בנק ההשקעות האמריקני סיטי בנק פרסם היום (חמישי) דוח חדש - ובו הוא מוריד את תחזית הצמיחה לישראל. "ההשפעה לטווח קצר על הצמיחה צפויה להגיע בעיקר משיבוש הפעילות הכלכלית", כתבו. הם ציינו כי לא רק לחקיקה עשויה להיות השפעה משמעותית על הצמיחה הפוטנציאלית של ישראל - אלא גם שורה של החלטות ממשלתיות אחרות כמו הקצאות תקציב, מדיניות חינוך ועוד.
סיקור N12
- בשל החקיקה: בנק ישראל מעלה את רמת הסיכון למשק
- סוכנות הדירוג S&P: כלכלת ישראל עלולה להיפגע
- סוכנות מודי'ס בדוח חריף על ישראל
- "אם חושבים שהכלכלה תיפגע, זה יתבטא"
בסיטי הדגישו: "ההתפתחויות הפוליטיות ומדיניות הממשלה עלולים להשפיע על היבטים שונים - מה שמעלה את הסיכוי להורדת דירוג האשראי". בסיטי רואים חשיבות גדולה במדיניות הממשלה בחקיקה, ובתמריצים להכניס חרדים לשוק התעסוקה - ובאיך שגורמים אלה ישפיעו על הכלכלה.
בדוח של בנק ההשקעות התייחסו גם להפגנות: "הפגנות וחסימת כבישים עלולות לשבש ולפגוע בחיים הכלכליים במדינה בחודשים הקרובים. ההשפעה עשויה להיות מורגשת בתעשיות רבות; יצרנים מתמודדים עם בעיות בשרשראות האספקה, מסעדות עלולות לחוות פגיעה - ותעשיית התיירות עלולה לספוג ביטולים. בנוסף, מגזרים רבים צפויים להתמודד עם פגיעה מסוימת עקב שביתות של העובדים. עם זאת, ה'שיבושים' אינם קבועים ולא מתרחשים בכל מקום".
המחויבות של הממשלה לתמרץ את החרדים לעבוד "לוקה בחסר"
"עם זאת, אנו סבורים כי ההשפעה של מדיניות הממשלה על הכלכלה בטווח הבינוני חשובה יותר", הדגישו בהשוואה להפגנות, "כמו כן, תיתכן פגיעה נוספת בתמ"ג. נראה כי הגידול בשיעורי התעסוקה במדינה צפויים להאט, דבר שיכביד על הצמיחה הפוטנציאלית. המחויבות של הממשלה הנוכחית להגדלת השתתפות החרדים בכוח העבודה נראית לוקה בחסר; התקציבים שאושרו ל-2023/24 מצמצמים את התמריצים לעשות זאת, צומצמו הדרישות לישיבות ללמד מקצועות רלוונטיים בשוק העבודה כתנאי לקבלת מימון מהמדינה".
בסיטי הוסיפו: "לעת עתה אנו מניחים צמיחה של 3.1% ב-2023, 2.8% ב-2024, 3.2% ב-2025 וצמיחה פוטנציאלית של 3.4% בטווח הבינוני, ירידה לעומת הערכה קודמת של 4%. שינויים במדיניות הממשלה עשויים לגרום לשינוי מספרים אלה לשני הכיוונים, אך בזמן כתיבת שורות אלה נראה כי ירידה של הצמיחה היא תרחיש סביר יותר".