חיילי המילואים התגייסו בהמוניהם מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב-7 באוקטובר. גם עתה נמצאים רבים מאזרחי ישראל בשירות מילואים פעיל. כחלק מהניסיון לפצות את משרתי המילואים על ההקרבה משלמת להם המדינה שורה של מענקים בגין ימי השירות.
המענקים המדוברים הם תשלומים שלהם זכאים משרתי המילואים בנוסף על התגמולים הרגילים שמשלם ביטוח לאומי. הם נועדו לתגמל את החיילים על שירות פעיל וארוך - דבר רלוונטי במיוחד על רקע הימשכות המלחמה הנוכחית.
חלק מהכספים כבר הועברו אבל עיקר המענקים צפוי לעבור לחשבונות הבנק של המילואימניקים ב-1 במאי, כאשר מענקים נוספי מרשות המיסים יגיעו בימים שלאחר מכן. N12 מסביר באיזה מענקים מדובר, לפי מה הם מחושבים ואיך תדעו מה מגיע לכם.
מה גובה המענקים לחרבות ברזל?
המדינה משלמת למשרתי המילואים במלחמת חרבות ברזל מענקים שגובהם נקבע לפי משך השירות. כפי שניתן לראות בטבלה, המענקים מוענקים במספר מדרגות עד לתקרה של 60 ימי שירות מילואים. מילואימניקים שישרתו יותר מ-60 יום יהיו זכאים לתגמול המיוחד אם שירתו בצו 8 מתחילת המלחמה.
המענקים אינם מצטברים, אלא משתנים לפי משך השירות. כך, מי ששירת למשל 30 ימי מילואים יהיה זכאי למענק של 4,356 שקל בלי המדרגות הקודמות. עם זאת, כשמגיעים לשירות של 32 יום ומעלה המזכה ב"תגמול מיוחד", הסכום שמקבלים עבורו מתווסף על סכומי המדרגות.
מה ההבדל בין מענק נוסף למיוחד?
המדינה מגדירה את התגמולים הניתנים במדרגות לפי משך השירות כ"תגמול נוסף". לעומת זאת, המענקים המשולמים כנגד כל יום מילואים החל מיום השירות ה-32 וממנו מוגדרים כ"תגמול מיוחד".
מענק זה של 133 שקל כנגד כל יום מילואים ושל 66.50 שקל כנגד שירות של חצי-יום ישולם לכלל משרתי המילואים ששירתו 60-32 ימים. "התגמול הנוסף" למשרתים מעל 60 ימים יינתן רק למפקדים ולמי ששירתו בצו 8 באופן רציף מתחילת המלחמה.
קבוצה נוספת שתקבל את אותו "תגמול נוסף" היא מוחרגי גיל - משרתי מילואים שעברו את גיל השחרור ממילואים, אך נקבע שהם נדרשים בעת החירום בגלל תפקידם.
איך אדע כמה מגיע לי?
אתר צה"ל מציע סימולטור פשוט שמאפשר לחשב את גובה המענקים המגיעים לכם בגין שירות המילואים במלחמה הנוכחית. המחשבון לא מחשב את המענקים המגיעים למשרתים עבור מענקי משפחה, הוצאות אישיות וכלכלת בית שניתנו בגין השירות, אלא את אלו המגיעים על בסיס משך השירות בלבד.
את מחשבון מענק המילואים ניתן למצוא בקישור הזה באתר המילואים.
מה יקבלו עצמאים?
התגמולים השונים מפצים את משרתי המילואים לפי ימי השירות שביצעו, בשעה שעצמאים שהכנסת העסק שלהם נפגעה מפוצים דרך מסלולי הפיצוי לעסקים של רשות המיסים. פורום העצמאים של ההסתדרות טוען כי תוכנית המענקים לחיילי המילואים לא מספקת פתרון מלא לבעלי העסקים שקורסים על רקע המלחמה.
לדברי יו"ר הפורום רמי בז'ה, "גם לאחר חצי שנה של לחימה, העצמאים והפרילנסרים הם האחרונים בסדר העדיפויות ולא יודעים מה גובה הפיצוי שיקבלו מהמדינה. ללא התייחסות לחוזים עתידיים שבוטלו בעקבות המלחמה והסדרת סכומי המענק הקבוע לעסק פטור, אלפי עסקים יקרסו כבר בחודש הקרוב".
איך יועברו התגמולים?
התשלום יבוצע על ידי רשות המיסים ישירות לחשבון הבנק של החייל כפי שדווח ברישומי צה"ל, לכן כדאי למהר ולוודא שהפרטים מעודכנים. בנוסף נמסר כי רשות המיסים תישלח הודעת תשלום אישית לכל חייל לביתו.
התגמולים משולמים באופן מרוכז ב-1 במאי עבור השנה שקדמה לה. כלומר, התשלומים שיועברו מחר הם עבור שירות המילואים של 2023. התגמולים עבור שירות המילואים של 2024 ישולמו ב-1 במאי הבא.
האם יש הטבות נוספות?
נוסף לתגמולים הכספיים המדינה מציעה למשרתי המילואים שורה של הטבות ששווין המצטבר יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. חלק מההטבות ניתנו גם לפני המלחמה וחלקן נוצרו על רקע המלחמה הנוכחית. רבות מההטבות הללו ישולמו בהמשך השנה.
בין היתר, מילואימניקים ששירתו 30 יום ומעלה זכאים להחזר חד-פעמי בגובה של עד 1,500 שקל עבור טיפול רגשי, נפשי ומשלים, וכן למענק של עוד 1,500 שקל עבור טיפול זוגי. מילואימניקים ששירתו 60 יום ומעלה במלחמה זכאים גם לשובר חופשה בשווי 1,500 שקל, ואם יש להם ילדים עד גיל 14 אז גובה השובר גדל ל-2,000 שקל. מענקים נוספים ניתנים לפי שורה של קריטריונים כמו הורות, הורות לילדים עם מוגבלויות והוצאות חריגות.
מודל התגמול למילואימניקים הוא מורכב ונבנה כטלאי על טלאי על רקע התארכות המלחמה. מידע על מענקים נוספים אפשר למצוא באתר המילואים הרשמי של צה"ל בקישור הזה.