יתמכו בחברות הישראליות? משרד האוצר, יחד עם בנק ישראל, הרשות לניירות ערך ורשות החדשנות יקימו צוות ייעודי לבחינת ההשלכות של קריסת בנק SVB האמריקני – כך הודיע אתמול (שבת) בערב משרד האוצר. בהודעת המשרד נכתב כי "בעקבות קריסת הבנק בארצות הברית והשפעתה האפשרית על חברות היי-טק ישראליות, הורה שר האוצר על הקמת צוות ייעודי למעקב אחר הסוגיה".

בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד האוצר, עו"ד שלומי הייזלר. הוא יורכב מנציגי הגופים השונים, ותפקידו יהיה להיות בקשר עם תעשיית ההיי-טק המקומית, הקרנות והמוסדות הפיננסים בישראל ובארה"ב לצורך קבלת נתונים וניתוח ההשפעה האפשרית על המשק הישראלי וככל שידרש, לגיבוש מענה לחברות הישראליות.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר: "קריסת הבנק היא אירוע משמעותי הן לכלכלה האמריקאית והן לכלכלה הישראלית. הבטחנו לפעול לכך שהכלכלה הישראלית תהיה אי של יציבות וודאות במים הכלכליים הסוערים בעולם, וכך בעזרת השם נעשה. מדינת ישראל תעמוד לימין תעשיית ההיי-טק המקומית ותסייע לה לצלוח את המשבר ולהמשיך את תנופת הפיתוח והעשיה".

"אירוע דרמטי להייטק הישראלי"

"זה האירוע הכי דרמטי שיכול היה לקרות להיי-טק הישראלי", אומר עו"ד יאיר גבע, ראש מחלקת היי-טק וטכנולוגיה במשרד הרצוג פוקס נאמן, "הרבה חברות נתקעו בלי הכסף והולך להיות בלאגן גדול".

גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיגר מסר מרומא ואמר כי הוא "עוקב מקרוב אחר נפילת בנק ההשקעות האמריקני SVB, שמייצר משבר עמוק בעולם ההיי-טק". לדבריו, קיים מרומא שיחות עם בכירים בהיי-טק בישראל, והוא צפוי לדון עם שרי האוצר והכלכלה ונגיד בנק ישראל על היקף המשבר עם שובו ארצה. "במידת הצורך, מתוך אחריות לחברות ועובדי ההיי-טק בישראל", הוסיף, "ננקוט צעדים שיסייעו לחברות ישראליות לצלוח את המשבר התזרימי שנוצר להן עקב הטלטלה".

התמונה המצטיירת כרגע היא כזו: כלל הפעילות של SVB מוקפאת לחלוטין עד ליום שני, אין יוצא ואין בא. ביום שני ישולם סכום צנוע לכל בעלי החשבונות בבנק – 250 אלף דולר. זה גובה הביטוח שבו מבוטחים החשבונות. בהמשך, אולי רק בשבוע שלאחר מכן יוכלו לקוחות בעלי חשבונות עו"ש ובעלי פקדונות לחלץ סכומים נוספים.

בנק סיליקון וואלי (צילום: רויטרס)
הצוות הייעודי יתמוך בחברות הישראליות? בנק SVB|צילום: רויטרס

משמעות הדבר שלמנכ"לי חברות שמרבית כספן או כולו מופקד ב-SVB, אין יכולת לשלם לספקים, אין יכולת לשלם משכורות ויש חשש משמעותי לתביעות שיוגשו נגד החברה. כל אלה יכולים להיתרגם לחשש ליכולתה של החברה להמשיך ולהתקיים. בשל כך, כל מי ששוחחנו איתו על המשבר משתף תחושה אחת ברורה: מנכ"לי חברות היי-טק נמצאים בפאניקה.

שי דתיקה, מנכ"ל ומייסד חברת המסחר בנכסים דיגיטליים INX, אמר ל-N12: "בנקים לא קורסים כי הם פושטים רגל, בנקים קורסים בגלל בעיות נזילות. הבנק הוא בנק פנטסטי, שעזר להרבה מאוד חברות ישראליות לעמוד על הרגליים. בעיה עשויה להתעורר בחברות שהכסף שלהן 'ננעל' שם - גם אם לא נאבד לעד. הבעיה הזו עלולה להגיע כבר בתשלום המשכורות הקרובות באמריקה ובארץ".

הבנקים הישראלים העמידו שירותי חירום לחברות שנפגעו מקריסת הבנק. בלאומיטק לדוגמה הגדילו את מסגרת המימון לחברות ולסטרט-אפים, שנקלעו לבעיית נזילות. בימים האחרונים טיפלו שם בבקשות העברה בסך כמיליארד דולר חזרה לישראל.