משרד האוצר מבקש מהממשלה לאשר הקפאה של גובה השכר הממוצע במשק בשנת 2025 באופן שיאפשר להגדיל את ההכנסות מגביית מס בריאות - כך עולה ממסמך סדר היום של ישיבת ועדת השרים לענייני חקיקה שצפויה להיערך הערב (רביעי) ב-zoom.
• סקר: בציבור רוצים לממן את המלחמה מהכספים הקואליציוניים
• 20% מפיתוח הכבישים - ליו"ש: מאחורי קיצוץ תקציב התחבורה
• האזהרה המטרידה של נגידת בנק ישראל לשעבר
• התחזית הקודרת שהוצגה לשרים ערב אישור התקציב
לפי טיוטת החוק הכלולה בסדר היום, משרד האוצר מציע להקפיא את גובה השכר הממוצע במשק שממנו נגזרים שיעורי גביית דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח בריאות - מה שמכונה מס בריאות. לפי ההצעה, בשנת 2025 השכר הממוצע המשמש לחישובי גביית הביטוח הלאומי ומס בריאות יישאר בגובה השכר הממוצע במשק נכון ל-31 בדצמבר 2024. לפי האוצר, ההקפאה לא תחול על העדכון השנתי בקצבאות שמשלם ביטוח לאומי.
לפי ההערכות, הקפאת השכר הממוצע תאפשר למדינה לגבות מס בריאות גבוה יותר משיעור גדול יותר של הציבור. מס בריאות משולם בשתי מדרגות: מי שמשתכרים עד ל-60% מהשכר הממוצע במשק משלמים את המדרגה הנמוכה, ומי שמשתכרים מעל ל-60% מהשכר הממוצע משלמים את המדרגה הגבוהה.
באוצר מעריכים כי הקפאת השכר הממוצע לצורך גביית מס בריאות תעביר יותר אנשים אל מעבר לרף 60%, ותגרום להם לשלם את מדרגת המס הגבוהה. כלומר, מספר גדול יותר של אנשים שמשתכרים פחות מהשכר הממוצע האמיתי ימצאו את עצמם משלמים את מס הבריאות הגבוה יותר, שגם הוא עצמו צפוי לעלות.
כך, במקביל להקפאת השכר הממוצע מבקש האוצר מהשרים להעלות גם את גובה מס הבריאות ב-2025. לפי הצעת האוצר, מדרגת המס הנמוכה תועלה מ-3.10% כיום ל-3.25% בשנת 2025 והמדרגה הגבוהה תועלה מ-5% ל-5.15%. התוצאה של שני המהלכים צפויה להביא יותר אנשים לשלם את מדרגת המס הגבוהה יותר שגם היא תועלה.
בנוסף מוצע להפחית את שיעור הסכומים שנדרש משרד האוצר להעביר לביטוח הלאומי ב-2025 ברמה של 0.44%, מה שיאפשר למשרד האוצר להשאיר יותר כספים בידיו.
להערכת האוצר, השינויים יאפשרו להעלות את ההכנסות מגביית דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח הבריאות באופן שיחסכו כ-1 מיליארד שקל בהוצאות תקציב המדינה משנת 2025 והלאה. בנוסף, הם יגדילו את הכנסות המדינה ב-400 מיליון שקל ב-2025.