הממונה על התחרות תטיל עיצומים כספיים על שבעה ספקי מזון גדולים בשל הפרות של חוק המזון. העיצומים יוטלו במסגרת הסכמות שהושגו בין הממונה וספקי המזון וסכומם המצטבר עומד על מעל 23 מיליון שקלים שישולמו לאוצר המדינה.
המסמך המלא: כיצד ספקיות המזון עברו על החוק?
ספקי המזון שישלמו: שסטוביץ, ליימן שליסל, שטראוס, תנובה, אנג'ל, יוניליוור ואסם, בגין הפרות של הוראות חוק קידום התחרות בענף המזון. דוגמאות להפרות שנמצאו לפי סעיפי החוק: איסור על התערבות או המלצה של הספק בסידור מצרכים בחנות, איסור על התערבות או המלצה של הספק במחיר לצרכן ואיסור על התערבות או המלצה של הספק בשטח המכירה של הקמעונאי.
לדוגמה, הספקים ביקשו או המליצו להניח מוצרים שלהם בקו הקופה – כלומר ביקשו שיונחו בסמוך לקופאית או יוצעו על ידה. כמו כן, חלק מהספקים התערבו במחירים שיוצעו לצרכן. ספק כתב לקמעונאי: "ראיתי שפתחתם מבצע בשמפו ולא הודעתם לנו. אנחנו לא נוכל לתמוך במבצע זה".
אסם תשלם 8 מיליון, תנובה 1.6 מיליון
בראשית שנת 2022 פתחה הממונה על התחרות בבדיקה רוחבית של כלל ההסכמות הקיימות בין ספקי המזון הגדולים לקמעונאי המזון הגדולים. הבדיקה התמקדה בהתנהגות הספקים ובחנה את מכלול היחסים המסחריים שבין כל אחד מהספקים הגדולים לבין כל אחד מהקמעונאים הגדולים ואת עמידתם בהוראות חוק המזון.
במסגרת הסכמות עם הספקיות - הן ישלמו את הסכומים לפי הפירוט הבא: אסם – 8.19 מיליון ש"ח; שסטוביץ – 6.58 מיליון ש"ח; יוניליוור – 4.3 מיליון ש"ח; תנובה – 1.67 מיליון ש"ח; ליימן שליסל – 1.18 מיליון ש"ח; שטראוס – 785 אלף ש"ח; אנג'ל – 571 אלף ש"ח. זאת, ללא הודאה בהפרות של הוראות החוק.
בבדיקה בחנה רשות התחרות אלפי ראיות, וחלקן העלו חשש להפרת הוראות חוק המזון. הרשות ערכה שיחות עם הספקים והגורמים הרלוונטיים בחברות, הציגה בפניהם את הראיות והחששות שעלו להפרות החוק ושמעה את התייחסותם. נוכח העובדה שהחוק כולל איסורים מפורטים כך שלא נדרשה בדיקה של השפעת ההפרות שנמצאו על התחרות, והיתרון שמייחסת הממונה להפסקתן המהירה תוך חסכון בזמן ומשאבים, פעלה הרשות להידברות עם ספקי המזון על מנת לבחון את האפשרות להגיע להסכמות שיבטיחו את הציות לחוק וייתרו הליכי אכיפה ארוכים ועתירי משאבים. הממונה על התחרות הודיעה שהיא ממשיכה בבדיקה לגבי כמה ספקים גדולים נוספים.