עונת החתונות הגיעה, תקופה של התרגשות ושמחה – אבל גם של הוצאות לא מבוטלות לזוגות המאושרים וגם לאורחים. היום יש חברות שמציעות, לצד שירותי אישורי הגעה לאירוע, שירות להענקת מתנות באשראי דרך קישור שיישלח לאורחים.
נציגת אחת החברות הסבירה: "זה מינימום 6.9 שקלים, מקסימום 2.7% בגלל שאצלנו זה לא כמו ביט או למשוך מזומן, אצלנו אפשר לעשות תשלומים. זה כמו שאת הולכת לקנות טלוויזיה. אם בן אדם עכשיו נותן לך 3,000 שקל ב-6 תשלומים אז הגיוני שהוא ישלם עמלה. את יכולה לשלם בין 400 ל-500 שקל על 200 מוזמנים אבל זה לא משתלם לך".
בדרך כלל בעלי האירוע ישלמו כ-200 שקלים לחברות שמספקות את השירות, שכולל גם רשימת מתנות מסודרת בסוף האירוע. אבל בנוסף, כל אורח יאלץ לשלם עמלה שמתחילה מעשרה שקלים למתנה סביב 350 שקלים, עמלה שמשתנה לפי הסכום.
"השירות צריך להיות רווחי לחברות"
"העלו את המחירים ממש אתמול", העידה נציגה של חברה גדולה להענקת שירותי מתנה באשראי, "גבינו בעבר 6.90 או 2% מהעסקה, הגבוה מביניהם. היום זה עלה ל-2.4%, זה לא משהו שאנחנו יכולים לשנות – אלה התנאים שחברת האשראי מציבה לנו".
חלק מהחברות טוענות שהעמלות שהאורחים משלמים בעבור המתנות מגיעות לחברות האשראי במלואן. חלקן האחר טוען שהן נדרשות לכסות על העלויות ולהיות רווחיות - ומכאן העמלות הגבוהות.
לפי נתוני בנק ישראל לשנת 2022, עמלות הסליקה עמדו על כ-1% בממוצע ומשתנות לפי בית העסק. נציגת חברה נוספת הסבירה: "לתשלום אחד של 500 שקלים לוקח לי פה עמלה של 15.5 שקלים כאורחת, זה 2%. עד לפני שבוע זה היה 1.9%, זה השתנה ממש. השירות הזה צריך להיות רווחי לחברות – זה 3 חברות: פיננסית, משווקת וסולקת".
איך לחסוך את העמלות?
קודם כל, כדאי להתמקח עם החברות שמעניקות את השירות למתנה באשראי. דרך נוספת שבה נוקטים לא מעט זוגות - היא לתת קישור לתשלום דרך הביט והפייבוקס. האורחים לא נדרשים לשלם עמלה – והזוג המאושר בדרך כלל מקבל מהבנק פטור מעמלות על מתנות מהחתונה. אז עד שהשוק ייפתח לתחרות אמיתית, הגיע הזמן לאפשר לאורחים להעניק מתנות מכל הלב – ללא עמלות.