בנק ישראל העלה היום (שני) את הריבית בשיעור של 0.5 נקודות האחוז, לרמה של 3.75%. מדובר ברמת הריבית הגבוהה ביותר בישראל מאז 2008. ריבית הפריים תעלה ל-5.25%. במסיבת העיתונאים הזהיר בנק ישראל את הממשלה לקראת התקציב הקרוב והסכמי השכר: העלאות שכר גדולות במגזר הציבורי יעלו את קצב האינפלציה מעבר לצפי.
הבנק גם עדכן את תחזית האינפלציה שלו ל-2023 כלפי מעלה. בתחזית הקודמת צפה הבנק שהשנה נגיע לקצב של 2.5% והיום עדכנו את הקצב ל-3%.
הריבית צפויה להגיע עד לרמה של 4% עוד השנה: על פי התחזית, התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 2.8% ב-2023 ובשיעור של 3.5% ב-2024. שיעור האינפלציה בארבעת הרבעונים הקרובים צפוי להיות 3.0%, וב-2024 צפוי שיעור האינפלציה לעמוד על 2.0%. על פי התחזית, הריבית המוניטרית צפויה לעמוד על 4.0% בממוצע ברבעון הרביעי של 2023
העלאת הריבית תייקר את החזרי המשכנתה של אלפי ישראלים, והיא מצטרפת לשורת ההתייקרויות האחרונות במשק, של החשמל, המים, הארנונה ועוד. עם זאת, מטרת ההעלאה היא דווקא לעצור את האינפלציה הנוסקת, כלומר לעצור את עליות המחירים.
לדברי בנק ישראל, הסיכונים המקומיים כוללים בין היתר את הסכמי השכר הצפויים להיחתם במגזר הציבורי, אשר תורמים לגידול מסוים בקצב האינפלציה בתחזית הבסיסית. ככל שהסכמי השכר יהיו יותר מרחיבים, קיים סיכון לעליה בקצב האינפלציה ברמת הריבית ובאבטלה ולירידה בקצב הצמיחה.
התחזית מתבססת על הנחה שההוצאה התקציבית תגדל רק בחלק מהעלות המוערכת של ההסכמים הקואליציוניים וכי תוספות השכר בהסכמים הצפויים במגזר הציבורי יהיו מתונות. ככל שההרחבה הפיסקלית תהיה גדולה יותר, האינפלציה, יחס החוב לתוצר והתשואות בשוק ההון צפויים להיות גבוהים יותר מאלו שמוצגים בתחזית.
מאז אפריל בשנה שעברה העלה בנק ישראל את הריבית ברצף בכל אחת מההחלטות שקיבל. הריבית עלתה בחודשים אלו מ-0.1% לרמתה כיום. במקביל קצב האינפלציה הגיע בשנה האחרונה ל-5.3%, והוא צפוי להמשיך לעלות.
באמצעות העלאות הריבית מנסה בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים רבים בעולם, למתן את הצריכה, להאט את הפעילות במשק ולעצור את עליות המחירים.
העלאות הריבית בארץ כבר הובילו להאטה משמעותית בשוק הנדל"ן ורבים מקווים שהיא תגולם במחירי הדירות בשנה הבאה. עם זאת הריבית הגבוהה בעולם יצרה גלי פיטורים בענף ההייטק וקריסה בבורסות בשנה שחלפה, וקיים חשש שהעלאות הריבית החדות יובילו למיתון כלכלי.