מה זה בכלל דירוג אשראי?
דירוג האשראי של ישראל משמש את המדינה בבואה ללוות חוב בשווקים הבין לאומיים ומשפיע בעיקר בהיבט היכולת שלה להחזיר את החוב בטווח הארוך. ככל שדירוג האשראי של מדינה גבוה יותר, הדבר מהווה הבעת אמון מצד חברות האשראי שהיא תמשיך להחזיר את חובותיה למשקיעים הזרים. וזה אומר שהמדינה יכולה לשלם ריביות נוחות ונמוכות יותר שמשקפות סיכון נמוך.
מה המשמעות של הורדת דירוג האשראי?
ככל שדירוג האשראי יירד, או שהציפיות לגבי דירוג האשראי מבטאות ירידה, זה אומר שישראל תצטרך לשלם ריביות גבוהות עבור הכספים שהיא לווה בשווקים הפיננסיים. המשמעות היא שמדינת ישראל תצטרך להוציא במשך הזמן יותר כסף מקופת המדינה על החזרי הלוואות ותשלומי ריבית - וזה ישאיר פחות כסף להשקיע באזרחי המדינה ובשיקום נזקי המלחמה.
האם היו סימנים מקדימים להורדת דירוג האשראי?
ההחלטה הנוכחית של מודי'ס מגיעה לאחר שבמהלך אוקטובר האחרון, בשבועות הראשונים שמיד לאחר פרוץ המלחמה, הודיעו שלוש חברות דירוג האשראי הבין-לאומיות על הורדת תחזית הדירוג של ישראל מ"יציבה" ל"שלילית". החברות ציינו כל אחת בנפרד כי ההחלטה שלהן מגיעה על רקע השינוי בתפיסת הסיכון האיזורית לאור מלחמת חרבות ברזל.
בשבועות האחרונים העריכו אנליסטים רבים כי גדולים הסיכויים שדירוג האשראי של ישראל ייפגע, בין שבהורדה ממש או בהורדת תחזית.
מה אומרים בבנקים?
בבנקים אומרים כי השווקים הפיננסיים מתמחרים כבר מתחילת המלחמה ירידה בדירוג האשראי של ישראל. כך, בסקירה של בנק לאומי שפורסמה בתחילת שבוע שעבר צוין כי שורה של מדדים הצביעו על פרמיית סיכון גבוהה מאד למשק הישראלי "ברמה גבוהה מאוד בהשוואה היסטורית, וכזו התואמת למדינות עם דירוג אשראי נמוך משמעותית מזה של ישראל".
גם הסקירה השבועית של כלכלני לידר שוקי הון העריכה כי "הורדת דירוג כבר מתומחרת בשוק", ובעקבות זאת מעריך הכלכלן הראשי של לידר יונתן כץ כי המשמעות של הורדת הדירוג היא מינורית.
עם זאת, גורם בנקאי שעימו שוחחנו ציין כי אף שהשוק כבר מגלם הורדה בדירוג האשראי של ישראל, הורדה בפועל צפויה להפוך את ההשפעה ליותר מתמשכת. או כפי שכתבו בתחילת השבוע מומחי החטיבה הפיננסית של בנק הפועלים בסקירתם השבועית: "השווקים מתמחרים הפחתת דירוג עוד מתחילת המלחמה, אבל עדיין לא כיף לחזור הביתה עם נכשלים בתעודה, גם אם ידעת זה מכבר שלא תעלה כיתה השנה".
האם היו ניסיונות למנוע את הורדת דירוג האשראי?
החשש מהורדת דירוג האשראי והשלכותיו היה מהגורמים המרכזיים לקריאות של גורמים הכלכליים ובראשם בנק ישראל, שהפצירו בממשלה לנקוט בריסון תקציבי. כלומר, לצמצם את ההוצאות המיותרות ולהגדיל את הכנסותיה לפני שהיא פונה להגדלה של יעד הגירעון שפירושו הסכמה להגדלת האוברדראפט של מדינת ישראל.
האם זה רק בגלל המלחמה?
למעשה, עוד לפני פרוץ המלחמה עמד המשק המקומי בפני סכנה של הורדת דירוג האשראי. כבר בחודש יולי האחרון פרסמה מודי'ס דוח חריג למשקיעים בנוגע לישראל לאחר קידום החקיקה של מהפכה המשפטית.
"יש סיכון ממשי שמתחים פוליטיים וחברתיים ימשיכו – וישפיעו לרעה על הכלכלה הישראלית", נכתב אז בדוח של מודי'ס. במקביל, בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וסיטי בנק הזהירו כי צפוי "חוסר ודאות גובר בנוגע לתחזית הכלכלית של ישראל".
האם להורדת דירוג האשראי יש השפעה על הכיס שלנו?
אין השפעה על הכיס המיידי אך יש השפעה על החסכונות ארוכי הטווח. ככל שהמדינה נדרשת לשלם ריבית גבוהה יותר על האשראי שהיא לווה, המחיר של אגרות החוב שהיא הנפיקה יורד. רבים מחסכונות הציבור לטווח הבינוני והארוך - קרנות השתלמות חסכונות פנסיוניים - מחזיקים בשיעור מסוים של אגרות חוב ממשלתיות. לכן, בחינת החסכונות עשויה להציג ירידה. עם זאת, בחסכונות מסוג זה רצוי להסתכל על התשואה לאורך זמן ולא לקבל החלטות דרמטיות על בסיס תנודות קצרות טווח.