הגירעון של ישראל ממשיך להעמיק: הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים - האוברדראפט של המדינה גדל ב-0.3% בחודש מאי והסתכם ב-7.2% מהתוצר, כך לפי נתונים שפרסם היום (ראשון) החשב הכללי במשרד האוצר. בתקציב המעודכן ל-2024 שאושר בחודש מרץ נקבע יעד הגירעון לשנה זו על 6.6%. במונחים כספיים עומד הגירעון המצטבר על 137.7 מיליארד שקל.
עוד ב-N12 כלכלה:
• "מישהו כאן התבלבל": סמוטריץ' נגד בכירי האוצר
• רשות המיסים החלה לדרוש מעסקים להחזיר מענקים
• בארה"ב חוששים: המיליארדרים יתרמו רק לישראל
העמקת הגירעון פירושה העמקת האוברדראפט של מדינת ישראל - דבר שידרוש נטילת חובות בשווקים הבין-לאומיים בריביות שהולכות ומטפסות.
העמקת הגירעון המצטבר נובעת מגירעון חודשי של 10 מיליארד שקל בחודש, וזאת על רקע המשך הגידול בפער שבין הוצאות להכנסות הממשלה.
הוצאות הממשלה: ממשיכות לגדול
הוצאות הממשלה בחודש מאי עלו ב-0.6% לעומת אפריל והסתכמו ב-54 מיליארד שקל וב-30.4% תוצר. הוצאות הממשלה מתחילת השנה משקפות גידול של 35% מול התקופה המקבילה לעומת גידול מתוכנן של 12.9%. בנטרול הוצאות המלחמה (ללא קרן הפיצויים) גדלו הוצאות הממשלה מתחילת השנה בשיעור של 10.7% לעומת ינואר-מאי 2023.
בחשב הכלכלי מסבירים כי "הגידול נובע בעיקר מהוצאות גבוהות במערכת הביטחון ובמשרדים האזרחיים עקב המלחמה, שינויים בהתפלגות ההוצאות השנה ביחס לשנה שעברה, וכן מתשלומים קשיחים הנובעים מחוק והסכמים".
הכנסות המדינה: התפתחות חיובית
בצד ההכנסות נרשם באפריל גידול ביחס לנתוני אשתקד: הכנסות המדינה הסתכמו במאי ב-44 מיליארד שקל וב-23.2% תוצר, וזאת לעומת 36.5 מיליארד שקל לעומת חודש אפריל השנה וסכום זהה במאי 2023. זהו החודש הראשון מאז פרוץ המלחמה שהכנסות המלחמה גדולות במדידה לפי אחוזי תוצר.
באגף החשב הכללי שואפים עידוד מנתוני ההכנסות ומציינים כי "מתחילת השנה נרשמו הכנסות בקצב גבוה מהחזוי בתקציב מחודש מרץ 2024". לפי נתוני האוצר, שיעור הגידול המצטבר בהכנסות מתחילת השנה הוא 2% לעומת התקופה המקבילה ב-2023 ושיעור הגידול המצטבר בהכנסות ממיסים עומד על כ-3.1%.
נציג האוצר: נעמוד ביעד הגירעון
בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת הכספים בנושא הגירעון הצפוי לשנת 2024 אמר נציג אגף התקציבים כי האוצר עדיין עומד מאחורי התחזית שהציג לפיו השנה תסתיים בגירעון של 6.6% תוצר ואף של פחות מכך - זאת על אף הגידול בגירעון המצטבר והעובדה שהנתון הנוכחי עקף את היעד השנתי.
"גירעון נמדד על פני 12 חודשים", ציין נציג אגף התקציבים באוצר אסף וקסלר. "אנחנו בסיטואציה של אי-ודאות מאוד גבוהה. הלחימה יותר עצימה ממה שקיווינו שתהיה, אנחנו כל הזמן לומדים את הסיטואציה. גם במדינות הנוכחיות, אנחנו רואים שאנחנו עומדים מאחורי המספרים שהגשנו. ככל שנראה אחרת, נבוא לוועדה, ונעשה את השינויים, אבל אנחנו מאמינים שנעמוד בגירעון נמוך יותר. המצב יכול להשתנות אם תתפתח לחימה מאוד עצימה בגבול הצפון או בגזרות נוספות, אז במידת הצורך נבוא עם שינויים".