כולנו מרגישים את השפעת הריבית הגבוהה על הכיס, אבל האם היא מתחילה להוריד את האינפלציה? הערב (ראשון) יתפרסם מדד המחירים לצרכן, ולפי ההערכות, האינפלציה בשנה החולפת תגיע היום לקצב שיא מאז 2008 - עליה שנתית של 5.4%, ועליה של 0.4% בחודש דצמבר. נתון כזה יראה שהאינפלציה עדיין לא מתמתנת, למרות העלאות הריבית המהירות שבהן נקט בנק ישראל בחודשים האחרונים.
הגורם העיקרי שעלול לגרום לזינוק במדד של דצמבר הוא מחיר הדלק, שהתייקר משמעותית עקב הפסקת סבסוד מס הבלו. עם זאת במסגרת תכניתם של ראש הממשלה ושר האוצר למלחמה ביוקר המחיה, הם החזירו את סבסוד המס, מה שהוזיל את מחיר הדלק וככל הנראה יתבטא במדד המחירים של חודש ינואר. המדד בחודש דצמבר מושפע כלפי מעלה גם מהעלייה במחירי השכירויות, והתייקרויות המזון עליהן הכריזו היצרניות. מחירי הפירות לעומת זאת צפויים לרדת, וגם מחירי המוצרים לבית, בעיקר בזכות 'הנחות סוף השנה'.
בינואר כבר צופים האטה משמעותית בקצב עליית האינפלציה: על פי התחזית של בנק הפועלים בחודש הבא לא נראה שינוי במדד, ואולי אפילו ירידה של 0.1%, כתוצאה מהפעולות שבהן נקטו ראש הממשלה ושר האוצר בתכנית להורדת יוקר המחיה. החל מחודש פברואר, מעריכים בבנק הפועלים כי האינפלציה תמשיך במגמת ההתמתנות. "הקפאת מחירי הארנונה, קיצוץ מחירי החשמל והמים, הוזלת מחירי הדלקים, כל אלה יורידו או ימתנו את המדד כבר בחודש ינואר", מעריך מודי שפריר, אסטרטג ראשי בבנק הפועלים.
בסוף שנת 2023 צופים בבנק הפועלים כי קצב האינפלציה יירד ל-2.6% , כלומר הוא צפוי להיכנס לטווח היעד של בנק ישראל. זאת לעומת עלייה של 5.3% ב-12 החודשים האחרונים. בבנק לאומי צופים כי ב-2023 האינפלציה השנתית תרד אפילו ל-2.5%. הסיבה לכך אינה בצעדים של הממשלה, אלא דווקא בהעלאות הריבית האגרסיביות של בנק ישראל ושל הבנקים המרכזיים בעולם כולו, החשש ממיתון וירידת מחירי הסחורות בעולם.
אז מה יקרה לריבית?
"בסופו של דבר בנק ישראל ישתמש בהעלאת הריבית על מנת למתן את אינפלציית השירותים בהמשך השנה", אומר לנו מודי שפריר, אסטרטג ראשי בבנק הפועלים. אינפלציית השירותים היא השם המקצועי לכל השירותים היקרים שמכבידים לנו על הכיס, שכירויות, שירותי בריאות, עוזרת בית, מורים פרטיים, ועוד, זאת לעומת מחירי הסחורות שההתייקרות בהם לעיתים קרובות מיובאת מחו"ל. "זו אינפלציה שיותר קשה להוריד אותה. גם בארצות הברית וגם כאן, עדיין לא רואים ירידה במדד הזה", אומר שפריר. להערכתו, בנק ישראל יעלה את הריבית בפברואר ב-0.25%, וישאיר אותה ברמה של 4% למשך תקופה ממושכת, עם אפשרות שתעלה ל-4.25% במידת הצורך.