שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע הערב (רביעי) במסיבת עיתונאים שקיים, על הקמת צוות שיבחן תוך 90 יום את העברת הכספים למזרח ירושלים, כפי שפרסמנו לראשונה מוקדם יותר. הוא הבהיר שהוא לא חוזר בו מהקפאת הכספים לרשויות הערביות. במקביל להצהרה, פרסם נתניהו הודעה ובה הבהיר: "הכספים לרשויות הערביות בישראל יועברו לאחר בדיקה ופיקוח שהם יגיעו ליעדם הראוי - לאזרחי ישראל הערבים ולא לשום מקום אחר".
"המניע המרכזי של הפשיעה בחברה הערבית הוא כלכלי ולכן המאבק בה עובר דרך הכלכלה", הדגיש סמוטריץ'. בתשובה לשאלת N12 אם הוא בוחן הקפאה של תקציבים נוספים לחברה הערבית, השיב "כספים שלא ברור לנו שישמשו ישר את האזרחים, כל התקציבים שנמצאים באחריותי כשר האוצר, לא יועברו ללא מנגנוני פיקוח". לפי הסיכום מול שר החינוך - יוקצו 200 מיליון שקלים שילכו להשכלה גבוהה, והצוות שהוקם יחליט תוך 90 יום איך התקציבים יחולקו.
סמוטריץ' והכספים לחברה הערבית - סיקור N12
- פשע, עוני ותסכול: המצב ברשויות ובחירת השר למנוע תקציבים
- "יש צרכים חשובים יותר מהכספים של רע"מ"
- סמוטריץ' מסרב להעביר תקציבים לחברה הערבית
- הקפאת הכספים לחברה הערבית: "באישור נתניהו"
סמוטריץ' הצהיר: "המדיניות שלי היא פשוטה: שירותים לאזרח - כן. כסף לארגוני פשיעה, פרוטקשן והסתה לטרור - לא. אני מודיע כאן שלא אאפשר את העברת התקציבים האמורים שלא דרך מנגנונים ברורים שיוודאו שהם מגיעים ליעדם ולא לארגוני פשיעה ומבלי שיהיה ברור שהם לא מתקצבים הסתה ועידוד טרור". הוא פירט מי משתתף בצוות שהוקם: "הקמתי צוות משימה מיוחד במשרד האוצר, בהובלת מנכ"ל המשרד שלומי הייזלר, ובהשתתפות רשות המיסים, החשב הכללי ורשות האכיפה, כדי לתכלל את המאבק הכלכלי הזה בצדדים שונים שלו ולהצליח בו".
סמוטריץ' התייחס להתנגדות למהלך מצד חה"כ שיקלי, חברו לקואליציה: "שיקלי הוא ידיד אבל הוא טועה. הוא מבלבל בין תקציב פיתוח ותקציב שוטף. אני חושב שזה תקציב לא נכון. אני לא מוכן להסתפק בדיבורים שיש דוח שיושב על המדף, אני דורש שנתכנס לעבודה רשמית ומהירה". הוא התייחס לתמיכת הדרג המקצועי במהלך: "אני שר האוצר ולכן אני עומד כאן. שכחתם מה זה דמוקרטיה. אני שר האוצר, זו המדיניות שלי - ולכן אני עומד בפני אזרחי ישראל ומסביר אותה".
בתחילת הנאום, הבהיר שר האוצר: "הממשלה הלאומית שלנו ומשרד האוצר בראשותי מתקצבים את החברה הערבית בישראל במיליארדי שקלים בזכות ולא בחסד. אזרחי ישראל הערבים זכאים לשירותים הטובים ביותר שלהם זכאי כל אזרח במדינת ישראל. אני רוצה לפנות מכאן באופן אישי לאזרחי ישראל הערבים ולומר לכם: אני שר האוצר שלכם ואני מחויב לכלל אזרחי ישראל ללא יוצא מהכלל. בלי שום הבדל דת, גזע, מין או השקפה פוליטית. אני לא נבהל מהמתקפות".
הוא הוסיף: "ההחלטה הנוכחית שלי להקפיא תקציב קטן שמקורו בכספים פוליטיים קואליציוניים של מנסור עבאס ולהתנות אותו בישומם של מנגנוני פיקוח ובקרה נועדה לוודא שהכסף הזה יגיע אליכם ולא לגורמי הפשיעה והטרור שפוגעים בראש ובראשונה בכם. זה קודם כול אינטרס שלכם, פשוט כי אתם הראשונים שסובלים מכך. בימים האחרונים אני נתון תחת קמפיין פוליטי ותקשורתי ציני בשל שתי החלטות תקציביות שקיבלתי בחודשים האחרונים. וכדרכם של קמפיינים הם נטולי עובדות ורוויי פייק, שקרים והסתה". בהמשך התייחס השר לרווחי הבנקים: "או שהם יגלגלו את הרווחיות ללקוחות, או שאנחנו נצטרך לעשות את זה. מה שנעשה עד היום רחוק ממספק".
בהודעתו של ראש הממשלה שפורסמה במקביל נכתב: "לאזרחי ישראל הערבים מגיע מה שמגיע לכל אזרח ואני מחוייב לכך. זאת הדרישה שלי מכל משרדי הממשלה - וכך ייעשה לאחר בדיקה שתבטיח שהכספים אכן יגיעו לייעודם - לאזרחי ישראל הערבים".
לאן מיועד הכסף?
בימים האחרונים סירב סמוטריץ' לאשר העברת כחצי מיליארד שקלים לצרכים שונים במגזר הערבי, זאת בטענה כי האזרחים הערבים "אינם נמצאים בראש סדר העדיפויות" - וכי כספים שיועברו לרשויות הערביות יזלגו לארגוני הפשיעה.
הסכום ה"דחוף" ביותר שעומד על הפרק הוא מענק של 200 מיליון שקלים שהובטחו לרשויות המקומיות הערביות, כשרובן בנו את התקציב שלהן לשנה זו על בסיס התקציב. מקורו של הסכום בהחלטת ממשלה 550 משנת 2021, שהתקבלה בזמן כהונתו של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט.
"מבקשים מאיתנו לחתוך בבשר החי", סיפר ל-N12 מודר יונס, ראש המועצה המקומית ערערה ויו"ר ועד הרשויות הערביות. "הכנסנו את זה לתקציב, ועכשיו אתה לא יודע מאיפה תוריד את זה - מבית הספר? מהרווחה? שהזבל יצטבר ברחובות? זו בעיה מאוד רצינית".
כל עוד השר סמוטריץ' לא מעביר את התקציבים לרשויות, אלה מתכננות לפעול בכל אפיק העומד לרשותן - הן בעתירה לבג"ץ, והן בצעדים ארגוניים כמו שביתת שירותים או אי פתיחת שנת הלימודים. "אנחנו חושבים שיש לנו קייס משפטי טוב, אבל אבל אם נלך לעתירה ארוכה, נזכה ונקבל את הכסף בעוד שנתיים - מה עשינו?", אומר ל-N12 מודר יונס, ראש מועצת ערארה. "אם לא יהיה דיון מיידי, ונצטרך לחכות להערכה, הרשויות בבעיה".
סמוטריץ' השיב השבוע בחריפות במענה לפנייתו של שר הפנים ארבל בנושא. "יש צרכים דחופים וחשובים יותר מלהמשיך להעביר את הכספים הפוליטיים של מפלגת רע"מ", כתב והוסיף: "מדובר בכסף קואליציוני פוליטי שניתן בדרישת רע"מ ומנסור עבאס בממשלה הקודמת ואין לו שום הצדקה מקצועית. הרשויות הערביות מקבלות את מענק האיזון שנועד לסייע לרשויות חלשות בדיוק כמו כל רשות אחרת במדינת ישראל ועל בסיס קריטריונים שוויוניים".
שר הפנים ארבל טען מנגד שהקפאת הכספים עלולה להכניס את הרשויות הערביות לגרעון תקציבי - היות והן "בנו" על קבלת הכספים והעניקו התחייבויות המתבססות עליו. הוא גם הזהיר שאם אותן רשויות יקלעו לגרעון, הדבר יעלה למדינה בהמשך ביוקר, אך סמוטריץ' השיב כי זהו "טיעון מופרך".