ראש הממשלה ושר האוצר הציגו אמש (רביעי) תוכנית חדשה להתמודדות עם יוקר המחיה. במהלך קמפיין הבחירות, הבטיחו מפלגות הקולאיציה החדשה "להקפיא את מחוללי האינפלציה": המים, החשמל, הדלק, והארנונה. התוכנית שהציגו אתמול הייתה דלה בהרבה: הם ימתנו באופן חלקי את המחירים שקפצו בחודש ינואר, אך לא יחזירו את השעון לאחור למחירי חודש דצמבר או יורידו אותם. המשמעות היא חיסכון של כ-37 שקלים בחודש למשפחה בת 4 נפשות, בדיוק המחיר של נסיעת רכבת הלוך-חזור מתל אביב לירושלים.
אפשר להבין מדוע בחרו במשרד ראש הממשלה ובמשרד האוצר לבחור בתכנית מצומצמת שכזו. הקפאה של מחוללי האינפלציה הייתה עולה לציבור יותר מ-20 מיליארד שקלים, וגם הבטחות כמו "חינוך חינם מגיל 0" צפויות לעלות כ-13 מיליארד שקלים. בנוסף, כלכלנים מעריכים שקיום ההבטחות באופן מלא רק יקפיץ את האינפלציה הגבוהה, ובהחלט לא יוריד אותה.
כמה התכנית הכלכלית תחסוך בחודש למשפחה ממוצעת בת 4 נפשות?
החיסכון החודשי בזכות התוכנית לא יהיה גדול כמו שאולי היינו מצפים. מדובר בחיסכון של 24 שקלים לרווק ועד כ-60 שקלים בחודש למשק בית מרובה ילדים. החיסכון המשמעותי יותר הוא בשינויי המס, אך למרות שהם הוצגו כחלק מהתוכנית, למעשה הם מתבצעים באופן אוטומטי, גם אילולא הייתה מוצגת התוכנית החדשה.
מתי מחיר החשמל יוזל? ובכמה?
שר האוצר וראש הממשלה הצהירו כי יביאו להפחתה של כ-70% בהתייקרות החשמל, שהתייקר ב-8.2% בתחילת החודש. אם זה יקרה, מדובר בחיסכון של כ-20 שקלים בחודש למשפחה בת 4 נפשות. עם זאת, לא ראש הממשלה ושר האוצר קובעים את מחיר החשמל, אלא רשות עצמאית.
הרשות קבעה בחודש דצמבר כי נדרשים 2 מיליארד שקלים נוספים לקניית פחם לחשמל, וגילמה אותם בעלייה של 8.2% בתעריף. כעת, שר האוצר וראש הממשלה הצהירו על העברת 440 מיליון שקלים בלבד. בהתאם, גורמים במשק האנרגיה מעריכים שרשות החשמל תמתן את ההתייקרות רק לכ-6%, כלומר התמתנות של 25% ולא 70% כפי שהצהירו השר וראש הממשלה. אז, יהיה מדובר בחיסכון של 8 שקלים בלבד בחודש למשפחה בת 4 נפשות.
באוצר טוענים שיבחנו בשבועות הקרובים את ההשלמה של הסבסוד, כך שיגיע להפחתה של 70% בעליית תעריף החשמל. לשם כך יצטרכו למצוא מקור תקציבי נוסף שיממן את הפער. כדי לגלות אם זה אכן יקרה, נצטרך לחכות לעדכון תעריף עליו תכריז רשות החשמל בשבועות הקרובים.
מתי מחיר המים יוזל? ובכמה?
העלייה בתעריף המים תצומצם בשיעור דומה להפחתת תעריף החשמל, כ-70%. כתוצאה מהמהלך תחסוך משפחה ממוצעת בת 4 נפשות כ-3.5 שקלים בחודש. את המהלך יממנו הודות לוויתור על דיבידנד מחברת מקורות, ולא נדרשים למצוא לו מקור תקציבי אחר. זה ייצא לפועל כבר בחשבון המים הקרוב.
מחיר המים צפוי היה להתייקר בכ-3%, תוספת של כ-5 שקלים בחודש עבור חשבון ממוצע של כ-140 שקלים. המהלך צפוי למתן את ההתייקרות ל-1.5, כלומר חיסכון חודשי של כ-3.5 שקלים.
מתי מחיר הדלק יוזל? ובכמה?
בדומה לממשלה הקודמת, גם סמוטריץ' ונתניהו מתכוונים להפחית את מס הבלו על הדלק כדי להוזיל את התעריף. מס הבלו יופחת ב-10 אג' עד לסוף 2023, והתעריף יחזור למצב לפני התייקרות ינואר, שהסתכמה ב-9 אגורות. עבור מיכל של 40 ליטר, מדובר בהפרש של כ-3.5 שקלים. עבור משפחה ממוצעת, שמוציאה כ-460 שקלים בחודש על דלק, מדובר בחיסכון של בערך 7 שקלים בחודש.
מתי מחיר הארנונה יוזל? ובכמה?
במסגרת התוכנית הכלכלית שהציגו אמש ראש הממשלה ושר האוצר, הצהירו כי שר הפנים אריה דרעי יחתום על צו הפחתה במחיר הארנונה, שימנע התייקרות בשיעור של 1.4% שנכנסה לתוקפה בחודש ינואר. את ההקפאה אנחנו נראה כבר בחשבון הדו-חודשי הקרוב. עבור דירה ממוצעת של כ-100 מ"ר באזור המרכז, מדובר בחיסכון של כ-6 שקלים בחודש.
עם זאת, נכון לעכשיו הרשויות המקומיות הן אלה שיצטרכו לממן את המהלך, והובטח להן כי הכסף יוחזר במהלך גיבוש התקציב הקרוב.
מה הם "מנגנוני פיצוי אוטומטיים"? מי זכאי להם?
שר האוצר וראש הממשלה התגאו אתמול בהגדלת קצבאות הביטוח הלאומי, אך בעצם מדובר במנגנונים אוטומטיים, שכבר נכנסו לתוקפם. קצבאות הביטוח הלאומי עלו בחודש ינואר בכ-5.3%, וקצבאות הנכות התעדכנו בשיעור של 9.8%.
עבור קצבת נכות מלאה, מדובר על עלייה מ-3,700 שקלים ל-4,063. עבור קצבת ילד ראשון, מדובר בעדכון מ-156 שקלים בחודש ל-164. עבור קצבת אזרח ותיק, מדובר בעדכון מ-1,596, ל-1,680. עדיין, רחוק מאוד מקצבה המאפשרת מחיה בכבוד.
מעדכנים את מדרגות מס הכנסה. מה זה אומר עבורי?
גם כאן, שר האוצר וראש הממשלה מציגים מהלכים אוטומטיים, שכבר נכנסו לתוקפם. מדרגות הגבייה של הביטוח הלאומי ומס בריאות עודכנו בתחילת ינואר, כלומר החל כבר במכורת הקרובה, בשיעור של 12.5%. המשמעות היא שכל עובד ששכרו החודשי גבוה מ-6,331 ייהנה מהפחתה בשיעור ההפרשה לביטוח הלאומי ולמס בריאות בשיעור של עד 67 שקלים בחודש. במקביל, שווי נקודות זיכוי המס עלה, ושווי הנקודה עומד על 235 שקלים (לעומת 223 בשנה הקודמת).
האם בתוכנית יש בשורה לבעלי העסקים?
נקודת האור המרכזית עבור העסקים הקטנים והבינוניים היא שתבוטל כמעט לחלוטין התייקרות החשמל של חודש ינואר. עם זאת, בארגוני התעשייה טוענים כי ניתן היה ללכת רחוק יותר, ואף להוזיל את החשמל, לקראת תקופה כלכלית קשה שתפקוד את בעלי העסקים בקרוב. בתחום הארנונה העסקית, שהתייקרה אף היא, לא הוצגה בשורה משמעותית, ועיקר הטיפול הגיע לארנונה של משקי הבית. בדיון בוועדת הכספים השבוע הצהיר שר האוצר סמוטריץ' כי לבעלי העסקים ולעצמאים יגיעו כמה בשורות משמעותיות בתקציב הקרוב, ואלה כנראה יצטרכו להמתין ולראות האם ההבטחה תתממש.
איך יממנו את התכנית?
כל צעד בתכנית זוכה למקור מימון אחר, ועבור חלקם - מקור המימון עדיין לא נמצא. הארנונה לדוגמה תוזל בינתיים על ידי הרשויות המקומיות, ולא על ידי המדינה, והובטח כי הן יקבלו פיצוי במהלך גיבוש התקציב. הוזלת מחיר המים תמומן בדמות ויתור על דיבידנד מחברת מקורות. הוזלת מחיר החשמל תמומן בחלקה על ידי הפסקת ההפקדה לקרן הפיצויים שאמורה לשמש בעת מלחמות, וכך גם יממנו את ביטול המס על החד פעמיים. המנגנונים האוטומטיים קשורים להתליכים שקורים מדי שנה, וזוכים למקורות מימון שונים.
האם הממשלה צפויה להציג צעדים נוספים? מתי?
לא נראה שזה הסוף. במסיבת העיתונאים הבטיחו נתניהו וסמוטריץ' כי יקדמו צעדים נוספים בחודשים הקרובים. כך למשל ישנה ההטבה של חצי נקודת זכות נוספת עבור כל ילד להורים עובדים, מהלך שאושר בממשלה הקודמת אך יפוג בחוד פברואר. זה כבר מהלך משמעותי יותר שמקל על משפחה בת 4 נפשות בכ-500 שקלים בחודש. בינתיים שר האוצר לא הכריע אם להאריך אותו, ואם כן יכול להיות שינסה להאריך אותו רק במעט כדי לאשר אותו באופן אחראי יותר במסגרת התקציב.
למה התוכנית לא מתייחסת?
בהצהרה לתקשורת העידו ראש הממשלה ושר האוצר כי צעדים משמעותיים יותר יגיעו עם גיבוש התקציב, בחודשים הקרובים. שם, הם מתכננים להתייחס לשני סעיפים שמכבידים במיוחד על יוקר המחיה הישראלי - הדיור והחינוך. בתכנית שהוצגה אמש, לא התייחסו לדוגמה למשכנתאות שהולכות ומתייקרות, או להבטחת הבחירות לממן חינוך חינם מגיל לידה. בנוסף התוכנית לא מספקת פתרונות כלל לגורמים המהותיים של יוקר המחיה בישראל, לבירוקרטיה המכבידה, היעדר תחרות בענפים רבים, חסימת יבוא וקבוצות לחץ חזקות שמכבידות על הצרכן הישראלי.