הפגיעה הכלכלית בעסקים קטנים מהצפון והדרום אחרי 7 באוקטובר הייתה קשה. עסקים רבים נסגרו לזמן לא ידוע ומסעדנים רבים מצאו את עצמם בלי הכנסות, והיו צריכים למצוא פתרונות יצירתיים כדי להישאר בתמונה. חני מאשקלון פתחה את המסעדה מחדש לאחר שאיבדה את אחיה בכיסופים. דור ממטולה וקאלו מקריית שמונה - מכינים את האוכל הצפוני שלהם בתל אביב. ועדיין, למרות ההצלחה במרכז, מבטיח קאלו: "אנחנו לא נשחרר את הצפון בכזו קלות".
חני הייניק מבלה בין הסירים מאז שהייתה בת 8. "ההורים שלי היו מבעלי 'מסעדת הניצחון', מבית הספר הייתי הולכת לאכול במסעדה", היא מספרת. 70 שנה פעלה "מסעדת הניצחון" המיתולוגית באשקלון, ההורים שלה האכילו פוליטיקאים, גנרלים ושחקנים, עד שלפני 5 שנים הם סגרו את המסעדה.
לפני קצת יותר משנה היא עזבה את העבודה שלה בתחום השיווק ופתחה את המסעדה מחדש. היא קראה לה "הניצחון של חני", בהשראת ההיסטוריה המשפחתית. ראובן, אחיה הבכור, התגייס למאמצים - היא פיתחה את המנות והוא היה הטועם. "מסכן, שש בבוקר היינו עושים עיסה, שמים קבבים, עד שהגענו יחד לטעם המדויק", סיפרה.
הלקוחות מפעם התגעגעו והמסעדה קיבלה ביקורות מצוינות. אבל כמה חודשים אחר כך הגיע 7 באוקטובר, והיה ברור לכולם שהמסעדה שוב נסגרת. יומיים אחר כך, ראובן שהיה מנהל הרפת בכיסופים נסע לחלוב את הפרות בקיבוץ ולא חזר. "התחננתי אליו, אמרתי לו: 'ראובן, אל תעשה לנו את זה, אל תיסע'", משחזרת חני בדמעות. "הוא אמר, 'תפסיקי עם הלחץ הכול בסדר. אנחנו ניסע, ניתן אוכל לפרות, נחלוב אותן ויהיה בסדר'. אבל ברגע שהוא נכנס הוא קיבל צרור, עכשיו אני לא רואה את החיים שלנו כניצחון", אומרת מי שהפכה לאחות שכולה.
חודשיים לאחר מכן, חני ובת הזוג דפי פתחו שוב את המסעדה, כשאחת המשימות הראשונות הייתה להכניס את המנה על שם האח ראובן לתפריט. "שניצל ראובן, כריך בקר עם סינטה טובה. אני מתגעגעת אליו כל הזמן", אומרת חני בכאב, אך גם בגאווה על ההצלחה מאז פתחו מחדש.
ההמבורגרייה של דור וליטל יעקוב במטולה, "הסמטה", נפתחה רק לפני 3 שנים. מהר מאוד הפך המקום מוקד עלייה לרגל לחובבי האוכל בכל הארץ. "כשפתחתי במטולה רציתי לתת חוויה ייחודית", מספר דור. בדיוק כשכבר התחילו לתכנן את הסניף הבא פרצה המלחמה, ודור, ליטל וילדיהם פונו מהצפון. שם, הם החליטו להוציא לפועל את תוכניות ההתרחבות מוקדם מהמתוכנן ופתחו מסעדה בתל אביב. "פתאום שכר דירה שאתה לא רגיל אליו מהצפון, ופתאום לאף אחד אין מצב רוח, המדינה מושבתת - אבל אנחנו לא שקענו", אומר דור. לשמחת כולם, מה שעובד במטולה עובד גם בתל אביב: "זה מצחיק, החודש הכי חזק שלי במטולה זה כמו שבוע חלש פה", הוא מתאר.
לקאלו באבא יש מסעדה בקריית שמונה, מסעדת "טאלי". הוא כבר מזמן תכנן לשתף פעולה עם החברים מה"קסבה" בתל אביב, אבל התוכנית לא יצאה לפועל, עד עכשיו כשפעמיים בשבוע מסעדת ה"קסבה" הופכת למסעדה בסגנון הודי. "כולם פה בווייב הודי, שאנטי, פלורנטין", אומר באבא בחיוך. את בת זוגו הישראלית ליטל ברוני, הכיר באבא כשהיא הייתה בטיול הגדול, והגיעה לגסטהאוס שלו בפושקר. אחרי שנתיים וחצי שם, ליטל התגעגעה הביתה והם הגיעו יחד לישראל.
"חשבנו לעשות איזה סביח שהיה חסר בצפון אז, אבל חבר טוב שלי אמר לי: 'תגיד לי מה סביח? אתה הודי, תפתח אוכל הודי'", מספר באבא. מסעדת "טאלי" שנפתחה בקריית שמונה הפכה לשם דבר בצפון, עד שאחרי 4 שנים הגיע 7 באוקטובר. "היה המון פחד, אזעקות, דברים שקאלו לא הכיר", מספרת ברוני. "בחיים לא הכרתי מלחמה. אבל אמרו לי, אם אתה רוצה להיות ישראלי 100 אחוז - אתה צריך לעבור איזו מלחמה. נראה לי אחרי המלחמה הזאת אני 100 אחוז ישראלי", אומר באבא.
אחרי חודשיים במרכז, כשהם מבינים שלא יחזרו בקרוב לביתם שבצפון, התקשר באבא לחברים מה"קסבה" והם שמחו לשתף פעולה. "הגענו לפה, הכנתי 70 מנות מלאי קופטה. הייתה אזעקה אנשים רצו בין אזעקה לאזעקה, חזרו - ואכלו מלאי קופטה", מספר באבא על העבודה במסעדה המארחת. ועדיין, למרות שיתוף הפעולה המוצלח, הוא מבטיח לחזור ולפתוח את המסעדה האהובה בקריית שמונה: "אמרתי, תל אביב אוהבת אותי - אבל אנחנו לא נשחרר את הצפון בכזו קלות".