המחירים עלו בחודש מאי בקצב של 0.2% לעומת חודש אפריל, הרבה מתחת לתחזיות הכלכלנים - כך על פי מדד המחירים לצרכן שפרסמה הערב (חמישי) הלמ"ס. בכך, קצב האינפלציה השנתית מתמתן ל-4.6%, מה שעשוי להוביל את נגיד בנק ישראל להימנע מהעלאת הריבית בעדכון הקרוב בחודש יולי. בדומה למדד חודש מרץ, ואחרי שבחודש אפריל נותרו ללא שינוי, מחירי הדירות ירדו בחודש מאי ב-0.2%.

סיקור N12

מדד המחירים משקף את סל המוצרים והשירותים שצורך משק בית ממוצע בישראל, ובכל חודש בודקים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אילו הוצאות התייקרו לעומת החודש הקודם - ואילו הוזלו. סעיפים שמתייקרים לוקחים את המדד כלפי מעלה, בעוד סעיפים שהופכים זולים יותר מושכים אותו כלפי מטה. עם זאת, להוצאות כבדות יותר, כמו לדוגמה ההוצאה על הדיור, יש משקל גבוה יותר במדד. שקלול השינוי במהלך החודש בכל סעיף וסעיף - הופך ל"שינוי החודשי" במדד המחירים, שהסתכם הפעם בעלייה של 0.2%.

מה הוביל לנתון המעודד?

ירידות בולטות נרשמו בסעיף הירקות הטריים, שירדו ב-2.9% (בסעיף משוקלל יחד עם הפירות מדובר בעלייה של 1.8%), וגם בסעיף ההלבשה וההנעלה. בנוסף, מחירי ריהוט וציוד לבית ירדו ב-0.8%. לעומת זאת, סעיף הפירות הטריים לבדו זינק ב-11% (בשקלול עם הירקות מדובר בעלייה של 1.8%), מדד מחירי חינוך, תרבות ובידור עלה ב-0.6% - וסעיף הדיור ב-0.5%, פחות משציפו הכלכלנים.

האם מחירי הפירות והירקות יירדו? (צילום: חדשות 12)
מחירי הפירות זינקו ב-11%. ארכיון|צילום: חדשות 12

עם זאת, לא בטוח שהעננים התפזרו מעל איום האינפלציה. כלכלני בנק הפועלים העריכו השבוע כי החלק המרכזי של עליות המחירים שעליהן הכריזו רוב היצרניות והיבואניות בתחום המזון יבואו לידי ביטוי רק במדד חודש יוני, זאת מאחר שלרשתות השיווק לוקח זמן לעדכן את המחירונים השונים.

יצוין כי בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ-3.6% בשכר הדירה. עבור השוכרים החדשים (דירות במדגם שבהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של כ-8.6%. 

בעיקר בצפון ובמרכז: ירידה במחירי הדירות

במקביל לנתוני מחירי המוצרים, בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בוחנים גם את המתרחש בתחום הנדל"ן. בהתאם למגמה שמשתקפת במספר עסקאות הנדל"ן ובצמצום בנטילת המשכנתאות, מחירי הדירות ירדו ב-0.2% בחודש מאי. כך, מתמתנת עליית מחירי הדירות השנתית לקצב של 9.8%.

שדרות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בעיקר בצפון ובמרכז: ירידה במחירי הדירות|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לפי ניתוח גאוגרפי שערכו בלשכה, ירידת המחירים הורגשה בעיקר בצפון ובמרכז, שם ירדו המחירים ב-1.3% ו-1.9% בהתאמה בעסקאות מרץ-אפריל לעומת עסקאות פברואר-מרץ. בתל אביב המחירים דווקא עלו ב-1.3%, ובדרום ב-1.4%. בירושלים, המחירים נותרו ללא שינוי.