במשך עשרות שנים עולם הבנקאות הישראלי נותר כמעט ללא שינוי: חמישה בנקים גדולים שולטים בשוק, גובים עמלות גבוהות ומציעים ריביות נמוכות על פיקדונות. דוח חדש גובש בידי צוות ממשלתי בהובלת המפקח על הבנקים בבנק ישראל והממונה על התקציבים במשרד האוצר מבקש לשנות את התמונה. הערב (שני) הוגש הדוח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ונגיד בנק ישראל אמיר ירון, שמינו את הצוות.

הצוות, שכלל גם את יו"ר רשות ניירות ערך, הממונה על רשות שוק ההון, הממונה על התחרות ונציגים בכירים נוספים, ממליץ על הגדלת מספר השחקנים במערכת הבנקאית - ומציע דרך מעניינת איך להשיג את המטרה. המטרה המוצהרת של המלצות הצוות היא להעלות את שיעורי הריבית שמוצעים ללקוחות הבנקים על יתרות בחשבונות עו"ש ובפיקדונות, וכן לשפר את הריביות המוצעות בנטילת הלוואות.

כדי לשכנע גופים חדשים להיכנס לזירת הבנקאות, מציע הדוח "חבילת עידוד" נדיבה במיוחד. בנק חדש יוכל לקבל רישיון בנקאי קל יותר לעמידה. הוא לא יצטרך להציע את כל השירותים הבנקאיים המסורתיים. דרישות ההון והנזילות יהיו מופחתות באופן משמעותי. חברות ביטוח, כרטיסי אשראי ואפילו רשתות קמעונאיות כמו שופרסל או רמי לוי יוכלו לראשונה להקים בנק.

הבנקים החדשים יוכלו לעסוק בתיווך ביטוח ובייעוץ פנסיוני דיגיטלי, יזכו לפטור מחובות הבנקאות הפתוחה בשנתיים הראשונות - ואפילו מגבלת שכר הבכירים לא תחול עליהם למשך עשר שנים. זוהי למעשה פריסת "שטיח אדום" רגולטורי, שנועד לשבור את החסמים הגבוה שמנע עד היום כניסת מתחרים חדשים לשוק הבנקאות הישראלי.

סמוטריץ' הנגיד ירון (צילום: חיים גולדברג, יונתן זינדל / פלאש 90)
נגיד בנק ישראל ושר האוצר סמוטריץ'. קיבלו את דוח הביניים|צילום: חיים גולדברג, יונתן זינדל / פלאש 90

בניגוד לבנקים הקיימים, הבנקים החדשים לא יצטרכו להציע את כל מגוון השירותים הבנקאיים ויוכלו להתמקד בתחומים ספציפיים. הצוות צופה שכבר ב-2026, לאחר השלמת החקיקה הנדרשת, נראה 3-2 בנקים חדשים שיציעו ריביות אטרקטיביות ויאלצו את הבנקים הקיימים להשתפר גם הם.

מה הסיבה למהלך החדש?

ברקע הקמת הצוות עומדת העלאת ריבית בנק ישראל בשנתיים האחרונות, בלי שהדבר יגיע גם לכיסי הלקוחות. בבנק ישראל ובאוצר ראו איך הבנקים מיהרו להעלות את הריביות שהם גובים מהלקוחות על הלוואות - ואיך הן מעלים באופן איטי ומוגבל את הריביות שהם מעניקים ללקוחות על פיקדונות. פער זה הוביל לרווחיות גבוהה מאוד של הבנקים, על חשבון הלקוחות.

איך הגדלת מספר השחקנים תעזור?

חברי הצוות מאמינים כי הכנסת שחקנים חדשים לעולם הבנקאות תיצור תחרות כפולה. התחרות על הפיקדונות תגדל - מה שאמור להביא לכך שלקוחות יקבלו ריביות גבוהות יותר על הכסף שאנחנו מפקידים. שנית, השחקנים חדשים יציעו הלוואות בריביות נמוכות יותר - וזה אמור לאלץ את הבנקים הקיימים להוריד גם את הריביות שלהם.

בנק לאומי, בנק דיסטוקנט, בנק הפועלים (צילום: פלאש 90)
בנק לאומי, בנק דיסקונט, בנק הפועלים (ארכיון)|צילום: פלאש 90

מה צפוי להשתנות עבורי כלקוח?

אם התחזיות של חברי הצוות יתממשו, תוכל לקבל ריבית גבוהה יותר על הפיקדונות שלך. גם הריבית על חשבון העו"ש צפויה להשתפר. במקביל, הריביות על הלוואות צפויות לרדת. באוצר ציינו כי בשיחות השימוע שערכו חברי הצוות בשלב גיבוש הדוח היו חברות שהביעו התעניינות, ממנה הובן כי צפויה "בשורה גדולה" גם בריבית על העו"ש, גם בפיקדונות וגם על הריביות שנגבות על הלוואות.

האם גם המשכנתאות יושפעו?

הדוח אינו מתייחס ספציפית למשכנתאות אך מציין שהאשראי לדיור שונה משאר סוגי האשראי. עם זאת, אחת המטרות של המהלך היא להגביר את התחרות בכל סוגי האשראי למשקי בית. בנוסף, הבנקים החדשים יוכלו לבחור באילו תחומים להתמקד. אם חלקם יבחרו להתמקד במשכנתאות, זה עשוי לשפר את התנאים גם בתחום זה.

מה ההבדל בין הבנקים החדשים לקיימים?

הבנקים החדשים יהיו קטנים יותר. הם יוכלו להגיע עד 2.5%-5% מגודל המערכת הבנקאית. הרגולציה עליהם תהיה קלה יותר. הם יוכלו להתמקד בפעילויות ספציפיות. הם לא יצטרכו להציע את כל מגוון השירותים הבנקאיים. הצוות מאמין שכך הם יוכלו להציע תנאים טובים יותר בתחומים שיבחרו.

מי יכול להיות בנק חדש?

לפי ההמלצות, השחקנים המרכזיים שיכולים להפוך לבנקים חדשים הם חברות כרטיסי האשראי כמו מקס, ישראכרט וכאל. גם חברות אשראי חוץ-בנקאיות וחברות פיננסיות אחרות יכולות לעשות זאת שמחזיקות בחברות ביטוח וקופות גמל. למעשה גם חברות מסחריות, כמו רשתות השיווק כשופרסל ורמי לוי, יוכלו להקים בנקים קטנים שיצטרכו לפעול כחברות נפרדות ולעמוד בכללי הרגולציה. לדברי המפקח על הבנקים, לא נשקלת בשלב זה מגבלות בחקיקה על זהות הגורמים שיוכלו להקים בנקים.

אזרחים נערכים למלחמה
סניף של רשת רמי לוי. גם רשתות קמעונאות יוכלו לפתוח בנקים מהסוג החדש

מה ההקלות שיוצעו לבנקים החדשים?

הצוות ממליץ לפטור בנקים קטנים מהחובה להציע את כל השירותים הבנקאיים. בנק חדש יוכל להתמקד רק בקבלת פיקדונות ומתן הלוואות. הוא לא יחויב לספק שירותים כמו שיקים או המרת מט"ח. בנוסף, מוצע לתת הגנת "ינוקא" לבנקים החדשים. הם גם יהיו פטורים מחובות הבנקאות הפתוחה למשך שנתיים.

האם לבנקים החדשים יהיו סניפים?

המתווה מאפשר לבנקים החדשים לבחור את המודל העסקי שלהם. אם ירצו בכך, הם יוכלו להיות בנקים דיגיטליים לחלוטין ללא סניפים פיזיים. בנוסף מציע הדוח לתקן את החקיקה לגבי ייעוץ פנסיוני, שכיום מותר רק בסניפים פיזיים. הציפייה היא שרבים מהשחקנים החדשים יפעלו במודל דיגיטלי, ויוכלו כך לחסוך בעלויות.

כיצד אדע שהבנק החדש בטוח?

הדוח מדגיש שגם הבנקים החדשים והקטנים יהיו תחת פיקוח בנק ישראל. ככאלה, הם יחויבו לעמוד בסטנדרטים מחמירים של יציבות ואבטחה. למרות ההקלות ברגולציה, הדוח מציין שלא תהיה פשרה בנושא היציבות והבטיחות. כל בנק חדש יצטרך לקבל רישיון בנקאי מנגיד בנק ישראל לאחר בדיקה מקיפה, ויהיה כפוף לפיקוח שוטף. כחלק מכך הבנקים החדשים יצטרכו לעמוד בדרישות הון ונזילות המתאימות לגודלם כדי להבטיח שיוכלו לעמוד בהתחייבויותיהם ללקוחות.

מה צריך כדי שההמלצות ייושמו?

הדוח שהוגש היום הוא דוח ביניים. הציבור מוזמן להגיב להמלצות עד ל-1 במאי, ולאחר מכן מתכוון הצוות לפרסם את ההמלצות הסופיות. כדי לממש את ההמלצות נדרשים מספר תיקוני חקיקה עד סוף השנה: בין היתר יש לאפשר לחברות החזקה פיננסיות לשלוט בבנק קטן ולהתאים את דרישות הרגולציה לבנקים קטנים. כמו כן, יש לשנות את הדרישות מבנקים קטנים כדי שיוכלו להציע פחות שירותים.