"הפסקת סבסוד המעונות לאברכים מלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון) פוגעת אמנם בקבוצה קטנה של אברכים - אך הרבה יותר בחוזקה מאשר הקפאת תקציב הישיבות", אומר ד"ר גלעד מלאך, חוקר חרדים במכון הישראלי לדמוקרטיה. זאת בעקבות פרסום עמדת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, לפיה על משרד העבודה להפסיק את מימון מעונות היום למשפחות של גברים חרדים ש"מיועדים לשירות ביטחון, אך לא התייצבו ולא גויסו לשירות".
עוד בנושא ב-N12 כלכלה:
• היועמ"שית: אין גיוס - אין מימון למעונות יום לתלמידי ישיבות
• כמה המדינה מוכנה לשלם כדי לשכנע צעירים חרדים להישאר בישיבות?
• כמה ימי מילואים כל ישראלי יחסוך אם החרדים יתגייסו: החישוב המלא
בתגובה לשאלת N12 מסר משרד האוצר כי בשנת הלימודים תשפ"ד העבירה המדינה 200 מיליון שקל לסבסוד מעונות יום, עבור 10,000 פעוטות במשפחות חרדיות שבהן הגבר לא התגייס. להערכת מלאך המספרים נמוכים יותר, ומדובר בקבוצה של כ-7,000 משפחות הזוכות לתקצוב של כ-160 מיליון שקל בשנה.
לפי מלאך, סכום הסבסוד הממוצע לפעוט הוא כ-1,100 שקל בחודש, והזכאים לסבסוד מלא מקבלים מעל ל-1,700 שקל בחודש. לדבריו, עבור אותה קבוצה מדובר בפגיעה חמורה וקשה בהרבה מהקיצוץ בתקציב האברכים העומד על כ-850 שקל בחודש. "לחלק מהמשפחות הפגיעה מגיעה לפי 2 מהקפאת התמיכה באברכים", הוא אומר.
"כלי אפקטיבי שניתן למימוש מהיר"
בעקבות האיום בפגיעה בתקציבים שמעבירה המדינה לחברה החרדית פועלים במגזר לגיוס תרומות שיספקו מקור חלופי למימון הישיבות. אלא שלדברי מלאך, "קשה לראות כיצד ראשי הישיבות יוצאים במגבית נוספת של 100 מיליון שקל למימון הסבסוד הזה לאברכים.
בהחלטת היועמ"שית יש אמנם פתח לדחיית מימוש ההחלטה אל מעבר לספטמבר הקרוב, אך בכל מקרה היא מגבירה את הלחץ על המפלגות החרדיות", הוא מעריך. "לחץ זה יכול להתבטא בקידום חוק גיוס חדש או באיום לפרישה מן הממשלה". ד"ר מלאך מוסיף כי "לאחר הכישלון של משלוח צווי הגיוס והקושי בגיוס חרדים, הלחץ הכלכלי על הישיבות והאברכים הוא כלי אפקטיבי שניתן למימוש מהיר".