ארגון נפגעי פעולות האיבה, שמלווה את משפחות הנפגעים ודואג לצרכיהן, קלט החודש אלפי מטופלים חדשים בעקבות הלחימה בדרום - וטבח ה-7 באוקטובר. אך לצד הטיפול לרווחתם של המשפחות הוותיקות והחדשות הם נאלצים להילחם עבור התקציב מהמדינה שלא מגיע. "אנחנו זועקים לעזרה, קורסים תחת העומס", מציין אייבי מוזס, יו"ר הארגון.

כלכלה - סיקור N12

בימים אלה, בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" אלפי משפחות וביניהן משפחות החטופים, נכנסו תחת חסותו של הארגון, שמברך על ההחלטה, אך עומד מול שוקת שבורה. בעוד שכספים שהובטחו לו טרם המלחמה, עדיין לא הגיעו. "עוד מכתב ועוד מכתב, ועוד פגישה, ושר האוצר זורק אותנו לביטוח לאומי, שזורק אותנו לכנסת. די. תפסיקו להתנהג כאילו אנחנו לא קיימים. איך יכול להיות שבימים כאלו, שבהם לעצב והצער אלפי מצטרפים חדשים, עדיין אין לנו אוזן קשבת בממשלת ישראל?", הוא מוסיף, "האוצר חובט בנו כאילו אנחנו כדור פינג פונג".

יו
יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, אייבי מוזס|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

הארגון, שסובל מתמיכה דלה מאוד של הממשלה בשנים האחרונות, בסכומים שעמדו על כ-250-300 אלף שקלים בלבד בשנים 2019-2021, זכה לתקצוב של כ-800 אלף שקלים ב-2022. "אחרי עבודה מאומצת, היינו אמורים לקבל תקציב של כ-4 מיליון שקלים השנה, טרם המלחמה, אך זה לא הגיע. אנחנו בקריסה", מציין היו"ר. ארגון נפגעי פעולות האיבה מאגד בתוכו אלפי משפחות שכולות, אלמנות, יתומים ונכים שהוכרו על ידי מדינת ישראל כנפגעי פעולות איבה. הארגון פועל למען רווחתם ויישום זכויותיהם של המשפחות מול הביטוח הלאומי, ומעניק להן מעטפת תמיכה בתחום הרווחה.

"אנחנו זועקים, התעלמות מוחלטת מהממשלה"

מאז פרוץ המלחמה, הגביר הארגון את פעילותו, הקים חמ"ל לסיוע לחברים בו - וקיבל תחת תחום אחריותו גם את משפחות החטופים. עם זאת, ולמרות שעבר חודש מפרוץ המלחמה, ולמרות הפניות הרבות מטעם הארגון לגורמים הרלוונטיים בממשלה, לשר האוצר ואף למשרד ראש הממשלה, עדיין לא נכנס התקציב, אפילו זה שהובטח טרם המלחמה. המימון שלא מגיע מתבטא במחסור בכוח אדם כמו עובדים סוציאליים וחוסר יכולת לגייס עובדים חדשים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

במכתב שנשלח לשר האוצר סמוטריץ ביקש יו"ר הארגון מענה דחוף לתקצוב. "איך הגענו למצב שאנחנו זועקים לכל עבר אך מקבלים התעלמות מוחלטת מהממשלה?", כתב מוזס. "אני דורש וזועק, תפסיקו להתנהג כאילו אנחנו לא קיימים. אנו רוצים לתמוך במשפחות, לעטוף אותן, להקל עליהן ולאפשר להן למצות את זכויתיהן, לתת להן אוזן קשבת, שידעו שהן לא לבד אחרי שאיבדו את היקרים להם מכל או מחכים לשובם בחוסר אונים מוחלט. בפני האנשים הללו יש עוד דרך ארוכה, ועל ממשלת ישראל האחריות לדאוג, שבין יתר צרכי המלחמה, לא יוזנחו משפחות נפגעי האיבה".