בנק ישראל הוריד את גובה הריבית במשק לראשונה מאז משבר הקורונה, ואפשר לשורה של שחקנים בשוק לשחרר אנחת רווחה. כעת, כשהציבור ובעיקר נוטלי המשכנתאות מתרגלים למספרים החדשים של ריבית בנק ישראל בגובה 4.75% וריבית פריים בגובה 6.00%, צריך לשאול: איך זה באמת משפיע על הכיס שלנו?
• נגיד בנק ישראל: "אין ארוחות חינם, יהיה צורך בהעלאת מסים"
• בנק ישראל הוריד את הריבית - ושלח אזהרה חריפה לממשלה
• באוצר חוזים: התוספת האדירה שתדרוש המלחמה ב-2024
ההשפעה הברורה הראשונה היא על ציבור בעלי המשכנתאות בריבית פריים, שהורדת הריבית מוזילה להם במעט את התשלום החודשי. מילת המפתח כאן היא "במעט", שכן לפי חישובי התאחדות יועצי המשכנתאות, הירידה ב-0.25% בריבית מתבטאת בהוזלת התשלום החודשי ברמה של 57–73 שקל למשכנתה בהיקף של 450 אלף שקל שנלקחה לתקופה של 30-10 שנים. עבור משכנתה לתקופה של 25 שנה מדובר בירידה של 69 שקל בתשלום החודשי.
"הירידה היא מינורית ולא מהווה בשורה לציבור נוטלי המשכנתאות, אבל זו כן שינוי מגמה", אומרת ראש התאחדות יועצי המשכנתאות נופר יעקב. "אחרי שבשנה וחצי האחרונות היינו במגמת עלייה של הריבית, עכשיו זה שונה ואנחנו לקראת ירידה ומקווים שנמשיך ונראה ירידות".
לדברי יעקב, ההשפעה המהותית יותר של הפחתת הריבית תורגש אצל מי שנוטלים כעת משכנתאות חדשות במסלולים שאינם צמודים לריבים הפריים. "יש ירידה בריביות על משכנתאות בריבית משתנות לטווח קצר של שנה עד חמש שנים, שכבר מגלמות את הירידה המשמעותית יותר הצפויה", היא אומרת.
"המשכנתאות הללו הן התחליף למשכנתאות בריבית פריים, ויותר אנשים לוקחים אותן. הן נותנות קצת יותר יציבות ממשכנתאות בריבית פריים, כבר מגלמות את ירידת הריבית בשוק ההון ומתומחרות יותר בזול בבנקים. מציעים אותן בריבית של כ-4.3%-5.0% במסלולים המשתנים הקצרים בעוד ריבית הפריים היא עדיין 6%".
לפי יעקב, הורדת הריבית דוחפת אנשים חזרה לשוק הדיור. לדבריה, "השוק הוא עדיין שוק של קונים ויש להם יכולת מיקוח מול המוכרים ומול הבנקים, וזה מתבטא בריביות המשכנתאות שהן נמוכות יותר מריבית הפריים".
הקלה מינורית גם בשאר ההלוואות
המשכנתאות הן נקודת המפגש העיקרית שעליה חושבים בהקשר של הריבית אך לא המקום היחיד. "כל ההלוואות בחשבון שלנו מתומחרות לפי ריבית הפריים: הריבית על המינוס או על הלוואה לרכישת רכב", מזכירה יעקב. "אז פה יש הקלה אבל מינורית מאד".
"המשק עבר את משבר הקורונה ואת תקופת הפוסט-קורונה ואנחנו עדים לשינויים טקטוניים בכלכלה, כך שהורדה או העלאת ריבית מקבלות חשיבות מכרעת כיוון שכולנו נכנסו למשבר הנוכחי של המלחמה ברמת מינוף די גבוהה", אומר ירין ברק, יועץ פיננסי ומייסד-משותף של הסטארט-אפ Sagole, שמפתחת פלטפורמה לניתוח פרופיל פיננסי."השינויים בריבית משפיעים לא רק על נוטלי המשכנתאות אלא גם על ההלוואות הרבות שיש למשקי הבית בימים אלו, ולכן כל ס"מ ימינה או שמאלה מייצר תנועה משמעותית, וצריך להיערך לכל התרחישים", הוא מוסיף.
"לנהל משק בית דומה מאד לניהול של עסק קטן: המשפחה נדרשת לנהל תזרים מזומנים של הכנסות והוצאות ולהתמודד עם הוצאות בלתי צפויות. על בסיס זה נכון למשפחה לנהל סיטואציה כלכלית באופן מוקפד, ולייצר צפי ותחזית פיננסית עם יעדים שהם בני קיימא. לכן כולנו, עסקים ומשקי בית כאחד, שמים את עינינו לקראת השינויים בריבית, כי הם יכולים לבשר על חיסכון קצת יותר משמעותי בשוטף".
נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי קושר בין רצף העלאות הריבית שנקט בנק ישראל ובין יוקר המחיה. "כשבעלי העסקים משלמים ריביות גבוהות יותר על הלוואות עסקיות ומסגרות אשראי, אז המוצרים והשירותים שמוכרים לציבור מתייקרים כי עלות ההלוואות מתייקרת עבורם", הוא אומר. "בסביבת ריבית גבוהה קשה יותר לעשות עסקות, פרמיית הסיכון עולה וזה מתגלגל גם למחירי הדיור".
הורדת הריבית מקטינה את העלויות של העסקים, כולל של יזמי הנדל"ן, מציין גינדי. "הירידה הקטנה הזו משפיעה מיד לטובה על משקי הבית והעסקים. ברגע שהורדת לעסק 0.25% מגובה הריבית זה חוסך לו כסף ומוזיל את עלות השירותים והמוצרים שהוא מוכר".
החשש ממצב של העלאת ריבית הוא שהיא תגרום לאינפלציה שוב להרים את הראש, אבל כפי שמציין גינדי, "עכשיו דווקא רוצים לעודד את המשק ולהחזיר אותו לפעילות ולעודד אנשים לצרוך. אז אני מקווה שזה מהלך שיאותת שגם בחודשים הבאים יהיו ירידות ריבית שירימו את המשק למעלה".