האוברדראפט של מדינת ישראל ממשיך להעמיק: הגירעון המצטבר של מדינת ישראל ל-12 החודשים האחרונים העמיק בחודש אוגוסט בעוד 0.2% והגיע לכ-8.5% מהתוצר. כך לפי נתונים מעודכנים שמפרסם היום (חמישי) אגף החשב הכללי במשרד האוצר. כזכור, יעד הגירעון המצטבר עבור שנת 2024 נקבע על 6.6% בעת אישור התקציב המעודכן בחודש מרץ האחרון.
הגירעון החודשי בספטמבר עמד על כ-8.8 מיליארד שקל בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, שהסתיים בגירעון של כ-4.3 מיליארד שקל. הגירעון המצטבר ל-12 החודשים האחרונים הגיע לכ-165.8 מיליארד שקל.
העמקת הגירעון פירושה העמקת האוברדראפט של מדינת ישראל - צעד שידרוש נטילת חובות בשווקים הבין-לאומיים בריביות שהולכות ומטפסות. ככל שהריביות שהמדינה משלמת גבוהות יותר כך היא תידרש לשלם יותר עבור החזרת החובות ויישארו לה פחות שקלים להוציא על שירותים לאזרחים כמו ביטחון, חינוך, בריאות, תשתיות ורווחה.
רבים מהגורמים הכלכליים העריכו בחודשים האחרונים כי הגירעון המצטבר לשנת 2024 כולה צפוי להגיע בסופו של דבר לשיעור גבוה עוד יותר מהתוצר מזה שנקבע בתקציב. אתמול יישרה קו עם הערכות אלו גם התחזית הרשמית של חטיבת המחקר של בנק ישראל, שחוזה כעת כי השנה תסתיים עם גירעון של 7.2% - עדיין נמוך מההערכות האחרונות של חברות דירוג האשראי. בהודעות הורדת הדירוג האחרונות שלהן העריכו מודי'ס כי ישראל תסיים את 2024 בגירעון מצטבר של 7.5% ואילו S&P נקבה במספר 9%.
במשרד האוצר הקפידו לציין בחודשים האחרונים כי על אף הגירעון ההולך ומעמיק, הם איתנים בדעתם כי יצליחו לעמוד ביעד הגירעון השנתי שנקבע על 6.6%. כך, ההודעות הקודמות על אומדן ביצוע התקציב ציינו כי "בעקבות שינוי בהתפלגות ההוצאות השוטפות והוצאות המלחמה, הגידול בגירעון צפוי להימשך עד לסוף הרבעון השלישי של השנה ולאחר מכן צפויה מגמת ירידה בגירעון בהינתן תרחיש הייחוס המרכזי".
אלא שתרחיש ייחוס זה העריך דעיכה של הלחימה העצימה ברצועת עזה והיעדר לחימה עצימה בגבול הצפון. הפעם, על רקע ההסלמה המשמעותית בדרום לבנון, ההערה לפיה צפויה ירידה בגירעון ברבעון האחרון של 2024 הושמטה.
לפי נתוני רשות המיסים, הכנסות המדינה ממיסים בספטמבר עלו בכ-8% במונחים ריאליים לעומת החודש המקביל אשתקד. מתחילת השנה מסתכם הגידול בגביית המיסים ב-1.5%.