התנהלות שר האוצר בצלאל סמוטריץ' סביב הגשת תקציב חדש ל-2024 מציבה את ממשלת ישראל במצב של עבירה על החוק - כך טוענים חברי כנסת מהאופוזיציה ובכירים מקרן ברל כצנלסון. במכתב שנשלח אתמול (שני) לסמוטריץ' ושהגיע ל-N12, נטען כי תוכניתו להימנע מחקיקת חוק תקציב חדש ל-2024 אלא להסתפק בשינויים בתקציב המאושר מסכנת את יכולת המדינה לספק מענה לצורכי השעה הנובעים מהמלחמה.
• הדולר בדרך לשפל של 4 שנים מול השקל. למה?
• המלחמה יצרה אשליה בהייטק: "הפיטורים יחכו"
• בגלל הח'ותים: עיכובים בהגעת מכוניות מהמזרח
• בנק ישראל לסמוטריץ': בלום כספים קואליציוניים ל-2024
את המכתב חיברו רמי הוד וד"ר מיקי פלד מקרן ברל כצנלסון יחד עם חברי הכנסת נעמה לזימי ואפרת רייטן (העבודה), ולדימיר בליאק ומירב כהן (יש עתיד), ובסיוע עו"ד חגי קלעי. לפי המכתב, ככל שהממשלה לא תפעל להבאת הצעת חוק תקציב חדש אלא תסתפק בהעלאת סעיף ההוצאה בלבד, הם יעתרו בנושא לבג"ץ. מטעם סמוטריץ' טרם התקבלה תגובה.
"הצורך בחוק תקציב חדש הוא לא רק עניין משפטי, יש פה עניין עקרוני", מסביר פלד בשיחה. "אם הממשלה מדברת על שינוי עמוק בסדר העדיפויות, לא רק ההוצאות הביטחוניות אלא גם ההוצאות האזרחיות הנלוות - בעיקר מערכות הרווחה והבריאות, בדגש על בריאות הנפש - היא חייבת להראות תוכנית עבודה סדורה".
"התוכנית הזו היא תקציב מדינה, שלוקח את את סדרי העדיפויות והופך אותם לתוכנית עבודה. אם הם עושים ישראבלוף ומנסים לעקוף את הליך חקיקת חוק התקציב מה שאנחנו נקבל זה תקציב ישראבלוף. וזה לא מה שאנחנו רוצים ובוודאי לא מה שאנחנו צריכים", מוסיף פלד.
הממשלה כבר נמצאת בהפרת חוק
במכתב מציינים פלד וחברי הכנסת כי "תקציב 2024 ידרוש הסטה של מיליארדים רבים של שקלים מסעיפי התקציב שאושרו בחוק התקציב לשנת 2024 לטובת מימון הצרכים הישירים והעקיפים הנובעים מהמלחמה, בנוסף להגדלה משמעותית של הוצאות הממשלה ומקורות המימון הנדרשים לכך". פירושו של מצב זה לדבריהם הוא "פריצת תקרת ההוצאה הממשלתית ותקרת הגרעון כפי שנקבעו בחוק [התקציב לשנת 2024]".
עם זאת, הם טוענים כי הדרך שבה מכוונת הממשלה להתמודד עם מציאות זו היא בעייתית: "המנגנון שמציעה הממשלה, כעולה מהפרסומים, הוא כי הגדלת הוצאה זו תעשה בדרך של תיקון חקיקה כירורגי של הוראות בחוק התקציב לשנת 2024, לצד שינויים בסעיפי ההוצאה הקיימים באמצעות מנגנון של תוכנית מאזנת". אלא שלטענת הכותבים: "הרינו להתריע – דרך זו אינה אפשרית, בהתאם להוראות החוק, ואינה רצויה, כעניין של מדיניות כלכלית".
לפי המכתב, כבר היום הממשלה מפרה את החוק משום שלא הגישה דוח הפרשים עבור תקציב 2024 - מסמך שבוחן את הפער בין תחזיות הוצאות המדינה והגירעון העדכניות ובין החישובים המקוריים שבוצעו בעת הכנסת התקציב. לטענת הכותבים, הממשלה נדרשת להגיש עד ה-1 בדצמבר - בעוד פחות משבועיים - תוכנית מאזנת, ובמידה ולא תעשה זאת יבוצע קיצוץ אחיד ורוחבי בסעיפי ההוצאה של הממשלה.
"נכון לעת הנוכחית מצויה הממשלה בהפרה של חובותיה, הקבועות בחוק יסוד: משק המדינה, ונראה כי כוונתה להמשיך ולפעול שלא בהתאם להוראות הדין", נכתב. "אין מדובר בליקוי פרוצדורלי בלבד, שכן העדר ההלימה בין חוק התקציב לצרכים בשטח הוא בעל השלכות קשות במיוחד בשים לב לצרכים העולים מהמלחמה, הן בצד הבטחוני והן בצד האזרחי".
"נדרשת הצעת חוק תקציב חדשה"
לטענת החותמים, "הצרכים הבטחוניים וההכרח לשקם את מדינת הרווחה הישראלית מחייבים הגדלה ניכרת של ההוצאה הממשלתית ב-2024. בהתאם, נדרש להרחיב את המגבלות האפקטיביות על ההוצאה הממשלתית - תקרת ההוצאה ותקרת הגירעון. אזי, מבחינה משפטית ומהותית נדרשת הממשלה להניח על שולחן הכנסת הצעת חוק תקציב חדשה.
"ככל שהממשלה תפעל שלא בדרך של חקיקת חוק תקציב שנתי במתכונת המחייבת על פי החוק, עולה חשש כי השינויים בתקציב 2024 לא יתגבשו לכדי תכנית עבודה סדורה שתוכל לענות על הצורך הזועק בשיקום השרותים החברתיים והמערכת הציבוריות. ממילא, החובות הקבועות בדין אינן המלצה, וככל שתופרנה הקרן שומרת על זכותה לפנות לערכאות לקבלת סעדים".