כך יעשה לנגיד שאמר את האמת? פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, צפוי לסיים את כהונתו בדצמבר הקרוב. בראיון לערוץ "בלומברג" נשאל אתמול ראש הממשלה נתניהו האם ירצה לשלוח מסר חיובי לשווקים ולהתחייב להאריך את כהונת הנגיד - אך נתניהו בחר להתחמק. ירון נחשב לקול מקצועי בולט שהזהיר נגד השלכות החקיקה המשפטית, והחשש הוא שאי הארכת כהונתו תיתפס כהדחה פוליטית.
סיקור N12
- נתניהו סירב להתחייב שיאריך את כהונת הנגיד: "רוצה לחשוב"
- בשל החקיקה: בנק ישראל מעלה את רמת הסיכון למשק
בראיונות בתקשורת בשבועות האחרונים נשאלו נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' לא פעם אם יבקשו מהנגיד ירון להמשיך לכהונה נוספת בתפקיד. בעוד נתניהו השיב כי "עוד לא חשב" על כך, סמוטריץ' כבר אותת כיוון ברור, ואמר: "למעט מאוד נגידים האריכו את הכהונה, נצטרך לדון בכך".
בעת שגרה, יתכן שאי הארכת כהונתו של ירון הייתה נתפסת כאירוע לגיטימי, בטח אם נתניהו היה מצליח למשוך לתפקיד שם מוביל בעולם, כפי שעשה עם סטנלי פישר ב-2005, או עם ירון עצמו ב-2018. אבל בעת הזו, אחרי שירון הביע קול בולט נגד השלכות הרפורמה, ואחרי חודשים שבהם ניהל בהצלחה את משבר האינפלציה, אי המשכת כהונתו לא תוכל להיתפס בדרך אחרת מהדחה פוליטית.
אי הארכת הכהונה - הדחה פוליטית
"אני לא חושב שאפשר 'להסביר' או לנמק את אי הארכת הכהונה", אומר ל-N12 עומר מואב, פרופ' לכלכלה באונ' רייכמן ו-ווריק ומגיש הפודקאסט "עושים חשבון". "יש לנתניהו נגיד מצוין בתפקיד, ואין לו נגיד בליגה הזו שמחכה בתור. יהיה לנתניהו קשה מאוד להסביר את הצעד הזה בצורה רציונלית".
הנגיד ירון היה הדמות הבכירה הראשונה בשדרת בעלי התפקידים במגזר הציבורי להזהיר מפני השלכות הרפורמה המשפטית. מאז חזר על אזהרתו מספר פעמים, ואף קישר בין השלכות הרפורמה לבין האינפלציה והשלכות כלכליות שליליות שכבר פוגעות באזרח הישראלי.
"עצם העובדה שנתניהו וסמוטריץ' לא רוצים להאריך לו את המינוי, זה כבר מעיד על העדפת הפוליטיזציה של השירות הציבורי על מצוינות ואיכות", מסביר פרופ' מואב. "ירון הוא נגיד מקצוען, שהוכיח את עצמו כבן אדם רציני שנאמן לתפקיד ולכלכלה הישראלית ולא לגחמות הפוליטיות, בדיוק האדם העצמאי שצריך בתפקיד".
כמובן שאי הארכת כהונתו של ירון כרוכה גם במינויו של נגיד חדש. מי שזה לא יהיה, כבר יקבל את המסר: "מי יבוא להיות נגיד בנק ישראל כדי שנתניהו יפטר אותו בעוד חמש שנים כי עשה את העבודה כמו שצריך? המסר של נתניהו הוא שמי שבא לעבוד, ולא להיות שפוט, יפוטר", מזהיר מואב.
בינתיים, ירון ימשיך את כהונתו כמי שחרב המינוי מרחפת מעליו. עם זאת, מואב סבור כי זה לא ישפיע על תפקודו: "אמיר ירון הוא לא בן אדם שישנה עכשיו את אופן ניהול בנק ישראל כדי איכשהו להתחנף לנתניהו. אין לו בעיה לסים את הקדנציה, לקצור מחמאות בעולם, ולחזור להיות כלכלן מוביל באקדמיה או ללכת לכיוון אחר. אמיר ירון לא צריך את התפקיד הזה להמשך, והוא לא יוותר כהוא זה על העקרונות או האמת שלו כדי להתחנף לנתניהו".
החשש - אירוע דומה לפיטורי גלנט
לא סתם הנושא עלה אתמול בראיון שנתן נתניהו לערוץ הכלכלי בלומברג. הנגיד ירון נחשב לנגיד מוביל בקהילה הבינלאומית, אחד הראשונים שהחל בתהליך העלאת הריבית אל מול האינפלציה, ומוביל את הקו בעולם. לאחרונה, קיבל מחמאות על ניהול המדיניות המוניטרית בדוחות של סוכנויות דירוג האשראי, ובדוח ה-OECD.
כשנשאל נתניהו בריאיון על הביקורת שהשמיע ירון על חוסר היציבות הכלכלית שלה גרמה הרפורמה המשפטית, נתניהו שיבח את הנגיד ואת עצמאותו. עם זאת, כשהמראיינת שאלה אם נתניהו ירצה לשלוח מסר "מרגיע" לשווקים לגבי כהונה נוספת עבור הנגיד, סירב נתניהו להתחייב: "אני רוצה לחשוב על זה, ועדיין לא היה לי את הזמן. אני חושב שהוא עושה עבודה מצוינת בתור נגיד, ואני חושב שזו בהחלט אפשרות שהייתי רוצה לשוחח איתו עליה".
דמויות כלכליות מובילות טוענות כי המשקיעים הזרים מעניקים משמעות רבה להמשך כהונת ירון, ועלולים לתפוס את החלפתו כאישור לכך שממשלת נתניהו מעדיפה להתעלם מההשלכות הכלכליות של הרפורמה. לפי חוק, הנגיד נחשב גם ליועץ הכלכלי של הממשלה - ונדרש להביע עמדתו לגבי סיכונים אפשריים. אם המשקיעים וסוכנויות הדירוג לא יוכלו לסמוך על נגיד בנק ישראל, דירוג האשראי של ישראל בהחלט יהיה בסכנה.
יתכן שהשווקים "יקבלו" את אי הארכת כהונתו של ירון בחיוב אם יציג נתניהו מחליף ראוי. אך הסיכוי למחליף כזה הולך ופוחת - רוב הכלכלנים המובילים בארץ ובעולם יצאו נגד נתניהו והקו שמובילה ממשלתו בחודשים האחרונים. בבורסת השמות עלה שמו של אבי שמחון, ראש המועצה הישראלית לכלכלה ומקורב לנתניהו, כמועמד לנגיד - אך זה פסל את האפשרות בראיון לדני קושמרו. גם שמו של יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר, עלה בהקשר לתפקיד - אך אין לו את ההשכלה האקדמית שמאפיינת בדרך כלל נגידים.
אז מה בכל זאת יקרה? "אני לא אתפלא אם בסוף הוא יבקש מירון להישאר לכהונה נוספת - אחרי דחיינות מסוימת", אומר פרופ' עומר מואב. "ובכל זאת, זה מסר בעייתי לעתיד. כשיש לנו תפקיד שאמור להיות עצמאי, והמערכת אומרת שברגע שתעשה את העבודה שלך כמו שצריך - תלך הביתה, זה מסוכן".