השקל צנח בימי החג אל מול האירו והדולר, כשברקע חשש מסוף שבוע שעשוי להביא בשורות רעות לכלכלה הישראלית. ביום שישי בצהריים צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן, ואיתו נתון האינפלציה. לפי תחזיות מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מרץ ב-0.45% - האטה מזערית בקצב האינפלציה, שמשמעותה המשך העלאת הריבית. בשישי בערב צפויה להתפרסם גם הערכת מודי'ס לדירוג האשראי של ישראל - שלפי השמועות בשוק ההון עשויה להביא להורדת אופק הדירוג הישראלי.
סיקור N12
- השקל צולל אל מול האירו שחוצה את ה-4 שקלים
- מודי'ס מזהירה: "יישום הרפורמה יוריד תחזית ועלול לפגוע בדירוג"
- הכלכלנים קובעים - האיתות של מודי'ס הוא אזעקת אמת
- מעל התחזיות: האינפלציה השנתית עולה ל-5.2%
- בכירי ההיי-טק: משקיעים ביטלו פגישות, נתקשה לגייס הון
האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה
לפי הערכת בנק הפועלים, מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות בחודש מרץ ב-0.45%, בהמשך לעלייה של 0.5% בחודש פברואר. זה יביא את האינפלציה השנתית לנתון של 5.05%, גבוה מעט מבארה"ב. בבית ההשקעות פסגות מציגים תחזית פסימית יותר, לעלייה של 0.5% במדד המחירים לחודש מרץ, שמשמעותו נתון אינפלציה של 5.1%.
מודי שפריר, האסטרטג הראשי בבנק הפועלים, מעריך כי למרות מבצעי רשתות המזון לקראת הפסח מחירי המזון צפויים להראות עלייה בחודש מרץ, בין היתר בעופות, בבקר - ובדגים. גם רכיב הדיור צפוי לעלות בחדות, וכך גם ההוצאות על חופשות לחו"ל שהושפעו מפיחות השקל. מאידך, לראשונה מאז מאי 2022 צפויה להירשם ירידה במחירי הרכבים המשומשים. בבנק מעלים את תחזית האינפלציה למרץ 2023 ל-3%.
מתן שטרית, כלכלן בבית ההשקעות פסגות, מעריך כי האינפלציה תמשיך להטריד אותנו בחודשים הקרובים: "בעוד שהאינפלציה הכללית צפויה לרשום ירידה קלה, אנו מעריכים כי אינפלציית הליבה צפויה להאיץ. תחזיות האינפלציה צפויות להתעדכן כלפי מעלה, בפרט מדד חודש מאי - וזאת על רקע העלייה במחיר הנפט לאחר שאופ"ק הכריזה על קיצוץ מפתיע בתפוקת הנפט".
דירוג האשראי של ישראל עלול להיפגע
בשישי בערב צפויה להגיע הודעה מחברת מודי'ס על עדכון דירוג האשראי של ישראל. לפני קצת יותר מחודש כלכלני החברה פרסמו 'הערת משקיע' בה הזהירו כי ללא הסכמות רחבות בנושאי המהפכה המשפטית, דירוג האשראי של ישראל עשוי לרדת.
הסיכוי לפגיעה בדירוג עצמו נמוך, מאחר שחברות הדירוג נוטות לבחון קודם את השפעות המהלכים ולראות "נזק ממשי". עם זאת, בימים האחרונים משקיעים זרים הורידו משמעותית את ערך השקל אל מול הדולר והאירו, בימים בהם המסחר בישראל נעצר עקב חג הפסח, בטענה כי הדלפות מראות על אפשרות ממשית להורדת הדירוג. במקרה הסביר יותר, דירוג האשראי של ישראל צפוי לאבד את התווית ה"חיובית" שהוצמדה לו, שמראה על אפשרות לקבל דירוג גבוה יותר בשנים הקרובות, ולקבל תווית "יציבה". המשמעות עבור ישראל עדיין תהיה הרסנית בכל הקשור למסחר בינ"ל והיכולת לקבל מימון ממשקיעים ומדינות זרות.
מתן שטרית מפסגות העריך: "במהלך הימים האחרונים השקל הוסיף להיסחר תחת לחץ פיחות משמעותי כאשר הנתק מהשווקים הגלובליים נמשך, מה שמשקף ככל הנראה את החששות מהפחתת דירוג או שינוי אופק הדירוג של ישראל לקראת הדוח של מודי'ס שצפוי להתפרסם מחר".
חברות דירוג האשראי בודקת את תחזיות הצמיחה לכלכלה, ההיסטוריה של ישראל בפירעון הלוואות, וה"איכות הניהולית" של ישראל בעת ביצוע הבדיקה. לכן, משקיעים חוששים שקידום מהלכים שעשויים לפגוע בצמיחה או להפוך את הסביבה לטובה פחות למשקיעים עשויים להוות "דגל אדום" לחברות הדירוג.
באזהרה שפרסמה חברת מודי'ס כתבו כלכלני החברה: "שורה של שינויים מבניים במערכת המשפט עלולים להחליש את כוחה של הרשות השופטת בישראל באופן מהותי. אם השינויים הללו ייושמו במלואם, הם יהיו שליליים לדירוג האשראי של המדינה".