"בדיון היום בוועדת כספים הוכח שוב כמה חשובה הנוכחות שלנו כדי לעמוד על משמר הזכויות של העסקים בישראל", אומר עו"ד רועי כהן, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים בישראל. "באישון לילה גילינו שהתקנות בפיצוי בין 7 ל-40 ק"מ יחולו במפתיע רק על חודש אוקטובר כאשר אנחנו כבר עכשיו באמצע נובמבר".
• "אי אפשר להגיד עזבו את העתיד": הבעיה בתקציב של סמוטריץ
• לפיד וסמוטריץ' ראש בראש: "פוליטיקה עלובה בזמן המלחמה"
• הערים שנפגעו הכי קשה כלכלית בגלל המלחמה
• מה מסתתר מאחורי "הסדר התקציבי החדש" של שר האוצר
"שר האוצר הודיע שהרחיב את תקנות הפיצוי ל-40 ק"מ כדי לפצות גם את הערים באר שבע ואשדוד. במקום לייצר ודאות, עסקים יקבלו רק על חודש אוקטובר פיצוי לפי תקנות הכוללות גם נזק עקיף ופיצוי לפי מסלול שכר מלא של העובדים. ובחודש נובמבר הם שוב באוויר ובאי-ודאות. אני קורא לשר האוצר לעמוד בהתחייבותו הציבורית ולהעניק פיצוי בתקנות אלה גם על חודש נובמבר".
לטענת כהן, במהלך הדיון התברר כי העצמאים הוצאו ממתווה הפיצויים במסלול שכר לעובדים, בניגוד לתקנות שהיו במהלך מבצע מגן וחץ במאי האחרון. לדבריו, יו"ר ועדת הכספים משה גפני ביקש לשנות זאת. "לצערי אנשי האוצר רואים בעצמאים הוצאה שצריך לקצץ בה בכל דרך במקום לאמץ גישה שרואה בהם ובבעלי העסקים השקעה שתניב צמיחה והכנסות למדינה".
"השנים האחרונות הטילו צל כבד על עסקים: קורונה, יוקר מחיה וכעת מלחמה", מסרה צופית גורדון, מנכ"לית עמותת יוזמות עתיד. נשים מהוות יותר מ-60% בקבוצה של כ-200 אלף בעלי ובעלות עסקים זעירים וקטנים שמחזורם העסקי הוא 200-300 אלף שקל בשנה. חלקן הגדול אימהות יחידניות שהקימו בכוחות עצמן עסק כמקור פרנסה. נשים אלו הן הראשונות להיפגע, אבל האחרונות להישמע. הן הנשים השקופות של המלחמה".
גורדון טוענת כי מתווה הפיצויים של המדינה מציע לנשים השקופות פתרון חלקי ונמוך: "בעלת עסק עם מחזור שנתי של 120 אלף שקל - כלומר 10,000 שקלים בחודש - תקבל במתווה המדינה 3,300 שקל בחודש בין שחוותה פגיעה של 25% או 80% בהכנסות"
לדברי גורדון, "ללא ליווי מקיף ומימון ההתאמות הנדרשות העסק לא ישרוד, מקור הפרנסה יאבד ואבטלה, עוני והסתמכות על קצבאות מדינה, תתפוסנה את מקומם".