"הליקויים הנמצאים כעת בתכנית הסיוע של הממשלה למשרתי המילואים הם מחדל שהעצמאים בישראל עלולים לשלם עליו במזומן ומכיסם. העיכוב ביישום התכנית הוא כבר הפקרות אמיתית", כך מאשים רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים מבית ההסתדרות את התנהלות המדינה סביב הסיוע הכלכלי למשרתי המילואים. ביום ראשון צפויה ועדת הכלכלה של הכנסת לדון בנושא הפיצויים למשרתי המילואים העצמאים, שהממשלה טרם הציגה תוכנית סיוע עבורם.
• שליש ממשפחות המילואימניקים: נמנעים מצריכת מוצרי יסוד
• המעסיקים: הממשלה תגרום לפיטורי מילואימניקים
• 30% מההייטקיסטים: מקום העבודה שלנו לא בטוח
• לראשונה מאז הקורונה: מספר העסקים במשק מתכווץ
לקראת הדיון שיגר בז'ה מכתב ליו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת חה"כ דוד ביטן (הליכוד) ובו הוא מונה את שורת המצוקות של המילואימיניקים העצמאים והפרילנסרים שטרם נמצא להן לדבריו מענה. "חיילינו האמיצים הגנו עלינו בגבורה והצליחו לשרוד ולנצח את מחבלי הנוחבה בעזה - לא בטוח שישרדו את הגזרות הכלכליות של ממשלת ישראל", מסר בז'ה ל-N12. "אני קורא ליו"ר ועדת הכלכלה להתערב ולהעניק גב ללוחמים ולעצמאים שלנו בחזית. ויפה שעה אחת קודם".
במכתב נטען בין היתר טוען כי אף שחלף יותר מחודש מאז שהכריזו שרי האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט על תוכנית הסיוע "מגויסים למילואים" בהיקף של 9 מיליארד שקל - בפועל התוכנית טרם הוצאה לפועל ולא נמצא לה מימון. גם בעת הצגת התוכנית בלט בה סימן שאלה גדול סביב הצגת מתווה חדש לטיפול במצוקות בעלי העסק העצמאים מקרב משרתי המילואים.
"הצהרות לחוד ומעשים לחוד; על אף הכרזה על התוכנית השאפתנית, לעת עתה אין לתוכנית מקור תקציבי והיא לא הוצאה לפועל. כתוצאה מכך שוררת אי ודאות בנוגע למימוש זכויות משרתי המילואים, בשעה שרבים מהם עדיין מגויסים והמצוקה בעסק ומשק הבית הולכת וגוברת", כתב בז'ה.
נתונים שהתפרסמו לראשונה הבוקר (חמישי) ב-N12 שפכו אור על היקף המצוקה הכלכלית של משרתי המילואים וציבור העצמאים. סקר שבוצע עבור ארגון פעמונים בחודש נובמבר העלה ש-36% ממשפחות מגויסי המילואים נמנעות מצריכת מוצרי בסיסיים כמזון חיוני ותרופות - שיעור גבוה יותר מבקרב האוכלוסייה הכללית שם הצהירו 24% על הימנעות. בנוסף דיווחו 80% מהעצמאים על פגיעה במקור ההכנסה שלהם.
"לצד אי הבהירות בנוגע לתקצוב התוכנית, התוכנית לוקה בחסר גם במענה למספר לא מבוטל של מצוקות, וביניהן: עיכובמשמעותי במתן המענקים, מיסוי גבוה של חלק מהמענקים, אי מתן פתרונות לפגיעה עתידית בעסק, צבירת חובות גדוליםבגין דחיית תשלומים לרשויות, מענה לקוי ובירוקרטיה רבה בפניה לקרנות הסיוע, הנגשה לקויה של הזכויות, התעלמותמהצורך בהארכת חופשת הלידה של בנות הזוג ועוד", כתב בז'ה.
במקביל קובל בז'ה על הצורך של משרתי המילואים להתרוצץ מול שורה ארוכה של גופי סיוע ומוסדות ממשלתיים, שמחדדת לדבריו את הצורך בתכלול הפניות השונות תחת קורת גג אחת. דברים אלו דומים לשורה של טענות על האופן שבו גופי הממשלה לא מצליחים לספק מענה ברור לצורכי הציבור בכללותו על רקע פגיעת המלחמה, שאף זכתה להתייחסות בדוח מבקר המדינה ב-19 בדצמבר. לפי סקר פעמונים, 40% מהציבור כלל אינם בטוחים שיוכלו לאתר ולממש את הזכויות שמגיעות להם מטעם המדינה.
בין היתר טוענים בפורום העצמאים לעיכוב משמעותי במתן המענקים: "בעלי עסקים המשרתים במילואים שפנו לקרן הפיצויים של מס רכוש בבקשה למתן מענק בגין ירידה במחזורים בחודשים נובמבר ודצמבר, עדיין ממתינים לתשלום. העיכוב המשמעותי במתן המענקים (שלושה חודשים חלפו מזמן הפגיעה בעסק, והמענק טרם שולם), חמור במיוחד במקרה של משרתי המילואים, שכן בשונה מבעלי עסקים האחרים, הם אינם פנויים כלל לניהול העסק והעיכוב בתשלום מחריף את הפגיעה".
הקריאה של פורום העצמאים מצטרפת לקריאות של גורמים נוספים במשק לממשלה להכניס את היד לקופה הציבורית לטובת סיוע לעסקים על רקע גיוס המילואים הגדול. אתמול היו אלו נציגי המעסיקים שהאשימו את הממשלה בניסיון לחמוק מחלקה בתשלום השכר לעובדים שנעדרו בשל גיוס מילואים, ואמרו כי הדבר עלול להוביל לפיטורי מילואימניקים.