כ-50 אלף תושבים חיים ללא מיגון בגבולה הצפוני של ישראל, אך גם בצל האיום הביטחוני הממשי תכנית למיגון יישובי הצפון לא מתוקצבת. רק בשני הקילומטרים הקרובים לגבול ישנם 5,000 מבנים לא ממוגנים - וזאת לא כולל בתי אב. ממשלת נתניהו אישרה ב-2018 תכנית מקיפה למיגון עשרות יישובים בצפון, שהייתה אמורה לחזק את הבתים בקו הגבול, אך מתוך 5 מיליארד שקלים שהובטחו, מאות מיליונים בלבד עברו ליישובים.
סיקור N12
- עשרות רקטות נורו משטח לבנון לישראל, פגזי מרגמה לעבר מטולה
- עדויות מהצפון: "הרכב של השכן שלי נפגע - והשכן בתוכו"
- הסלמה בכל הגזרות: הר הבית הצית את הדרום והצפון
תכנית "מגן הצפון" יצאה לפועל רק 3 שנים אחרי שאושרה, וגם אז - בהיקף מצומצם בהרבה מהמתוכנן. שר האוצר ליברמן, שקידם אותה עוד כשהיה שר ביטחון, הורה להעביר כ-100 מיליון שקלים ראשונים לנושא ב-2021, ו-250 מיליון שקלים עברו ב-2022. ההבטחה הראשונית, ל-500 מיליון שקלים בכל שנה לאורך עשור, נשכחה.
"המדינה מקצצת דרסטית תוכנית מיגון, לא יעלה על הדעת"
התקציב שמקדמת בימים אלה הממשלה ל-2023 ו-2024 מקדישה רק כ-100 מיליון שקלים בשנה לתכנית, חמישית מהתקצוב שהובטח לתכנית שאמורה למגן עשרות ישובים ולהוסיף אלפי ממ"דים לבתי התושבים. "לא יעלה על הדעת שהמדינה תקצץ דרסטית תכנית שעיקרה מיגון וסיוע בהגנה לתושבי הצפון הנמצאים בקו הגבול הנפיץ, הרגיש והמסוכן ביותר לישראל", כתב השבוע יו"ר המועצה האזורית מטה אשר, משה דוידוביץ', לשר האוצר סמוטריץ'.
דוידוביץ' המשמש גם יו"ר פורום קו העימות הוסיף: "האירועים שהתרחשו היום בגליל המערבי מחזקים את חשיבות ההשקעה במיגון ויישום מלא ומיידי של תכנית מגן הצפון וביטול כל מגבלות הביורוקרטיה הכרוכות ביישום התוכנית".
בשלב זה, מקדמים בפיקוד העורף בתקצוב חסר מיגון ב-21 יישובים הממוקמים במרחק של עד קילומטר אחד מגבול הצפון, בין היתר במטולה, שלומי ומנרה. בעלי הבתים ביישובים אלה יקבלו ממ"ד או ממ"ק על חשבון המדינה, ללא השתתפות עצמית.
ממשרד האוצר טרם נמסרה תגובה.