הדולר נוסק הבוקר (שני) ונסחר ב-3.80 שקלים, השער הגבוה ביותר מאז מרץ 2020, זאת לקראת פתיחת המסחר בבורסה. בימים האחרונים השקל עבר פיחות משמעותי מול הדולר, מה שצפוי לייקר את הסחורות המיובאות ואת חופשות הקיץ לחו"ל.
בחודשים האחרונים התרגלנו שפיחות משמעותי בשקל מגיע בעקבות אירועים נקודתיים, כמו ביטול עילת הסבירות או פיטורי גלנט. הפעם, לא ברור איזה אירוע הכריע את הכף - ייתכן שמדובר בכותרות המרובות על החשש מאובדן הכשירות בצה"ל, או חשש מקידום חקיקה מהיר במושב הקרוב של הכנסת.
"חוסר הוודאות מקשה על המשקיעים"
לפי הערכות בשוק, ה"טיפוס" המהיר של הדולר מתאפשר בשל סביבת מסחר דלילה יותר בחודשי הקיץ, ורכישות מט"ח בהיקפים גבוהים על ידי הטסים לחו"ל.
"זה פחות סיפור של השקל כרגע ויותר סיפור של הדולר", מתאר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות. גרינפלד סבור כי מדובר במגמה עולמית, שמתבטאת בשוק המקומי: "הציפיות להפחתת ריבית בארה"ב הולכות ונדחות לכיוון הרבעון השני של 2024. חשוב יותר, חוסר השקט בשוק האשראי הסיני שמאיים על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם מחזק את הדולר מול היואן וכתוצאה מכך גם מול מטבעות אחרים".
עם זאת, ההשפעה הפוליטית על מטבע החוץ לא נעלמה: "חוסר הוודאות בגזרה הפוליטית מקשה על המשקיעים להחזיר כספים לישראל בהיקף גדול".
התחזקות הדולר תוביל לעליית ריבית?
"בינתיים, העלייה בשער החליפין לא צפויה להערכתנו לגרום לבנק ישראל להעלות את הריבית פעם נוספת בפגישה הקרובה, שכן נתוני המדד האחרון היו טובים ומראים שהכיוון של האינפלציה הוא כלפי מטה", מעריך גרינפלד. "עם זאת, באופן טבעי ככל שהשקל ימשיך להיחלש הסיכוי שבנק ישראל יצטרך בכל זאת להעלות ריבית ילך ויגדל".
חשוב לציין שהן השער הרציף של הדולר והן שווקי המניות, נתונים לשינויים תמידיים במהלך יום המסחר, ועד לסוף היום המגמות עשויות להשתנות או להתחזק, בהתאם לסנטימנט המשקיעים ולאירועים שמתרחשים באותו יום.