נגיד בנק ישראל, סוכנויות הדירוג, בכירי האוצר - כולם הזהירו שללא פתרון מוסכם, הכלכלה הישראלית תדרדר. החקיקה החד-צדדית אתמול במליאה לקחה אותנו צעד הצידה מ"דרך המלך" - אז איך זה ישפיע לכולנו על הכיס? N12 מסבירים.

סיקור N12

"יש כאן הפרת התחייבויות, שמשליכה על המעמד הכלכלי של ישראל", אומר ל-N12 איתי אטר, פרופ' לכלכלה באונ' תל אביב, מוביל פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה. בשעות האחרונות הכלכלה הישראלית חווה "צונאמי" של אזהרות כלכליות - מודי'ס פרסמו הערב דוח מיוחד, סיטי בנק האמריקני הגדיר את המצב כאן "מורכב ומסוכן" - והבנק מורגן סטנלי נתן "דיסלייק" לאג"ח הישראלי.

"במנותק מעילת הסבירות עצמה שמסוכנת לכלכלה, ברור שההתחייבויות של ראש הממשלה ששינויי החקיקה העיקריים יעשו בהסכמה, לא קרו", מסביר אטר. על הדוח של מודי'ס שבחרו לפרסם בעיתוי חריג אמר אטר: "מאותתים לנו שיהיה קשה לשמור פה על הכלכלה, המשק - ואיכות החיים שלנו".

יורו, אירו, שקל, מטבע, שטרות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
החוב של ישראל עלול להתייקר. אילוסטרציה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

פרופסור נוריאל רוביני מאוניברסיטת ניו-יורק, "נביא הזעם" של הכלכלה העולמית שחזה את המשבר הגדול של 2008, התראיין ב"תוכנית חיסכון" והזהיר כי החוק לביטול עילת הסבירות "ישפיע באופן שלילי" על הכלכלה. 

"זה יקרה כמובן לאורך זמן, לא בין-לילה", הסביר פרופ' רוביני. "ככל שהרפורמות האלה יעברו, הנזק הכלכלי יהפוך לחמור. בהתחלה זו תהיה האטה של הכלכלה, אבל בסופו של דבר זה עלול להפוך למיתון". שאלנו את "נביא הזעם של הכלכלה" אם החוק האחד הזה, ואולי עוד רבים שיאושרו, מספיק כדי לגרום לנזק כבר עכשיו. "אתם תתחילו לראות בטווח הקצר השפעה על המטבע, על שוק המניות. יהיה פחות הון שנכנס לישראל", השיב.

 

"מצפה שדירוג האשראי של ישראל יירד כבר בחודשים הקרובים", אמר רוביני. "במדינות רבות אחרות שהייתה בהן פגיעה בשלטון החוק, כדוגמת טורקיה או הונגריה, קיבלו את התוצאות האלה כי סוכנויות דירוג האשראי ראו זאת כדבר חשוב. וככל שחוקים נוספים יועברו, ההשפעה על הדירוג תהיה גדולה יותר, וכשהדירוג נמוך יותר, הריביות שהממשלה צריכה לשלם, הריבית שהמגזר הפרטי צריך לשלם גבוהים יותר, וזה יאט עוד יותר את הצמיחה הכלכלית, ויהפוך את התקציב לפחות בר-קיימה לאורך זמן".  

בדוח התריעו מודי'ס כי "קיים סיכון ממשי שמתחים פוליטיים וחברתיים ימשיכו - וישפיעו לרעה על הכלכלה הישראלית. החששות שלנו החלו להתממש - היקף ההשקעות היי-טק הישראלי בשפל של 4 שנים. ההשקעות בחברות היי-טק ישראליות ירדו באופן משמעותי, כאשר הענף גייס 3.7 מיליארד דולר בששת החודשים הראשונים של השנה - הנתון הנמוך ביותר מאז 2019", ציינו במודי'ס. "בעוד שההאטה משקפת מגמות עולמיות, ישנם סימנים לכך שישראל מתנתקת מאותן המגמות".

הדוח של בנק מורגן סטנלי שפורסם מוקדם יותר היום, העביר את מדינת ישראל לדירוג של מדינות שלא מומלץ להשקיע באג"ח שלהן. בדוח שכותרתו "חודשים של חוסר ודאות לפנינו", כתבו בבנק: "ביטול עילת הסבירות עשוי לסמן ששינויי חקיקה נוספים יעברו בדרך דומה באוקטובר. בינתיים, משקיעים יתקשו להעריך את מידת הסיכון בשוק הישראלי".

בדוח של סיטי בנק נכתב עדיף לחכות לשוק "רגוע או ודאי יותר" בכל הקשור להשקעות בישראל. הם בחרו לפתוח את הדוח בתרחיש הקשה ביותר: "אם בית המשפט העליון יפסול את החקיקה, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב של משבר חוקתי, שבו הממשלה תצטרך להחליט אם היא מתעלמת מהפסיקה". עם זאת כתבו בסיטי כי בית המשפט העליון לא נוטה להתערב בחוקי יסוד.

עוד עדכנו בבנק את המשקיעים לגבי המתקפות על היועצת המשפטית לממשלה: "היועמ"שית ספגה ביקורת קשה מחברי קואליציה רבים, שוטענים כי היא חוסמת את עבודת הממשלה. ישנה ספקולציה כי ראש הממשלה עשוי לפטר אותה, כשעם ביטול עילת הסבירות לבית המשפט לא יהיו את הכלים להתערב. זה יהיה מהלך מסוכן, שעשוי לעורר תגובות קשות בשוק ומקרב גורמים בינלאומיים, בהם סוכנויות הדירוג".

סכנה לדירוג האשראי של ישראל

"זו בעיה באמינות", אומר פרופ' אטר, מוביל פורום הכלכלנים למען הדמוקרטיה. "מודי'ס כבר באפריל הורידו את תחזית הדירוג שלהן, ועכשיו זה הצעד הבא. לא יפתיע אותי אם סוכנויות הדירוג ילכו בעקבות מודי'ס - ההתחייבות המרכזית של נתניהו לחקיקה בהסכמה הייתה מול S&P, והם נפגעים באופן ישיר מהפרת ההתחייבות. פיץ' ביקרה בארץ בשבוע שעבר ונפגשה עם בכירים במשרד האוצר ובמערכת הפוליטית - והובהר להם ששינויים מהותיים הולכים להיעשות בהסכמה רחבה. זה לא קרה".

הורדת הדירוג עשויה להביא להשלכות קשות עבור הכלכלה הישראלית. קודם כל, היא מייקרת את החוב של ישראל, מה שיעלה מיליארדים מדי שנה. בנוסף, מסביר פרופ' אטר: "זה גם עניין של אמינות הכלכלה הישראלית. אנחנו שולחים מסר לא טוב לגבי מדינת ישראל".

סוכנות מודי'ס צפויה לפרסם את דירוג האשראי המלא שלה עבור ישראל רק בסתיו, במקביל לסוכנות S&P. סוכנות פיץ' צפויה להוציא דוח לגבי ישראל במחצית הראשונה של אוגוסט, ומשלחת מטעמה ביקרה לאחרונה בישראל - ונפגשה עם גורמים רשמיים ועם אנשי המחאה.

ביטול עילת הסבירות - פתח לשחיתות

לא רק דירוג האשראי של ישראל מונח על הכף. "הסיפור של סבירות כרוך בסיפור של כלכלה ומשפט", מסביר פרופ' אטר. "זה בא לידי ביטוי לדוגמה במינויים. לאחרונה מתמקדים ביועצת המשפטית, אבל בעצם מדובר במינויים של כל איש מקצוע - הממונה על התחרות, נגיד בנק ישראל, ראש אגף תקציבים, אנשים שעושים את תפקידם למען הציבור ועכשיו יוכלו למנות אותם או לקדם אותם לא לפי איכות, אלא לפי קשרים ושיוך פוליטי".

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום: רונן זבולון, getty images)
"יוכלו למנות את נגיד בנק ישראל לפי שיוך פוליטי". פרופ' אמיר ירון|צילום: רונן זבולון, getty images

מעבר למינויים, הסבירות קשורה גם להליכי קבלת החלטות סדורים, שלוקחים בחשבון פרמטרים וחוות דעת רלוונטיות. "זה לדוגמה איפה יקימו שדה תעופה חדש, האם צריך להקים רכבת בין אילת לקריית שמונה, האם יוקם המטרו. בסוף החלטות כאלה הן החלטות כבדות משקל, שאנחנו רוצים שעמדתם של אנשי המקצוע תישמע בהם", מסביר פרופ' אטר.