רק רבע מתיקי ההשקעות בישראל מנוהלים על ידי נשים - ופעילותן בשוק ההון נמוכה בכמחצית מזו של גברים. את התופעה הזו מנסות לשנות ארבע יזמיות שהקימו את "משקיעות" - קהילה של נשים שלומדת יחד להשקיע ולנהל את הכספים שלהן.
הכול התחיל בהרצאה בתכנית ליזמות נשית באוניברסיטת תל אביב. "שמענו את אחת הדוברות מספרת שהיא הקימה קבוצה עם חברות ויחד הן לומדות על פיננסים, וישר התלהבנו ואמרנו לעצמנו שאנחנו חייבות גם", מספרת ל-N12 דנה און, אחת מיוזמות פרויקט משקיעות, יחד עם נגה סוננברג, שיר נייברג וים וטנשטיין. על מנת להוציא את היוזמה לפועל, פנו הארבע לאבנר סטפק, מבעלי בית הההשקעות מיטב דש. הוא התנדב אישית ללמד בפרויקט, והציע להרחיב את הפעילות בשלב ראשון ל-100 תלמידות.
"מחקרים מראים שההבדלים בין נשים לגברים הם לאו דווקא בידע הפיננסי, אלא בנכונות לעשות צעדים", מספרת און. לכן, בקורס הן שמות דגש על כך שהתלמידות יקבלו כלים לקבל החלטות בעצמן, וירגישו כבר במהלך המפגש שהן יודעות איך ליישם את הכלים.
"אחרי ההרצאה אנחנו מתכנסות בקבוצות קטנות יותר, מדברות על התכנים, ומורידות את זה לרמת הקרקע, לחיים של כל אחת", מתארת דנה. "אנחנו רואות שהרבה מהנשים מעידות על עצמן שהן לא רק עשו את הצעד הראשון, אלא מרגישות יותר בנוח להיות בכל שיחה שעוסקת בכסף, וככה מקבלות יותר שליטה על הפן הכלכלי בחיים שלהן גם מחוץ לתכנים של הקורס".
ניצן צור למדה במחזור קודם של הקורס, ועכשיו היא מתנדבת בהפעלת הפרויקט. "אחרי הקורס ישבתי עם כל אחד מבני המשפחה על הפנסיה שלהם, בדקתי מה המסלולים ודמי הניהול - לפני זה כל זה לא היה קשור אליי". גם תחושת הקהילה מסייעת לניצן: "יש לי עכשיו קבוצה של נשים שאני יכולה לדבר איתן על כסף, לא חלמתי שיהיה לי דבר כזה".
ההרשמה למחזור הקרוב של הקורס, שיתחיל בחודש אוקטובר, נפתחה השבוע. הפעם מקוות היזמיות לאפשר ל-300 משתתפות להשלים את הקורס. "המסיימות מספרות לנו שפעם היו לוקחות צעד אחורה כשמדברים על כסף, והיום הן לוקחות צעד קדימה. זה מאוד מאוד מרגש", מסכמת אחת ממייסדות הפרויקט, דנה און.