השנה הסוערת שעוברת על ישראל משפיעה גם על העשירים: תל אביב צונחת 17 מקומות בדירוג הערים העשירות בעולם ל-2024 של פירמת הנלי ושות' ומדרדרת למקום ה-47. לפי הדירוג, בתל אביב יש 10 מיליארדרים, 82 בעלי הון המחזיקים בלפחות 100 מיליון דולר ו-24,300 מיליונרים - סך הכל ירידה של 12% בהשוואה לשנה שעברה. לפי מחברי הדירוג, בשנה החולפת עזבו את העיר כ-300 בעלי הון בעלי הון נזיל להשקעה בגובה מיליון דולר ומעלה.
עם הסיבות להידרדרות תל אביב בדירוג מציינים מחברי הדירוג את פיחות השקל ב-5% לעומת הדולר ב-2023, שהפחית את השווי הדולרי של הנכסים שבידי העשירים. בנוסף, מצויינת ירידה של 10% במחירים דולריים במחירי הדיור בעיר.
דירוג הערים העשירות בעולם מפורסם מדי שנה בידי פירמת הנלי ושות' (Henley & Partners) בשיתוף חברת מודיעין הנתונים העולמית New World Wealth. העיר שדורגה במקום הראשון היא ניו יורק, בה חיים כ-349,500 מיליונרים, 744 בעלי הון המחזיקים בלפחות 100 מיליון דולר ו-60 מיליארדים. העושר הכולל של תושבי התפוח הגדול חצה השנה רף של 3 טריליון דולר - גבוה מסך העושר המוחזק ברוב המדינות הגדולות ב-G20.
במזרח התיכון קוטפת דובאי את תואר העיר העשירה ביותר באזור, עם צמיחה של 78% באוכלוסיית המיליונרים שלה בעשור האחרון, ומדורגת כיום כעיר ה-21 העשירה בעולם. בירת איחוד האמירויות אבו דאבי לא השתרבבה לרשימת 50 הערים העשירות, אך לפי מחברי הדירוג שיעורי צמיחה של למעלה מ-75% במספר המיליונרים שבה מעניקים את התחושה שזה יקרה בעתיד. הגורם המרכזי שהניע את הצמיחה בערים העשירות בעולם הוא הביצועים החזקים של שוקי ההון בשנים האחרונות.
סינגפור נושפת בעורפה של טוקיו
לצד ניו יורק מדורגות עוד 10 ערים בארה"ב ברשימת 50 הערים בהן מתגוררים הכי הרבה מיליונרים. במקום השני בדירוג נמצא אזור מפרץ צפון קליפורניה, המקיף את העיר סן פרנסיסקו ועמק הסיליקון. אזור המפרץ נהנה משיעורי גידול העושר הגבוה בעולם ונרשם שם זינוק של 82% באוכלוסיית המיליונרים ל-305,700 מיליונרים, 675 בעלי הון המחזיקים בלפחות 100 מיליון דולר ו-68 מיליארדרים.
במקום השלישי, ניצבת טוקיו, שרק לפני עשור הובילה את הדירוג ונחשבה לעיר העשירה בעולם. בירת יפן, סובלת בעשור האחרון מירידה של 5% באוכלוסיית המיליונרים, ומספרם עומד היום על כ-298,300 "בלבד". במקום הרביעי עם קפיצה של 2 מקומות בדירוג, נמצאת סינגפור, שרשמה זינוק של 64% במספר המיליונרים החיים בתוך 10 שנים ולפי מחברי הדירוג צפויה לקטוף בקרוב מטוקיו את תואר העיר העשירה ביותר באסיה.
לונדון, שהחזיקה בתואר העיר העשירה בעולם זה שנים, ממשיכה לרדת בדירוג וכעת ממוקמת במקום החמישי עם 227,000 מיליונרים בלבד, 370 בעלי הון המחזיקים בלפחות 100 מיליון דולר ו-35 מיליארדרים - ירידה של 10% בעשור האחרון. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה הקשיחה בריטניה את האכיפה והפיקוח על ההון הרוסי במדינה, וסביר שהדרדרותה של לונדון בדירוג מגיע על רקע זה.
נציגות מרשימה לערי סין
סין שלחה השנה נציגות מרשימה לדירוג 50 הערים העשירות: 5 ערים מסין עצמה וכן את הונג קונג. בנוסף, בהנלי ושות' החשיבו גם את טאיפאיי, בירת טאיוואן, בין הערים הסיניות שהוכנסו לרשימה. העיר המובילה במספר העשירים בסין היא בייג'ינג, שנהנתה בעשור האחרון מגידול של 90% במספר המיליונרים שלה.
פירמת הנלי ושות' עוסקת בניהול תוכניות תושבות ואזרחות מבוססות השקעה ומחזיקה שני סניפים בישראל, בתל אביב ובירושלים. לדברי דן מרקוני, מנהל הנציגות הישראלית של החברה, "7 מתוך 10 הערים העשירות בעולם מקדמות תוכניות הגירת השקעות. המשותף לאותן מדינות וערים הוא עידוד השקעות זרות ישירות בתמורה לתושבות או אזרחות".