ערכו של השקל צנח בימים האחרונים מול מטבעות הדולר והאירו, כשהאירו נסחר היום (רביעי) סביב 4.02 שקלים - שיא של שנתיים. בשוק ההון מעריכים כי מקור ירידת ערך השקל הוא בשמועות על הורדת דירוג האשראי של ישראל בדירוג חברת מודי'ס, שצפוי להתפרסם בסוף השבוע.
מאז תחילת השנה פחת ערך השקל מול הדולר בכ-9%, זאת על אף שהדולר נחלש מול מטבעות אחרים. מקורו של הפיחות בערך השקל, שמייקר את מחירי המוצרים המיובאים, הוא ככל הנראה בחוסר הוודאות הכלכלי שיצרה המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה.
בימים האחרונים חלה ירידה חדה בערך השקל, זאת למרות שהשוק המקומי האט בשל חג הפסח ושהחקיקה נמצאת בהפוגה. בשוק מעריכים כי מקור הירידה הוא חשש מהורדת דירוג האשראי של ישראל בהערכה של חברת מודי'ס שצפויה להתפרסם בסוף השבוע. החברה כבר פרסמה מסמך אזהרה שהתייחס להשלכות האפשריות של המהפכה המשפטית על הכלכלה הישראלית, ועשויה להוריד את דירוג האשראי, או את אופק הדירוג, כבר בסוף השבוע הזה.
סבירות נמוכה להורדת דירוג אשראי
הורדת דירוג האשראי של ישראל במודי'ס היא אפשרית, אך הסבירות לה נמוכה. מאז 2008 ישראל זוכה לדירוג גבוה של A1. לפני חמש שנים הוסיפה החברה 'תחזית חיובית' לישראל, שמשמעותה שהכלכלה משתפרת ושיתכן שישראל תזכה לדירוג גבוה יותר בהמשך.
התרחיש הגרוע ביותר הוא שמודי׳ס תוריד את דירוג האשראי של ישראל לדירוג של A2, שמשמעותו היא שלישראל יהיה קשה יותר לגייס הון ולסחור עם מדינות העולם. תרחיש סביר יותר הוא שמודי׳ס תמחק את התחזית החיובית לישראל, ותצמיד לה תווית של אופק ׳יציב׳. גם למצב כזה יש תוצאות שליליות, כשמדינות ומשקיעים רבים יראו בכך הורדת דירוג ׳דה פקטו׳.
"שורה של שינויים מבניים במערכת המשפט עלולים להחליש את כוחה של הרשות השופטת בישראל באופן מהותי", כתבו כלכלני מודי'ס באזהרה החריגה לפני כחודש. ״אם השינויים הללו ייושמו במלואם, הם יהיו שליליים לדירוג האשראי של המדינה".