פורום איגודי המשק קיים היום (חמישי) כנס חירום בנוגע להתנהלות המשק בזמן מלחמת "חרבות ברזל". "ב-7 באוקטובר התעוררנו לגלות שמדינת ישראל הפקירה את החזית ועכשיו התחושה היא שהמדינה מפקירה את העורף", תקף נשיא התאחדות התעשיינים. יו"ר פורום העצמאים רמי בז'ה: "ממשלת ישראל אמורה לדאוג לפרנסה של העובדים במדינה - ורק בסוף לעצמם". 

"אם לא נתעורר, מילואימניקים יחזרו הביתה כדי למצוא את עצמם בלי עסק ובלי עבודה", הזהיר במסיבת העיתונאים נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, רון תומר, שמייצג מעסיקים של כ-600 אלף עובדים במגזר הפרטי של התעשייה וההיי-טק. "אנשים שלא יכולים להגיע לעבודה בגלל המלחמה לא יכולים להמשיך ולשרוד כבר 3 שבועות בלי שכר, והמדינה צריכה לדאוג להם ולדאוג לעסקים, כדי שבסוף המלחמה נוכל כמו בקורונה, לשוב ולהתאושש ולהתחזק".

תומר הוסיף: "אנו תומכים בפיצוי שכר מיידי ובהחלת מנגנון תעסוקה גמישה במשק, כי המצב גמיש ומשתנה מרגע לרגע. אולי לא כל השכל אצלנו, אבל הוא בטוח גם לא רק במשרד האוצר, ולכן רק אם נשב ביחד - נציגי הממשלה עם נציגי המעסיקים - נוכל למצוא את הדרך הנכונה להמשך פעילות המשק".

רועי כהן, נשיא להב (צילום: אופיר אייב )
רועי כהן נשיא להב|צילום: אופיר אייב

"ממה נחיה?! אנחנו לא אזרחים סוג ב'"

רועי כהן, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, זעק בייאוש: "שר האוצר הגיע ואמר שיטפל ביד נדיבה. שקל אחד שרי הממשלה לא הורידו מהמשכורת שלהם אבל להיות גיבורים עלינו, זה אפשר. נותנים לכל בעל עסק או עובד 2,000 שקל, ממה נחיה?!? אנחנו קוראים לסמוטריץ' להתעשת. אנשים כועסים ומיואשים. אנחנו ממשיכים לשלם על שכירויות, שיקים חוזרים, אנחנו לא אזרחים סוג ב'".

יו"ר התאגדות רשתות המסחר, שחר תורג'מן, ציין: "הפורום מייצג למעלה משני מיליון עובדים, המתווה של שר האוצר לא מאושר למרות שכבר עברו שלושה שבועות מתחילת המלחמה. יש כסף, לטענת שר האוצר, אבל הוא לא עובר הלאה. יש משרדים ממשלתיים שלא עושים כלום ועדיין מקבלים את הכסף לפנינו". 

שחר תורג'מן (צילום: חדשות 12)
יו"ר התאגדות רשתות המסחר שחר תורג'מן. תמונת ארכיון|צילום: חדשות 12

"לא נשרוד, מונח החל"ת נוראי", הוסיף תורג'מן. "אנחנו רוצים מנגנון העסקה גמיש, נעסיק את העובדים והמדינה תסייע. כך שלא נהיה שבויים שהעובדים יוצאים לחל"ת, ומקבלים כסף. העסקים וחברות ציבוריות שהרוויחו כסף בקורונה מהסיוע מתחייבות להחזיר כסף אם ירוויחו כעסק מעבר למשכורות של העובדים". 

יו
רמי בז'ה|צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת 12

רמי בז'ה , יו"ר פורום העצמאים תקף את הממשלה: "המילה אחריות חזרה לאופנה, יש אחריות לראש הממשלה. האם היית נותן לשר האוצר לנהל את ההשקעות שלך? ניר ברקת שר הכלכלה לפחות מקשיב לנו, ונותן ודאות, פשטות ואחריות. ממשלת ישראל אמורה לדאוג לפרנסה של העובדים במדינה. ורק בסוף אחראיים על עצמם. אני מייצג את אלו שמוציאים חשבוניות קטנות, עם אנשים שמרוויחים בקושי עשרת אלפים שקל, דווקא עם האנשים האלו מתחשבנים? אנחנו לא מחפשים רווחים. נטו הישרדות".

 ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ביקר גם הוא: "ענף הבנייה נמצא באחד הרגעים הקשים שלו מאז קום המדינה. זהו ענף שפגיעה דרמטית בו היא פגיעה בחוסן הכלכלי של ישראל. יש צורך בהבאה של עשרות אלפי עובדים זרים, על מנת לשמור על ענף הבנייה מתפקד. הקבלנים ועובדיהם לא שונים מיתר עמיתיהם בענפים האחרים, וזקוקים נואשות לסיוע הכספי הן בשכר והן בהוצאות הקבועות על מנת לשרוד".