הממשלה מפקירה את החברות הביטחוניות במהלך המלחמה, כך עולה ממכתב ששלח היום (חמישי) מבקר המדינה ונציב תלונות מתניהו אנגלמן לשרים. במכתב מפנה אנגלמן את תשומת לב השרים לנושא "איוש הדירקטוריונים של חברות הממשלתיות שפעילותן חיונית בתקופת מלחמה" תוך שימת דגש על החברות הביטחוניות רפאל, התעשייה האווירית ואלתא, וכן חברת החשמל.
• בנק ישראל בדק: כמה עולות למשק היעדרויות העובדים במלחמה?
• מתווה החל"ת והפיצויים לעסקים אושר בכנסת. כך זה יעבוד
• המדינה תחלק בונוסים לעובדי חקלאות ובניין. אלו התנאים
• 73% מהפונים לדמי אבטלה הוצאו לחל"ת שלא מרצון
• מחיר המלחמה: הכנסות המדינה צנחו ב-15%, הגירעון הוכפל
המכתב מופנה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ'; השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הממונה גם על רשות החברות הממשלתיות; שר הביטחון יואב גלנט, שר האנרגיה ישראל כץ; שר התקשורת שלמה קרעי; וכן מנהלת רשות החברות מיכל רוזנבוים.
"מן הראוי שבתקופת המלחמה תישמר היציבות הניהולית הקיימת בחברות הממשלתיות שפעילותן משפיעה באופן נרחב על המשק הישראלי, וזאת מבלי לבצע זעזועים בשדרת הניהול הבכירה בעת הזו", כותב אנגלמן. בדברים מתייחס אנגלמן ספציפית להתמהמותו של אמסלם במינוי יו"ר חדש לחברת החשמל ולמאבק שמנהל קרעי להחלפת יו"ר חברת הדואר.
בחודשים האחרונים מנהל אמסלם מאבק עיקש מול מנהלת רשות החברות רוזנבוים סביב מינוי דירקטורים וראשי דירקטוריון בחברות. לפני כשבוע פנתה רוזנבוים והפצירה בו למנות יו"ר לחברת החשמל תוך הדגשה כי הדבר חיוני למשק האנרגיה בשעת הלחימה.
"קיימת חשיבות לאיוש הדירקטוריון בחברות הממשלתיות שפעילותן משמעותית לתפקוד סדיר ורציף של המשק הישראלי בתקופת המלחמה, הן בפן הביטחוני והן בפן האזרחי; זאת לצורך הבטחת קבלת החלטות איכותית ואחראית, בתנאי אי-ודאות ותוך שמירה, ככל הניתן, על יציבותן הפיננסית", כותב אנגלמן.
"הדבר מקבל משנה תוקף באיוש הנדרש לדירקטוריונים בחברות הממשלתיות הביטחוניות בתקופת המלחמה רפאל, תע"א ואלתא וכן באיוש הנדרש לדירקטוריון חברת החשמל לישראל, שכן היא אחראית על אספקת חשמל ומתן שירות למיליוני אזרחים בעורף, וביניהם תושבים המתגוררים בסמיכות לגבולות, והבטחת יכולת המשק לפעול באופן תקין".
אנגלמן מזהיר כי "ללא איוש מלא של דירקטוריון החברות ושל שדרת הניהול בחברות קיים חשש מהותי כי החברות לא יוכלו לעמוד במשימתן כראוי". בהמשך לכך הוא קורא לשרים "לפעול מידית לאיוש מלא של אורגני החברות בהתאם לדין ולכללי מנהל תקין, בין היתר באמצעות בחינת הארכת הכהונה של דירקטורים קיימים בחברות הרלוונטיות".
עוד קורא המבקר להשלים את חלוקת הדיבידנד מהחברות הממשלתיות, שיתרתה בגובה של כ-2 מיליארד דולר טרם הועברה לקופת המדינה. לפי אנגלמן "בראי הגידול בהוצאות המדינה הנוגעות למלחמה ולטיפול בעורף האזרחי, קיימת דחיפות כי השר הממונה על רשות החברות הממשלתיות, שר האוצר, השר האחראי על כל חברה מבין החברות הממשלתית ורשות החברות הממשלתיות יפעלו לחלוקת הדיבידנדים שהוכרזו בחברות הממשלתיות והעברתם לקופת המדינה, לצורך הקצאתם לפעולות הנוגעות למלחמה ולטיפול בעורף".