המשק הישראלי צומח בקצב שנתי של 3% - כך לפי אומדן שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסיום המחצית הראשונה של 2023 ופורסם היום (רביעי). הצמיחה עומדת בתחזית של בנק ישראל, ואף גבוהה במעט מזו שהציג משרד האוצר. עוד לפי הנתונים, הריבית והאינפלציה הגבוהה החלו לגרום לישראלים לסגור את הארנק - כשההוצאות על הלבשה, הנעלה וטקסטיל ירדו בכ-11%.
סיקור N12
- האינפלציה ממשיכה לרדת, מה קרה למחירי הדיור והשכירות?
- הרמה הגבוהה ביותר בשנים האחרונות: הדולר מזנק
- פיץ' מאשרת מחדש את דירוג האשראי של ישראל
נתוני הלמ"ס בעצם משקפים תחזית צמיחה, שמעריכה על בסיס המחצית הראשונה של השנה מה יהיה קצב הצמיחה השני. במובן זה מדובר באומדן חיובי מאוד, שמעריך שהמשק יעמוד בתחזיות האוצר, בנק ישראל וסוכנויות הדירוג.
בהתאם למגמה העולמית, הצמיחה השנה צפויה להיות נמוכה יחסית לשנה שעברה. מנתוני הלמ"ס עולה כי המשק צמח במחצית הראשונה של 2023 ב-3.3% לעומת המחצית השנייה של 2022. הנתון הזה משקף האטה לעומת קצב צמיחה של 3.7% במחצית השנייה של 2022, ו-4.8% במחצית הראשונה של 2022.
ירידה דמרטית בהשקעות בהיי-טק
בנוסף לנתני הצמיחה, בלמ"ס מפרסמים גם את נתוני הצריכה הפרטית, שמראים ירידה משמעותית בקצב ההוצאות. בצל הריבית הגבוהה והאינפלציה הישראלים "מהדקים חגורה", וכך לדוגמה ההוצאות על הלבשה והנעלה או טקסטיל ירדו ביותר מ-11% ברבעון השני (בחישוב שנתי).
עבור ההייטק, ניכרת ירידה משמעותית בהשקעות - כמעט 20% בחישוב שנתי. עם זאת, היקף הייצוא ממשיך להיות גבוה, ובכך מאזן את הירידה בייצוא הסחורות והשירותים, שהסתכמה בכ-2.6% בחישוב שנתי.