מליאת הכנסת אישרה את התקציב הנוסף ל-2023 שנועד לספק מענה למימון הלחימה. התקציב עבר הודות לרוב המוצק של הקואליציה בכנסת, על אף התנגדות חברי סיעת המחנה הממלכתי החברה בממשלה ושריה. שרת המודיעין גילה גמליאל נעדרה מההצבעה, חה"כ יולי אדלשטיין הודיע שיימנע בהצבעה המסכמת. עם אישור התקציב הנוסף יכולים פקידי האוצר להתפנות לעבודה על תקציב חדש לשנת 2024 – המאבק עליו צפוי להיות סוער עוד יותר.

  כל הבעיות בתקציב החדש | שאלות ותשובות
 לקצץ במשרדים המיותרים? הממשלה הוסיפה להם כסף
 ברקע המלחמה: כך נופח תקציב משרד ההתיישבות
 סערת תקציב המדינה המתוקן: נתניהו מול העובדות

"בשעה טובה, תקציב לשנת 2023 אושר במליאת הכנסת. זהו תקציב המלחמה", מסר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עם אישור התקציב המעודכן. "ביחד עם השותפים בנינו תקציב טוב, שנותן מענה לצורכי המלחמה בחזית ובעורף. לצה"ל יש, כמו תמיד, גיבוי תקציבי מלא לעשות כל מה שצריך כדי לנצח את אויבינו. בעורף, בתקציב הזה קידמנו מדיניות מרחיבה כדי לתת מענה רחב למפונים, לעסקים, לניצולים למשרדי הממשלה לטובתם של כל אזרחי ישראל".

על אף דברי הברכה של שר האוצר, על התקציב נמתחה ביקורת רבה על רקע הכספים הקואליציוניים הרבים הכלולים בו - כ-5 מיליארד שקל - וטענות לתקציבים סקטוריאליים. "אנחנו במצב הכלכלי הכי קשה שאני זוכר וכלכלת הבחירות מובילה אותנו למצב בלתי נסבל", אמר בנאומו במליאת הכנסת שר האוצר לשעבר ויו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. "אנחנו רואים פיזור כסף לפי בסיס סקטוריאלי במקום השקעה במנועי צמיחה. התקציב הזה הוא תקציב מפלג שנראה כמו ביזה בדרך לאופוזיציה, השוד האחרון".

"כל מי שיצביע עבור התקציב הזה לא יוכל להגיד לעצמו בשעתה האפלה ביותר של מדינת ישראל הייתי שם בשבילה", אמר בנאומו ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד, ראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד. "חברי הליכוד, אתם לא תצביעו עבור התקציב אלא בשאלה איזה בני אדם אתם ובשאלה איך התנהגתי בזמן המלחמה. אתם בוגדים באמון ופוגעים בניצחון".

התקציב המעודכן ל-2023 - או בשמו הרשמי חוק תקציב נוסף לשנת הכספים 2023 - עומד על 636.6 מיליארד שקל וכולל תוספת של כ-25.9 מיליארד שקל לתקציב המקורי שאושר בחודש מאי. מתוך סכום זה, סך ההוצאה לצורכי המלחמה הוא 28.9 מיליארד שקל, מהם 17 מיליארד שקל להוצאות ביטחוניות וכ-8.9 מיליארד שקל להוצאות אזרחיות. כ-3 מיליארד שקל מהתקציב המעודכן מבוססים על הסטה מתקציבים קיימים.

התקציב החדש זכה לביקורת רבה על רקע הסכום הגדול של כספים קואליציוניים הכלולים בו. הגורמים המקצועיים המליצו לבצע קיצוץ נרחב בכספים הקואליציוניים כדי למנוע את סנדול הממשלה גם בתקציב 2023 להוצאות בסעיפים שאינם קשורים לצורכי המלחמה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו בישיבת הממשלה, השבוע|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בחר שלא לקבל את המלצת אגף התקציבים במשרדו לקצץ 2.5 מיליארד שקל מתוך הכספים הקואליציוניים שטרם הוצאו לפני המלחמה. במקום זאת הודיע השר כי בכוונתו לקצץ מכספים אלו כ-1.6 מיליארד שקל. לבסוף, לאחר אישור התקציב בממשלה ובוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית, התקציב המעודכן ל-2023 כולל סכום של קרוב ל-5 מיליארד שקל בכספים קואליציוניים תוך קיצוץ של פחות ממיליארד שקל.

בחינת התקציב המעודכן מראה כי הוא כולל תוספת של מאות מיליוני שקלים למשרדי ממשלה שהגורמים המקצועיים באוצר המליצו לסגור אותם כדי לחסוך בכספי ציבור, וזכו לכינוי המשרדים המיותרים. אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות הייתה סביב תקציב משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות של אורית סטרוק, חברת סיעתו של שר האוצר. תקציב 2023 המקורי העניק למשרד זה 133 מיליון שקל, אך התקציב המעודכן כבר הגדיל סכום זה ליותר מ-750 מיליון שקל.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק (צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק|צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press

בנוסף כולל התקציב המעודכן תוספת של כ-44 מיליון שקל למשרד ירושלים ומסורת ישראל, תוספת של יותר מ-50 מיליון שקל למשרד התפוצות של עמיחי שיקלי ותוספת של כ-27 מיליון שקל למשרד המורשת של עמיחי אליהו. תוספות נוספות לתקציבי המשרדים הן עוד כ-15 מיליון שקל למשרד לשיתוף פעולה אזורי של דודי אמסלם, 10 מיליון שקל למשרד לקידום מעמד האישה של מאי גולן. בנוסף, זכה סעיף "תרבות יהודית" במשרד החינוך של יואב קיש לתוספת של 368 מיליון שקל - הגדלה של כ-1,900%.