חמישית מזוכי הגרלות מחיר למשתכן הראשונות בלוד כבר מכרו את הדירות בהן זכו - תוך שהם גורפים רווח ממוצע של כמיליון שקלים. כך עולה מסקירה שמפרסם היום (רביעי) אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. לפי הניתוח של אנשי הכלכלן הראשי, מוכרי הדירות עשו "תשואה ריאלית של 108%" על השקעתם. הממצאים משתלבים בדיון הציבורי אודות תוצאותיהן השנויות במחלוקת של הגרלות הדירות של המדינה והצלחתן לייצר שינוי במחירים בשוק.

באגף הכלכלן הראשי עוקבים זו תקופה אחר שני הפרויקטים הראשונים של מחיר למשתכן שפקעה בהם התקופה שבמהלכה נאסר על הזוכים למכור את הדירות. הפרויקט הראשון במסגרת זו הוא בעפולה, שם פקע האיסור בסוף 2022, והשני הוא הפרויקט בלוד, שהדירות בו הותרו למכירה ממרץ 2023.

מהבדיקה עולה כי מאז פקע האיסור, עלה מספר הדירות שנמכרו מתוך כל פרויקט. החוקרים מציינים כי "הממצאים מלמדים על האצה משמעותית במכירות אלו בחצי השנה האחרונה בעפולה והמשך קצב מכירות גבוה בלוד, בפרט בתקופה בה פלח השוק של דירות יד שניה ברמה הארצית נמצא ברמה נמוכה של עסקאות". כלומר זוכי מחיר למשתכן שאפו להיפטר מהדירות ולעשות את "המכה" מוקדם ככל האפשר.

שנה ותשעה חודשים לאחר שפקע איסור המכירה בעפולה, רבע מהזוכים כבר מכרו את הדירות שלהם. הרווח שרשמו היה נמוך בהשוואה לזה בלוד, ועמד על כ-566 אלף, שהם תשואה ריאלית של 66%. בלוד האיסור פקע שלושה חודשים לאחר מכן.

החוקרים בחנו מה עשו המוכרים וגילו כי שני שלישים ממוכרי הדירות בלוד וכמחצית מהמוכרים בעפולה כבר רכשו דירה חלופית. הרווח שעשו מהמכירה אפשר להם "לרכוש דירה יקרה משמעותית מהתמורה שקיבלו בגין דירת מחיר למשתכן שמכרו". עד כמה יקרה יותר? מוכרי הדירות בלוד קנו בממוצע דירות במחיר של 2.76 מיליון שקל - גבוה ב-45% ממחיר הדירה שמכרו, או ב-858 אלף שקל במונחים כספיים. מוכרי הדירות בעפולה רכשו דירות במחיר ממוצע של 2.2 מיליון שקל - 53% יותר ממחיר הדירה שמכרו, שהם תוספת של 764 אלף שקל.

מבדיקת החוקרים עלה כי המלחמה לא העלתה את מחירי הדירות שמכרו הזוכים, ובלוד המחירים למעשה אף ירדו.

מאז החלו להסתיים תקופות האיסור שהוטלו על זוכי הגרלות מחיר למשתכן למכור את דירותיהם, הותרו למכירה כבר כ-5,500 דירות. מהן נמכרו כבר 450 דירות בשוק החופשי, כרבע מהן באזור חיפה. בשנה הקרובה צפוי להתבטל איסור המכירה על עוד כ-12 אלף דירות וב-2026 יתווספו אליהן עוד 17 אלף דירות.