במאמר שפורסם היום (שלישי) פרופסור נוריאל רוביני, האיש שחזה את נפילת וול סטריט בשנת 2008, מספק תחזית עגומה על כלכלת ישראל בצל המהפכה המשפטית. רוביני, שכבר הביע הסתייגות לרפורמה בעבר, טען שישראל עומדת בפני עתיד קודר במיוחד, שבו תתרחש תגובת שרשרת שתפגע אנושות בתוצר, ברווחה ובסקטורים נרחבים בכלכלה.

במאמר המקיף שפרסם באתר "פרויקט סינדיקציה" שמאגד דעות של אנשי מפתח בחברה, רוביני טען שבעוד שרבים בתקשורת העולמית מתייחסים בעיקר לאיומים שמהווה החקיקה על אופייה הדמוקרטי של המדינה, הפן הכלכלי הוא זה שאליו צריך לשים לב. רוביני מצביע על העובדה שקולות המחאה נשמעים בעיקר מהסקטורים בעלי התרומה המשמעותית ביותר למדינה בכלכלה ובביטחון - תעשיית ההייטק, שמהווה 25 אחוזים מהכנסות המדינה, ומילואימניקים שאמונים על ביטחון המדינה.

מחאת ההיי-טק (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
התפוררות סקטור ההיי-טק מהווה סכנה ממשית לכלכלת ישראל|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אופי הסקטורים, שלטענתו מורכבים בעיקר מהאוכלוסייה החילונית במדינה, מהווה איום על הכלכלה. לטענתו, החברות הללו יכולות "בקלות" להעתיק את פעילותיהן למדינות אחרות, מכיוון שהן משתמשות במעט נכסים ממשיים, מסתמכות בעיקר על ידע ונכסים בלתי-מוחשיים ובעלות עובדים שניתן להעביר בקלות ממדינה למדינה. בו בעת, משקיעים זרים רבים בחו"ל הקפיאו את השקעתם או הפסיקו לשקול אפילו להשקיע מלכתחילה.

בנוסף, המהפכה המשפטית לטענתו מרתיעה יהודים רבים מארצות הברית, אירופה ומשאר העולם להגיע לישראל או להעביר אליה את הנכסים שלהם בעת פרישה. מנגד, ישראלים רבים שעובדים ולומדים בחו"ל גם שוקלים פשוט לא לעשות את הדרך חזרה.

ד
פרופ' נוריאל רוביני|צילום: n12

השכבות החלשות ייפגעו

מנגד, פרופ' רוביני מצביע על אופי המחאה הנגדית ותומכי הממשלה ש"מאפשרים" אורח חיים שמסתמך על סעד של רבים באוכלוסייה החרדית במדינה. לטענתו, רווחתם של החרדים והשכבות החלשות במדינה, שבחלקם תומכים במהלכי הממשלה, תלויה בהצלחת מגזר ההיי-טק ובהתנדבותם של מילואימניקים רבים שבוחרים להגן על המדינה.

הפגיעה לטענתו תפגע גם בסקטורים הקטנים יותר, חלקם קשורים לפעילויות ממשלתיות שהחקיקה עלולה לפגוע באיכות בעלי התפקידים שלוקחים בהן חלק. רוביני טוען שתפקידים אלה, שכבר היום נגועים במידת מה של שחיתות ומינוי מקורבים, עלולים עוד יותר להתמלא באנשים שאינם מתאימים למשימה. בשילוב כל הגורמים, רוביני טוען שהעתיד שמחכה לישראל הוא פיקוח הדוק והשפעה נרחבת של הממשלה על בנק ישראל. התוצאה מבחינתו ידועה מראש: ישראל תלך בדרכה של טורקיה, שרק השנה חוותה אינפלציה חמורה של 58 אחוזים, ותחווה מיתון קשה לצד נפילות בבורסה וירידה בערכו של השקל, שכבר השנה מנבא רעות בצל התנהלות הממשלה.

רוביני מסכם שגם אם חלק מההצעות לשינויים במערכת המשפט ובאיזון בין הרשויות במדינה הן נחוצות או רצויות, הליכוד ורה"מ נתניהו חייבים להכיר שנדרשת הסכמה רחבה במדינה - ולא רק רוב של קואליציה צרה ש"נשלטת על ידי קיצונים אנטי-דמוקרטים ותאוקרטים", כלשונו. זאת בעיקר משום שישראל מתקיימת ללא חוקה ומסתמכת על בית משפט חזק ועצמאי שיבלום פעולות קיצוניות של הממשלה, בשונה ממדינות מערביות רבות שבהן החוקה מתווה את מדיניות הרשויות. במידה שמסקנות אלה לא יהיו מיושמות, רוביני טוען שהביטוי "סטארט-אפ ניישן" יהיה בקרוב נחלת העבר וישראל תהפוך למדינה בנפילה.