מדד המחירים לצרכן לחודש יוני יתפרסם מחר (שישי), ובשוק ממתינים בדריכות לגלות האם בדומה לעולם - גם כאן בארץ האינפלציה מתמתנת. השבוע החליט הנגיד להמתין ולא להעלות את הריבית, זאת אחרי שנה של העלאות ריבית רצופות. נתון מעודד יאפשר לו להמשיך ב"פסק זמן" - אך נתון שלילי עשוי להוביל לעליית ריבית נוספת כבר בספטמבר.
סיקור N12
- כמה ריבית גובים בבנקים על המינוס?
- בנק ישראל השאיר את הריבית ברמתה הנוכחית
- בנק אוף אמריקה: הפיחות בשקל פוליטי
ההערכה - האינפלציה תאט ל-4.3%
- קונצנזוס החזאים של בלומברג מעריך כי בנתונים מחר נראה שמדד המחירים לצרכן עלה בחודש יוני ב-0.2%, מה שיביא לאינפלציה שנתית של 4.3%. דודי רזניק, אסטרטג הריביות בבנק לאומי, מעריך שסעיפי הירקות והפירות ירדו, לעומת סעיף המזון והדיור שדווקא יעלה.
- בארה"ב, האינפלציה הפתיעה לטובה השבוע, והאטה לקצב שנתי של 3% בלבד. כאן אנחנו עוד רחוקים מלהגיע לטווח היעד, ואינפלציה של 3% צפויה רק באזור חודש ינואר 2024, כך לפי סקירת בנק הפועלים.
- בפועלים ציינו כי המדד הפעם עשוי להפתיע לרעה - זאת בגלל עליית מחירי מוצרי החלב שעליה הכריזו היצרניות - ועלייה במחירי המסעדות.
- הירידה בדולר אל מול השקל שהתרחשה לאחרונה, עשויה להביא לכך שלא נראה התייקרות משמעותית בסעיף הטיסות לחו"ל - אולי אפילו הוזלה.
מה זה אומר על הריבית?
- בשנה האחרונה העלה נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון את הריבית באדיקות, זאת במטרה להיאבק באינפלציה. בהחלטתו השבוע שלא להעלות את הריבית, אותת כי המאבק נשא פירות - וכעת ניתן להגיע ל"פסק זמן".
- הנגיד נוהג להתבדח כי החודשים האחרונים של המלחמה באינפלציה יהיו הקשים ביותר, "כמו שתמיד קשה להוריד את 2 הקילו האחרונים בדיאטה". המשמעות עבורנו היא שלפחות בשנה הקרובה נצטרך לשהות בסביבת הריבית הגבוהה - ואולי לספוג עוד העלאת ריבית אחת.
- דודי רזניק אסטרטג הריביות של בנק לאומי העריך: "הודעת הריבית הבאה צפויה בתחילת ספטמבר כך שלבנק ישראל יהיה עוד זמן לחשוב האם יש צורך בעוד העלאת ריבית".
מה עוד עשוי להשפיע על האינפלציה?
- בבנק הפועלים מציינים כי הם חוזים עלייה במדד חודש יולי בכ-0.4%, יחד עם עלייה של כ-0.3% באוגוסט ועלייה של 0.1% בספטמבר.
- בפועלים צופים כי בעוד שנה מהיום, האינפלציה השנתית תעמוד על 2.85% - מה שיקרב אותנו ליעד של בנק ישראל.