חג הפסח הגיע, ולמאות אלפי משפחות שחוות אי-ביטחון תזונתי יהיה קשה להעמיד ארוחת חג חמה. המדינה עושה מעט עבור אותן משפחות - ואת מרבית התמיכה מעניקות העמותות השונות. בחג הזה, העמותות מדווחות על ירידה משמעותית בתרומות מהציבור - בין אם זה בגלל המצב הכלכלי החונק, הקרע בעם, או חוסר הוודאות.

"לקראת החג אנחנו מנסים להניע את הציבור לערבות הדדית. יש לנו מבצע לאיסוף מזון, משתפים פעולה עם חברות עסקיות - ואפשר גם לתרום בסופרים, בוולט ובפייבוקס", מספר ל-N12 ערן וינטרוב מנכ"ל ארגון "לתת". "עליות המחירים שוחקות את השכבות החלשות, וכחמישית מהאוכלוסייה נמצאת על סף עוני. החשש שלנו הוא שככל שזה ימשך - החובות יסגרו על אותן משפחות".

חלוקת סלי מזון לקראת החג בעמותת
"כחמישית מהאוכלוסייה נמצאת על סף עוני". ארכיון|צילום: פתחון לב

"חווים ירידה מאוד משמעותית"

לקראת החג, ארגון "לתת" מספקת ארוחות חמות למשפחות. את הפעילות שלה מממנת העמותה בין היתר מתרומות של הציבור הישראלי, אך אלה פחתו השנה בכ-20%. "מתחילת השנה מבחינת תרומות מהציבור אנחנו חווים ירידה מאוד משמעותית. בין היתר זה המצב הכלכלי, אבל זה גם האווירה במדינה - השיח סביב הדמוקרטיה, הפילוג. גם תשומת הלב התקשורתית נמצאת במקום אחר".

בעיה נוספת היא שכמו שהמוצרים הבסיסיים התייקרו עבורנו הצרכנים, משבר יוקר המחיה פגע גם בעמותות. "חווינו עלייה של 18% בעלויות המזון בשנה שעברה, השנה עוד 9%. אם אני משווה פסח לפסח - מצות עלו ב-23%, קמח מצה ב-19%, שימורים ב-14%, עוף ב-19% ואורז ב-10%. גם אם היו לנו את אותן תרומות אנחנו יכולים לקנות עכשיו פחות".

ערן וינטרוב, מנכ
ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת|צילום: דוברות לתת

ברקע הבעיות הללו, הממשלה - שהבטיחה לדאוג לנזקקים ולהיאבק ביוקר המחיה - לא נוקטת צעדים. מיליארד השקלים שהבטיח דרעי לתווי מזון עוד לא הופיעו - והסיוע לעמותות לא הוגדל. "היו הבטחות מאוד דרמטיות. זה עדיין לא קרה, ואנחנו מצפים שהממשלה תיקח אחריות ותממש את ההבטחה שלה", מסכם וינטרוב.