ארכיון חברת החדשות גדוש כבר בחומרים של קונים ישראלים בסופר שמרגישים שהכול יקר ומתייקר – והנה שוב קיבלנו גושפנקה שזו לא רק תחושה. הדוח האחרון של ה-OECD העניק לישראל את המקום הראשון במדד יוקר המחייה.
סיקור N12
- ישראל במקום הראשון ב-OECD במדד יוקר המחייה
- הקופה שהרשתות עושים עליכם במחירי הפירות והירקות
- התלבטות באוצר: הדלק עומד להתייקר?
- גל התייקרויות באירופה: המחירים עלו משמעותית
- אושרה תוכנית תלושי המזון של דרעי
- מוצרי מזון לתינוקות מתייקרים בעשרות אחוזים
- חיובים חריגים בחשבון החשמל? זו הסיבה
אלו לא רק המחירים, ה-OECD בדק אותם גם אל מול כוח הקנייה – המשכורות והכסף הפנוי שנשאר – ובשקלול כל אלו, ישראל הייתה היקרה ביותר בארגון ב-2022. ב-38% יותר מהממוצע, מעל מדינות כמו שוויץ, אוסטרליה ובריטניה והרבה מעל מדינות כמו פולין וטורקיה. בהשוואה למחירים בסופרים של כמה מהמדינות אלה, בחלקן מדברים כבר תקופה על מחירי מזון שעולים. אבל יש גם בשורה אחרת, שלמרות אינפלציה דו-ספרתית, ולמרות המחירים שעולים – הם עדיין ברובם יותר זולים מישראל.
לדוגמה, ליטר חלב עולה בישראל 7 שקלים, בשוויץ המחיר עומד על 6 שקלים, בבריטניה 5 שקלים, באוסטרליה 3.8 שקלים לליטר חלב, בפולין 3.7 שקלים ובארה"ב 2.9 שקלים. עבור 250 גרם גבינה צהובה נשלם בארץ 17.7 שקלים, בבריטניה המחיר עומד על 13 שקלים, בשוויץ 11.7 שקלים, באוסטרליה 8.5 שקלים, בפולין 7.3 שקלים עבור 250 גרם גבינה צהובה ובארה"ב 3 שקלים בלבד.
"לא מסתכלים על המשק והכלכלה בתמונה הרחבה"
המחיר של כיכר לחם לבן הוא לא הכי יקר בישראל, אצלנו הוא עולה 8.4 שקלים, בשוויץ כמעט פי שניים – 17 שקלים, באוסטרליה 9 שקלים, בבריטניה 6 שקלים, בארה"ב 5 שקלים - ובפולין 2.2 שקלים בלבד. ואולם, כאן נכנס לחשבון עניין כוח הקנייה – כי גם אם יש מוצרים שיותר זולים בישראל, לעובד הישראלי הממוצע יהיה קשה יותר לקנות אותם. חזקי קרוואני, תושב שוויץ, מספר שמשכורת מינימום במדינה עומדת על 4,000 פרנק – שהם בין 15 אלף ל-20 אלף שקלים.
"מדינת ישראל לא באמת מצליחה להדביק את הקצב, לא מצליחה לעשות אדפטציה לשינויים שקורים כאן", מסבירה אלה אלקלעי, יו"ר חברת IBI קרנות נאמנות, "ממשלות ישראל הן מאוד מגזריות, עוזרות לקהלים מאוד ספציפיים – ולא מסתכלות על המשק והכלכלה בתמונה רחבה".
ובכל זאת יש בשורה מעודדת, כי ההיחלשות של השקל צפויה להוביל לשינוי בטבלה - ישראל כבר יורדת למקום רביעי בטבלאות החדשה. ובכל זאת, כשרואים את הזינוק של ישראל במדדי יוקר המחייה ב-15 השנים האחרונות, אין מקום לספק – שזה יימשך גם בעתיד.