בימים האחרונים הגיעו פקחי משרד העבודה לסניפי רשתות השיווק, במטרה להבין באיזו רשת דורשים מקופאיות להחזיר חוסרים כספיים שנמצאות בקופות. "יום אחד היה לי עומס, שעשו אצלי קניות ענקיות של מזומנים", שחזרה אחת הקופאיות, "כנראה פקששתי מאה שקל, אפילו שהסתכלו במצלמות - הייתי צריכה פשוט להוציא מאה שקלים ולשלם".

במהלך הביקורים בסניפים, הפקחים שוחחו עם הקופאיות – והבינו שזה קורה כבר במשך שנים. אם יש מחסור של כסף בסוף היום בקופה, מי שנאלצות לשלם מכיסן הן הקופאיות. "כשהייתי חדש היה לי חוסר של 50 שקל", סיפר קופאי נוסף, "ביקשו ממני לשלם את זה במזומן או באשראי".

בחלק מהמקרים משלמים במזומן ובחלק מהמקרים אף מורידים מתלוש המשכורת. באחד המקרים ניכו 30 שקלים לקופאית בעקבות מחסור. במקרים אחרים, קופאיות שלא דוברות וקוראות עברית התבקשו לחתום ברוסית על כך שאם יהיה מחסור, הן יוציאו מכספן וישלמו.

קופאית, אילוסטרציה (צילום: N12)
הקופאים והקופאיות נדרשים לשלם מכספם על חוסרים. אילטוסטרציה|צילום: N12

רועי אברהם, מנהל תחום אכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה, ציין: "נמצאו הפרות בלא מעט מרשתות השיווק באשר להפרות חוקי עבודה. כגון ניכוי משכר העובדים שלא כדין בעקבות חוסרים בקופות, אי מתן תגמול שעות נוספות לעובדים, הפרשות לפנסיה".

"החשדות מטרידים, פגיעה קשה"

באחד הביקורים, החליטו פקחי משרד העבודה לתשאל גם את מנהלת הסניף, שהודתה שההתנהלות הזו נמשכת שנים. "אנחנו עושים בדיקה, אנחנו נעזרים בצילומים ובשחזורים", סיפרה, "הוא (הקופאי) די נאלץ להשלים את החוסר, הוא התחייב על הקופה שלו".

שר העבודה יואב בן צור כתב בחשבון הטוויטר שלו: "בעקבות טענות העולות בשטח שנעשה עוול לקופאיות ברשתות השיווק הנחיתי את מינהל ההסדרה והאכיפה במשרד העבודה לצאת במבצע אכיפה יסודי ברשתות, לצערי החשדות שנמצאו בשטח מטרידים מאוד ועולה מהם פגיעה קשה בזכויות הקופאיות". הוא הוסיף: "אנחנו נדאג במשמרת שלי שכולם יכבדו את הזכויות שלהן ושיוכלו לעבוד בראש שקט ולא מתוך פחד, לכן בא מבצע האכיפה הזה, כדי ליצור מציאות כזו שיעמדו האנשים על מה שמגיע להם כעובדים".

מצד אחד, רשתות השיווק טוענות שיפשטו רגל אם לא יגבו את המחסורים הללו. מצד שני, קופאיות וקופאים שעובדים תמורת שכר מינימום ובקושי מסיימים את החודש נאלצים לתת כסף בחזרה לרשת שמרוויחה מיליונים.