבות - חברות החליטו כי לא משתלם להן לייצר את החמאה הזולה. בעוד שישנה טענה רווחת שכאשר השוק נפתח לייבוא, מחירי מוצרי חלב יורדים - המקרה של החמאה הוכיח שההפך הוא הנכון.