בריטניה חתכה בחדות את מספר הרישיונות ליצוא נשק לישראל מאז שפרצה המלחמה בעזה, כך מדווחת רויטרס על סמך נתונים שקיבלה מהממשלה הבריטית. לפי הדיווח, שווי הרישיונות למכירת ציוד צבאי מבריטניה לישראל צנח ביותר מ-95% לשפל של 13 שנה. הקיצוץ ביצוא הנשק מבריטניה מגיע בשעה שארה"ב וגרמניה דווקא הגדילו את מכירות הנשק לישראל לאחר מתקפת 7 באוקטובר והמלחמה עם חמאס.
עוד בנושא ב-N12:
• פרו-פלסטינים פרצו למפעל חברת-בת של אלביט בבריטניה
• "חוויה משפילה": מה עוברים ישראלים בתערוכת הנשק בפריז
• מומחים מטעם האו"ם קוראים להטלת אמברגו נשק על ישראל
לפי רויטרס, השווי של רישיונות הנשק שאישרה הממשלה הבריטית מאז 7 באוקטובר ועד סוף שנת 2023 צנח ל-1.1 מיליון דולר בלבד - השווי הנמוך ביותר מאז שנת 2010 לתקופה זו של השנה. לשם השוואה, בתקופה המקבילה בשנת 2022 הממשלה הבריטית אישרה יצוא לישראל בהיקף של 20 מיליון ליש"ט (כ-25 מיליון דולר בשער של היום). השיא בשווי הנשק לישראל היה ב-2017, ועמד על 185 מיליון ליש"ט (כ-235 מיליון דולר בשער של היום).
במקביל, הבדיקה מראה שגם סוג הנשק והיצוא הביטחוני שבריטניה אישרה למכור לישראל השתנה לאחר מתקפת 7 באוקטובר. היצוא הביטחוני לישראל ב-2017 כלל רכיבים לטנקים ולטילי אוויר קרקע וב-2022 הוא כלל רכיבים למטוסי ומסוקי קרב - אך ב-2023 סוג הנשק שיוצא לישראל השתנה לחלוטין והתמקד ב"שימושים מסחריים" או בלתי קטלניים כאביזרי מגן, קסדות צבאיות וכלי רכב ממוגנים.
ברויטרס מציינים כי לא הצליחו לאמת האם הצניחה בהיקף רישיונות הנשק שאישרה הממשלה הבריטית נובעת מהחלטה להגביל את מכירת הנשק של פריטים מסוימים לישראל, או מצניחה בביקוש מישראל עצמה.
קריאות בבריטניה: לבלום מכירת נשק לישראל
באפריל, לאחר שמתקפה של צה"ל הרגה בשוגג עובדים של ארגון הסיוע הבין-לאומי WCK, בהם שלושה אזרחים בריטים, נשמעו בבריטניה קריאות לעצור לחלוטין את מכירת הנשק לצה"ל. כ-600 משפטנים בריטים, בהם שופטים בדימוס בבית המשפט העליון, חתמו על מכתב שקרה לעצור את מכירת הנשק לישראל.
גם במפלגת הלייבור הבריטית, שלפי הסקרים צפויה לנצח בבחירות שייערכו בממלכה בחודש יולי, נשמעו קריאות לעצור את מכירת הנשק לישראל אם תפר את החוק הבין-לאומי. בחודש שעבר דרשו בלייבור להפסיק לחלוטין מכירת נשק לישראל אם תמשיך בפעילות ברפיח.
על רקע הקריאות השיב ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק כי כבר עתה מתקיימים תנאים קשוחים לקבלת רישיונות ליצוא נשק לישראל. שר החוץ הבריטי דיוויד קמרון אמר בחודש שעבר כי הטלת איסור על מכירת נשק לישראל תסייע לחמאס. עם זאת, בריאיון שהעניק ל-BBC אמר קמרון כי בריטניה מספקת לישראל פחות מ-1% מכלי הנשק שלה. "יש לנו מערכת רישיונות והרישיונות האלו יכולים להילקח אם יש סיכון משמעותי להפרת זכויות אדם והדין הבין-לאומי", אמר קמרון.