המחירים עולים - והתושבים מיואשים: מיכל חן התחילה לחפש דירה להשכרה בחודשים האחרונים, והיא נדהמה לגלות את הזינוק החד בשכר הדירה. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שכר הדירה זינק ב-8.5% למי שחותם על הסכם שכירות חדש, והשוכרים בפתח תקווה מרגישים את זה היטב בכיס.
"יש אנשים שמעלים את מחירי השכירויות במתכוון, כדי לכסות את גובה המשכנתה שלהם, אבל כמובן שהם יכולים להרשות לעצמם לדרוש כי יש ביקוש", טענה מיכל. "אוכלוסיה שלמה שבערך מהווה שליש מפלח השוק נאלצת לשלם למעלה ממחצית מהמשכורת שלהם. בנוסף, יש כל כך הרבה מגזרים שעושים עלינו קופה. פשוט קופה".
בעקבות המצב, מיכל החליטה לפתוח קבוצה בפייסבוק - שהפכה לפופולרית. "בשבוע הראשון כבר הגענו ל-500 אנשים, כיום אנחנו עומדים על 1,600 אנשים", היא שיתפה. "לכל כך הרבה אנשים הנושא בוער, שאני החלטתי שאני יותר לא שותקת - גם למען עתיד ילדיי. הילדים שלי לא יכולים לעזוב את הבית - אין להם יכולת, אין להם אפשרות כרגע".
באיזו עיר עלו המחירים?
לפי אתר יד-2 הזינוק החד ביותר בשכר דירת שלושה חודשים בהשוואה לרבעון הקודם - הוא בהרצלייה (6%), אחריו פתח תקווה (5%), ובת ים, תל אביב וכפר סבא (4%). בכל הנוגע להשכרת דירת גדולות של 5 חדרים, הערים משתנות. בראש ממוקמת גבעתיים (13%), אחריה קריית מוצקין (8%), ואחריהן קריית ביאליק, כפר סבא וחיפה (6%).
איילת ניצן, סמנכ"לית השיווק של יד2, הסבירה: "מצד אחד, פחות אנשים רוכשים דירות ולכן הם פונים לשוק השכירות, יחד עם העונה החמה, כל אלה מייצרים עליות מחירים".
דורית סדן, מנכ"לית חברת שיווק הנדל"ן נווה העיר, הוסיפה: "בעלי הנכסים שנטלו משכנתאות כדי לרכוש דירות להשקעה, נאלצים להעלות את מחירי הדירות להשכרה בגלל עליית הריבית ובגלל עליית החזרי המשכנתה שלהם".
הסיבות לעלייה בשכר הדירה מגוונות: העובדה שהצעירים לא קונים בתקופה זו משאירה אותם בשוק השכירות, ובעלי הדירות שמגלגלים את התייקרות המשכנתה לשוכרים הם רק חלק מזה.