נגיד בנק ישראל הודיע היום (רביעי) בוועדת הפנים של הכנסת על צעד שיפשט את הליך מחזור המשכנתאות והפירעון המוקדם. לפי תקנות חדשות, שגובשו יחד עם יו"ר הוועדה יעקב אשר, הבנקים יצטרכו לאפשר פירעון מוקדם או מחזור של משכנתאות בלי לאלץ את הלקוחות להגיע פיזית לסניפים. היום הלקוחות "מטורטרים" להשיג מסמכים ולהגיע לחתימות, מה שמעכב ומסרבל את התהליך.

התקנות החדשות נועדו להקל על הלקוחות למחזר את המשכנתא או לפרוע אותה בפרעון מוקדם. לפי התקנות, שיכנסו לתוקפן בעוד כשנה, הלקוחות יוכלו לבקש מהבנק שאליו העבירו את המשכנתא להודיע בעצמו לבנק הקודם על פירעון המשכנתא - ולהעביר את המסמכים הנדרשים. היום, התהליך נופל כולו על הלקוח - שנאלץ להתרוצץ בין הבנקים, העירייה, נוטריון וגורמים נוספים.

כיום, שיעור ניכר מנוטלי המשכנתאות בוחרים למחזר את המשכנתא באותו הבנק שבו נטלו אותה, צעד שלא תמיד משתלם. המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, מסר כי מדובר בצעד שיגדיל את התחרות בין הבנקים: "הצעד מסיר חסמים בירוקרטיים למחזור משכנתאות, כך שהשיקול הכלכלי הינו השיקול העיקרי שמנחה את הלווים בקבלת החלטה בנושא". 

 

נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו
נגיד בנק ישראל אמיר ירון ויו"ר ועדת הפנים יעקב אשר|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"התחרות בין הבנקים תגדל חד משמעית"

בבנק לאומי כבר פועלים בהתאם להנחיות בשנתיים האחרונות. אורי יוניסי, ראש חטיבת המשכנתאות בבנק, הסביר ל-N12: "כשאתה נוטל משכנתא, אתה עושה את העסקה שהייתה הכי טובה לשעתה. אבל עם הזמן נוצרות הזדמנויות, בבנק או בבנק אחר, לתמהיל אחר או לחיסכון במחזור החודשי".

במצב כזה, הלקוח יכול לפרוע מוקדם את ההלוואה, או "למחזר" בבנק או בבנק אחר. "למחזר משכנתא זה לא כמו להעביר את חשבון העו"ש. בעסקה הראשונית, בדרך כלל לוקחים עו"ד שמתעסק באישורים מהעירייה, רישום הנכס בטאבו, רישום המשכון - וכל מה שכרוך בלקחת משכנתא. על כל זה צריך לחזור בשלב המחזור - ולרוב בלי הליווי".

מה שמציעים בבנק ישראל, וכבר מציעים היום בלאומי ובמקומות נוספים, הוא שהבנק יסייע ללקוחות בתהליך, גם אם הם בוחרים למחזר את המשכנתא בבנק אחר. כך, יורידו חסם משמעותי במעבר בין הבנקים - ויגבירו את התחרות: "זה חד משמעית יגדיל את התחרות בין הבנקים. כשמדובר על משכנתא, היום זה תהליך מאוד לא פשוט עבור הלקוח להתרוצץ בין גורמים", מעריך יוניסי.