"יש ים של עשייה, שמשום מה התקשורת לא חשבה לדווח לכם עליה", סיפר נתניהו לתומכיו בהתלהבות בסרטון שעלה היום (רביעי) בעמודיו השונים ברשתות החברתיות. נתניהו מנה בין היתר את חוק "חינוך חינם מגיל 0", המחירים ה"אירופאיים" בסופרים, ובלימת ההתייקרויות בדלק, בחשמל - ובמים. אם גם אתם לא בדיוק הרגשתם את ההקלה המשמעותית בכיס בחודשים האחרונים - אתם ממש לא לבד. מה אמת ומה קצת פחות? N12 בודקים.

 

נתניהו: "בלמנו את עליות המחירים בדלק, בתחבורה הציבורית, בחשמל ובמים"

הבטחת הבחירות של נתניהו ומפלגות הקואליציה היתה להקפיא את "מחוללי האינפלציה" - המים, החשמל, הדלק, הארנונה ועוד. מה קרה במציאות?

בפועל: התייקרות הדלק נבלמה, במחיר גבוה. ביום הבחירות, עמד מחירו של ליטר בנזין על 6.37 שקלים. היום, אותו ליטר בנזין עולה 6.86 שקלים, זאת בעקבות סבסוד של מאות מיליוני שקלים שמעביר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מדי חודש על מנת להבטיח שמחירו של הדלק ישאר דומה. ברקע הירידה בהכנסות המדינה ממיסים, יתכן שבאוצר יתקשו להמשיך ולסבסד את מחיר הדלק - והמחיר עשוי לקפוץ דרמטית בחודשים הקרובים.

דלק, תדלוק, תחנת דלק, מתדלק, בנזין, אוקטן 95 (צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90)
התייקרות הדלק נבלמה במחיר כבד. ארכיון|צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90

 

בפועל: ההתייקרות בחשמל לא נבלמה. מיד אחרי השבעת הממשלה, הודיעה רשות החשמל כי תעריף החשמל יעלה ב-8.2%. נתניהו וסמוטריץ' לא הצליחו לבלום את ההתייקרות, אבל כינסו מסיבת עיתונאים דחופה בה התחייבו כי ימתנו את העלייה לשיעור של 2.5%. למרות שתעריף החשמל ירד מעט מאז, הם עוד לא הגשימו את היעד - והמחיר נותר יקר בכ-4% משהיה בעת הבחירות. 

בפועל: ההתייקרות במים לא נבלמה. ביום הבחירות, עמד תעריף המים על 7.6 שקלים למ"'ק. בדומה למחיר החשמל, גם מחיר המים קפץ זמן קצר אחרי השבעת הממשלה, הפעם בכ-3.5%. נתניהו הודיע כי יקצץ את ההתייקרות ב-70% - ואכן, המחיר ירד בכ-2.7% באפריל. רק שלאחרונה הודיעה רשות המים על התייקרות נוספת, שתעלה את המחיר בחודש יולי ל-7.89 שקלים למ"'ק - יותר מבערב הבחירות.

בפועל: התייקרות התחבורה הציבורית נבלמה, המחירים צפויים לרדת בפריפריה. ביום הבחירות, מחיר נסיעה בודדת באוטבוס עלה 5.5 שקלים, בדומה להיום. בחודש יולי, עליית מחירים איימה לייקר את הנסיעות ב-12%, אך אחרי שכבר נכנסה לתוקפה, החליטו שר האוצר סמוטריץ' ושרת התחבורה רגב להחזיר את הגלגל לאחור ולספוג את ההתייקרות. בחודשים הקרובים צפויה לצאת לדרך רפורמת "צדק תחבורתי", שתעניק הטבה של 50% על כרטיסי חופשי-חודשי בפריפריה.

נתניהו: "העברנו את חוק חינוך חינם מגיל לידה"

בפועל: מחיר הפעוטונים עלה. בשבועות האחרונים החלו מעונות היום המפוקחים והמסובסדים להודיע להורים על העלאת תעריפי המעונות בכל שכבות הגיל במאות שקלים בחודש, החל מספטמבר הקרוב. ההורים המופתעים, שזכרו גם הם שנתניהו העביר את תכנית "חינוך חינם מגיל 0", גילו ששם התכנית קצת מטעה.

במסגרת תכנית "חינוך חינם", ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' החליטו לייקר את תעריפי מעונות היום, ולסבסד את ההתייקרות רק עבור הורים הזכאים ממילא לסבסוד שכר הלימוד, מסיבות כמו הכנסה נמוכה או אזור מגורים. עובר יתר ההורים, המעונות דווקא יתייקרו.

בפועל, ההטבה של "חינוך חינם" מתממשת עבור רק קבוצה מאוד מצומצמת של הורים: אלה יצטרכו להיות שני הורים עובדים, ששולחים את ילדיהם למעון מפוקח ומסובסד (במעונות יש מקום רק לכרבע מהילדים בשכבת הגיל), וזכאים להטבה נוספת מסיבות של הכנסה או מקום מגורים. אלה יזכו לסבסוד של 1,700 שקלים עבור המעון, וסבסוד של כ-940 שקלים מתוקף נקודות זיכוי מס.

נתניהו: "תקנו בסופרים מוצרים אירופאיים במחירים אירופאיים" 

בשורה התחתונה - רפורמת הייבוא עדיין לא אושרה בכנסת, קרפור העלו מחירים. נתניהו התגאה בסרטון כי ממשלתו קידמה רפורמה בייבוא. שרי הכלכלה והאוצר אכן מקדמים הקלה בייבוא עבור שורה של מוצרים, אך התכנית עדיין לא הגיעה לאישור הכנסת, ועוד צפויה לריכוך משמעותי בועדות הכנסת.

בינתיים, מתגאה נתניהו במוצרי "קרפור" שנמכרים בארץ במחירים מוזלים. אך לא רק שהגעתה של הרשת ארצה נחתמה בימי הממשלה הקודמת, נראה שגם המחירים המוזלים לא בדיוק כאן כדי להישאר. כפי שפורסם השבוע בתכנית חיסכון, בשבועות האחרונים העלתה קרפור את מחירי המוצרים אותם היא מייבאת, ואלה כבר פחות תחרותיים אל מול הרשתות המקומיות.

נתניהו: "אנחנו מגדילים את ייצוא הגז לאירופה"

בפועל: הגדלת הייצוא לא אושרה, משרד האוצר מתנגד. על אף שנתניהו "חוגג" את הגדלת הייצוא, טרם התקבלה החלטה מקצועית לאפשר לחברות הגז למכור יותר גז ישראלי לשוק הבין לאומי. על אף שהחברות נערכות לכך, ואף השקיעו בייצוא המוגבר משאבים רבים, במשרד האוצר מעכבים את התהליך - וטוענים כי הגברת הייצוא תפגע בביטחון האנרגטי של ישראל.

השר כ"ץ דורש לקדם את ייצוא הגז: "אין לכם כל סמכות" 

כפי שנחשף לראשונה במהדורה המרכזית, באגף התקציבים באוצר חוששים כי הגברת הייצוא תביא כבר בעוד 15 שנים למצב בו ישראל תצטרך לייבא גז יקר על מנת לענות על הביקוש בשוק המקומי. מנגד, עונים בסביבת השר כי יש לייצא את הגז כעת, כי בעוד 15 שנים הפיתוחים הטכנולוגיים בתחום האנרגיה הירוקה עשויים להפוך את המשאב ללא רלוונטי.

נתניהו: "אנחנו מעודדים את התעשייה הביטחונית, מקבלת הזמנות מכל העולם"

בשורה התחתונה: נכון, השנה כנראה תהיה הטובה בתולדותיה של התעשייה הביטחונית. התעשייה הביטחונית של ישראל הצליחה לקצור עסקאות רבות כתוצאה מהתחמשות באירופה, שנובעת מהמלחמה במזרח היבשת.

בצבאות אירופה "הסתערו" על מחסני התעשייה הביטחונית הישראלית: פינלנד תרכוש במאות מיליוני דולרים את מערכת היירוט קלע דוד של רפאל, גרמניה מגבשת עסקה בשווי מיליארדים לטילי חץ 3 - ועסקאות נוספות צפויות להיחתם במהלך השנה.

לא בכדי נתניהו מזכיר את התעשיה הביטחונית לפני תעשיית ההיי-טק - בעוד ההיי-טק נפגע מהמשבר העולמי והמהפכה המשפטית, בממשלה ובקואליציה קיוו כי התעשייה הביטחונית "תציל" את התוצר והצמיחה. אבל, צריך לזכור שהתעשיות כרוכות זו בזו - ובלי העליונות הטכנולוגית, לתעשייה הישראלית לא תהיה עליונות ביטחונית.

נתניהו: "אינטל תקים מפעל בקריית גת, אינבידיה מחשב ביקנעם, ואמזון תשקיע 26 מיליארד שקלים בארץ"

בשורה התחתונה - נכון חלקית. אכן, חברות גלובליות גדולות כמו ענקית השבבים אינטל, ענקית האינטיליגנציה המלאכותית אינבידיה, וענקית הקמעונאות אמזון בוחרות "לפרוח בישראל ולא לברוח ממנה", כפי שתיאר ראש הממשלה נתניהו.

אינטל ישראל 2023 (צילום: יניב קרן, יחצ)
התחייבה כבר ב-2018 להשקיע בהקמתו. מפעל אינטל בישראל|צילום: יניב קרן, יחצ

אלא שנתניהו מתפאר כאן חלקית בהישגים ישנים, חלקם אף של הממשלה הקודמת. אמזון תשקיע בישראל עד שנת 2037 סכום כולל של כ-26 מיליארד שקלים כחלק מפוריקט "נימבוס" שיספק שירותי ענן לגופי ממשלה ישראליים, מכרז שבו זכתה בשנת 2021, הרבה לפני הקמת הממשלה. גם המפעל של אינטל שבו מתגאה נתניהו שמראה על האמון שמביעה החברה בכלכלה הישראלית, הוא מפעל שאינטל התחייבה כבר ב-2018 להשקיע בהקמתו 10 מיליארד דולר, ועדיין נמצא בהליכי בנייה.

כמו כן, באותה קלות שהביאו את העסקים לישראל - החברות גם עלולות לעזוב אותה. בארה"ב מקדמים מענקים גדולים לתעשייה המקומית, ואם החברות ירגישו שחוסר הודאות בשל הרפורמה הכלכלית מעמיק, יוכלו לגייס את העובדים ל"רילוקיישן", ולעזוב כפי שבאו.

נתניהו: "התקשורת לא חשבה לדווח לכם על העשייה"

בפועלפורסמו אין-ספור דיווחים בכל כלי התקשורת על ההשקעות הבינלאומיות בישראל - וכן על פעולות הממשלה למאבק ביוקר המחייה. אלה רק חלקם:

נתניהו: "מגדילים את הצמיחה, ובולמים את האינפלציה"

בשורה התחתונה - האינפלציה יורדת, הממשלה פוגעת במאמצים. האינפלציה בישראל יורדת לכיוון היעד שלה, בעיקר הודות למדיניות המוניטרית של בנק ישראל - ותהליך העלאת הריבית שנמשך כבר יותר משנה. אבל לא רק שנתניהו לא תרם לתהליך הזה, אלא שלפי נתוני בנק ישראל - ממשלתו אף פגעה במאמצים.

נגיד בנק ישראל הזהיר בחודשים האחרונים מפני השלכות המהפכה המשפטית על הכלכלה, וציין כי השלכה אחת כבר ניכרת בשטח - הפיחות המשמעותי בערך המטבע. ההיחלשות של השקל מול הדולר והיורו בחודשים האחרונים ייקרה את הסחורות המיובאות, ופגעה במאמצים להוריד את המחירים ולקרר את האינפלציה.

בסרטון, נתניהו גם מתגאה כי תחזית הצמיחה של ישראל כפולה מבארה"ב ומשולשת מבאירופה. זה נכון, אבל יש גם כוכבית - סוכנויות דירוג האשראי וקרן המטבע העולמית הזהירו כי הצמיחה תצטמצם משמעותית אם הקרע החברתי והפוליטי ימשיך להעמיק.