האזהרה החמורה של מנכ"ל נגה, החברה אחראית על ניהול משק החשמל, הכניסה את העוסקים בתחום לסערה. על רקע דבריו החריפים, N12 עושים סדר בתרחישי החירום השונים שגיבשו הגורמים הרשמיים בישראל לשיבושים במשק החשמל.
הצריכה הממוצעת של משק החשמל בישראל נאמדת בכ-12 אלף מגה ואט מתוך כושר ייצור כללי של כ-16 אלף מגה ואט. מאז פרוץ המלחמה, פועלים משרד האנרגיה, חברת נגה וחברת החשמל יחד עם כלל הגורמים הרלוונטיים, כדי להבטיח את אספקת האנרגיה לכלל אזרחי ישראל, תוך היערכות לתרחישי קיצון ואפשרות לשיבושים באספקה. משק החשמל נערך מבעוד מועד לייצור חשמל בדלקים חלופיים, דאג לרכש ואחסון מלאים אסטרטגיים, וכן לציוד גיבוי לרבות גנרטורים.
במשק האנרגיה גזרו שלושה תרחישי חירום אפשריים מתוך התרחישים שהגדירה רשות החירום הלאומית:
המצב הקל ביותר: ניהול ביקושים יזום
- מצב זה נוצר כתוצאה מפגיעה ביכולת ייצור החשמל, כך שהביקוש גדול מיכולת הצריכה או ממחסור באמצעי הייצור.
- אם תרחיש כזה יתקיים, תבצע חברת נגה הפסקות חשמל יזומות לפרקי זמן קצרים של עד שעתיים ברציפות ביממה.
תרחיש הביניים: הפסקות חשמל ממושכות
- הפסקות חשמל ממושכות עלולות להיווצר כתוצאה מפגיעה משמעותית במערכת ההולכה והחלוקה.
- במצב זה ייתכנו הפסקות חשמל לפרק זמן של עד 72 שעות באזורים גיאוגרפיים גדולים.
תרחיש הקיצון: עלטה
- תרחיש זה, המוגדר כאירוע קיצון עם סבירות נמוכה, הוא מצב שבו לפחות 60% מבתי האב בישראל יישארו ללא חשמל.
- תרחיש עלטה עלול להיגרם כתוצאה ממצב שבו קיים חוסר איזון בין ייצור החשמל לצריכתו באופן שיביא להפסקת פעילות מערכת החשמל.
- לפי הגדרות משרד האנרגיה עלטה היא מצב שנמשך לפרק זמן של 48-24 שעות לפחות.
מנכ"ל חברת החשמל נגד מנכ"ל נגה: "אין לו שום מושג מבחינה מקצועית"
"אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית", אמר מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי בשדרות. מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר ביקר את גולדשטיין בחריפות: "המציאות שונה לחלוטין. הוא לא היה בשטח, הוא לא מכיר את מה שקורה, אין לו שום מושג מבחינה מקצועית מה המשמעות של ייצור חשמל, אספקת חשמל וטיפול בכל אותן מערכות שבאמצעותן אנחנו דואגים לכך שיהיה חשמל סדיר לכל תושבי המדינה".
עוד הוסיף מנכ"ל חברת החשמל: "הזמנו את גולדשטיין באפריל כי הוא היה מנותק מכל מה שקורה. רצינו שיראה במו עיניו מה המשמעות של תרגיל 'רטוב', שמכין אותנו למצב שנידרש לבצע בו פעולות בשטח אם מערכות אסטרטגיות ייפגעו. אם מה שאמר נכון, איפה הוא היה במשך קרוב ל-7 חודשים?".
דבריו של מנכ"ל נגה עוררו סערה ובעקבות כך מסרה חברת נגה כי דבריו "לא מייצגים את ההיערכות המקצועיות בחברה על מצב מוכנות משק האנרגיה בישראל לחירום".
במשרד האנרגיה גם הגיבו בחריפות. לפי הודעת משרד האנרגיה "משק האנרגיה בישראל חסון ומוכן להתמודד עם כל התרחישים האפשריים". שר האנרגיה אלי כהן מסר כי הגופים הרלוונטיים בישראל פועלים כדי להבטיח "הגנה מלאה על מתקני האנרגיה האסטרטגיים של מדינת ישראל" והוסיף כי "אם בישראל תהיה הפסקת חשמל של שעות, בלבנון תהיה הפסקת חשמל של חודשים".